«ΧΘΕΣ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΩ» ο νέος δίσκος της Μαρίας φαραντούρη

Facebook
Twitter
LinkedIn

«Χθες άρχισα να τραγουδώ», είναι το νέο διπλό album – dvd της Μαρίας Φαραντούρη, που  παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης  στο χώρο εκδηλώσεων του Public στο Σύνταγμα. 

Το cd αυτό είναι η ζωντανή ηχογράφηση της ιστορικής συναυλίας της Μαρίας Φαραντούρη για τα 50 χρόνια της στο ελληνικό τραγούδι , που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού. Στη συναυλία αυτή συμμετείχαν φιλικά ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Έλλη Πασπαλά, η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Τάκης Φαραζής.

Στην πολυτελή αυτή συλλεκτική έκδοση, η διεθνούς κύρους καλλιτέχνης κάνει μια αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της μουσικής της πορείας.

Ακούγονται τραγούδια που άφησαν ανεξίτηλα ίχνη στο χρόνο, σημάδεψαν την κοινή μας μνήμη, και δεν έπαψαν ούτε στιγμή να δείχνουν έναν άλλο δρόμο για το μέλλον. Η Μαρία Φαραντούρη πανταχού παρούσα στο μουσικό γίγνεσθαι, δεν σταμάτησε ποτέ να πειραματίζεται, και να τολμά και εδώ και στο εξωτερικό. Πενήντα χρόνια μετά, τραγουδά αποσπάσματα από το μεγάλο ρεπερτόριό της και από το έργο των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Διονύσης Σαββόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Μάνος Λοΐζος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, αλλά και ξένων συνθετών, όπως οι Zulfu Livaneli, Kurt Weil, Charles Lloyd, Lucio Dalla, σε ποίηση Κ.Π.Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Άγγελου Σικελιανού, Νίκου Γκάτσου, Federico Garcia Lorca , Pablo Neruda, Bertolt Brecht αλλά και των στιχουργών Ιάκωβου Καμπανέλλη, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Κώστα Καρτελιά.

Ομιλητές στη χθεσινή συν/ξη τύπου ήταν η Μαρία Φαραντούρη, ο πρόεδρος της Minos Emi Μάκης Μάτσας, η Έλλη Πασπαλά, ο εικαστικός – συγγραφέας Ανδρέας Μαράτος, ο Τάκης Φαραζής και ο παραγωγός του ΜΕΛΩΔΙΑ Ξενοφών Ραράκος.

Την έναρξη της χθεσινής ομιλίας έκανε ο πρόεδρος της Minos Emi Mάκης Μάτσας, ο οποίος μίλησε για την επί 25 χρόνια συνεργασία τους, η οποία πέρα από τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη περιέλαβε ένα μεγάλο πλούτο διαφορετικών παράλληλων ηχογραφήσεων με τον Τούρκο συνθέτη Λιβανελή, τα τραγούδια της διαμαρτυρίας από όλο τον κόσμο, με τον Κουβανό συνθέτη Λεο Μπρόουερ, με τη Μερσέντες Σόζα, αλλά και τη ζωντανή ηχογράφηση με τον θρύλο της ιταλικής μπαλάντας Lucio Dalla. Tέλος τόνισε ότι όταν την άκουσε να τραγουδάει για πρώτη φορά  της είπε: «Εσύ δεν είσαι η ιέρεια του Θεοδωράκη. Είσαι η ιέρεια της Ελλάδας. Η Μερσέντες Σόζα της Ελλάδας».

 

Στη συνέχεια  ο Ανδρέας Μαράτος  μίλησε για την επιρροή του έργου του Μίκη Θεοδωράκη διεθνώς, μέσα από τη φωνή της «ιέρειας» του Μαρίας Φαραντούρη και τον σημαντικό ρόλο των ποιητών με τους οποίους συμπορεύτηκε όλη αυτή η γενιά των καλλιτεχνών και των δημιουργώ

Συγκινητικές και συναισθηματικές ήταν οι ομιλίες της Έλλης Πασπαλά και του Τάκη Φαραζή , οι οποίοι επισήμαναν τη γενναιοδωρία της μεγάλης ερμηνεύτριας και την φιλική της προσέγγιση προς κάθε νεώτερο ταλαντούχο καλλιτέχνη.

Εύστοχες και επί της ουσίας ήταν οι παρατηρήσεις του Ξενοφώντα Ραράκου από την πλευρά του ραδιοφωνικού σταθμού ΜΕΛΩΔΙΑ, που υποστήριξε και υποστηρίζει οποιαδήποτε τέτοια πολιτιστική εκδήλωση.

Τη συνέντευξη έκλεισε η Μαρία Φαραντούρη, συνοψίζοντας μέσα από λόγια του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη και των ποιητών που συνεργάστηκε καθ’ όλη τη σημαντική της διαδρομή στο τραγούδι.

Η συνέχεια της συνέντευξης τύπου, ήταν μία συναυλία για φίλους με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Τάκη Φαραζή στο πιάνο, την  Έλλη Πασπαλά, τον Μανώλη Μητσιά και την 9χρονη Ελένη Καρτελιά. Μια βραδιά  που πιστεύουμε ότι αποτυπώθηκε στην καρδιά όλων όσων παρέστησαν και παρακολούθησαν την εκδήλωση.Με την παρουσία τους την τίμησαν πολλοί φίλοι και συνάδελφοι της, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Νταλάρας, η ΄Ελλη Πασπαλά, ο Μανώλης Μητσιάς, η Μελίνα Τανάγρη, ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ο Θανάσης Λάλας, η Λένα Αρώνη, ο ποιητής Κώστας Καρτελιάς και πολλοί άλλοι.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.