Η Λυδία Κονιόρδου σκηνοθετεί και ερμηνεύει την «Φλαντρώ»

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

«Ούτε μένα ούτε σένα θα διαλέξει, […]

ούτε δικός μου μα ούτε και δικός σου.»

«Τραγωδία του πόθου» χαρακτήρισε ο Παντελής Χορν τη «Φλαντρώ», το έργο που έγραψε το 1925 και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά για την ελληνική δραματουργία των αρχών του 20ου αιώνα. Τη «Φλαντρώ» επέλεξε να σκηνοθετήσει αλλά και να ερμηνεύσει η Λυδία Κονιόρδου στην παράσταση που ετοιμάζει για τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.


Ο πόθος, ανομολόγητος και απαγορευμένος βρίσκεται στο επίκεντρο του θεατρικού, που φέρνει μάνα και κόρη σε ακραία αντιπαράθεση. Κεντρική ηρωίδα είναι η αρχόντισσα Φλαντρώ, «εκείνη που αγαπάει τον άντρα». Χήρα με δυο κόρες από διαφορετικούς γάμους, ζει πολλά χρόνια μόνη, καταπιεσμένη και στερημένη από έρωτα. Μόλις κάνει την εμφάνισή του ενός νεαρός άντρας, τότε τα μυστικά και τα απωθημένα της ανέραστης ζωής της ξυπνούν και σκιάζουν την ψυχή και το σπίτι της.

Προσπαθώντας να τα ξορκίσει, αποφασίζει να δώσει αυτόν τον συγκεκριμένο νεαρό άντρα στη μεγάλη της κόρη, ελπίζοντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα τον κρατήσει κοντά της και συγχρόνως θα τον απομακρύνει από τη δεύτερη κόρη της, την οποία ζηλεύει και ανταγωνίζεται. Τίποτα όμως δεν θα έχει την κατάληξη που η ίδια επιθυμεί με τις ενέργειές της. Αντιθέτως η λύση που θα δοθεί θα είναι επώδυνη…

Πρωτοανέβηκε το 1925 από τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη και προκάλεσε σκάνδαλο: Τολμηρό και ρηξικέλευθο, το θέατρο, ίσως επηρεασμένο και από τα πρώτα βήματα της ψυχανάλυσης στην Ελλάδα, εμπνέεται από τις σκοτεινές περιοχές του ερωτικού ενστίκτου, που καθορίζει την ανθρώπινη μοίρα. Ο Χορν συνδυάζει και στο συγκεκριμένο θεατρικό τις ευρωπαϊκές επιδράσεις από τον ρεαλισμό, τον νατουραλισμό αλλά και το σύγχρονο ψυχολογικό δράμα.

Μαζί με τον «Σέντζα», μετά το πρώτο ανέβασμα, παρέμειναν επί μακρόν στην αφάνεια. Η «Φλαντρώ» παίχθηκε στο Εθνικό Θέατρο το 1979 σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, με πρωταγωνίστρια την Αλέκα Κατσέλη.

 

Η «Φλαντρώ» του Παντελή Χορν (1881-1941) έρχεται να προστεθεί στην πλούσια εργογραφία του συγγραφέα, που εμπότισε το θέατρο του 20ου αιώνα με σημαντικά κείμενα. «Ξένος» (1906), «Πετροχάρηδες» (1908), «Τίμιο Σπίτι», «Μελάχρα» (1909), «Η Παναγία η Κατηφορίτισα» (1915), «Το Μαύρο Καράβι» (1917), «Το Φιντανάκι» (1921), «Νταλμανοπούλα» (1923), «Σέντζας» (1925), Φλαντρώ (1925), Ψωροκώσταινα (1927), «Το Μελτεμάκι» (1927) κ.ά.

 

 

H ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 

«Φλαντρώ» του Παντελή Χορν

Σκηνοθεσία: Λυδία Κονιόρδου

Σκηνικά: Ελλη Παπαγεωργακοπούλου

Κοστούμια: Αγγέλος Μέντης

Mουσική: Τάκης Φαραζής

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη

Επιμέλεια κίνησης: Μαριάννα Καβαλλιεράτου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρονίκη Χριστάκη

Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Ελεάνα Στραβοδήμου, Φαίδων Καστρής, Σεβίλλη Παντελίδου, Μιχάλης Σαράντης

 

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ

 

Εθνικό Θέατρο – Κτίριο Τσίλερ, Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»

Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, 210 5288.170

Πρεμιέρα: Παρασκευή 13/12/13

Παραστάσεις κάθε Πέμπτη – Παρασκευή στις  21.00, κάθε Σάββατο στις 18.00 και κάθε Κυριακή στις 19.30

Ως τις 12 Ιανουαρίου 2014

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.