Χαλάρωση μετά από δίαιτα; μας δίνει τη λύση ο πλαστικός χειρούργος Ηλίας Μέξης

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο πλαστικός χειρουργός Ηλίας Μέξης, μιλάει στη Βάνα Λυκομήτρου, και στo aVecnews.gr για την χειρουργική αντιμετώπιση της χαλάρωσης του δέρματος, που δημιουργείται από την σημαντική απώλεια βάρους.

 

Χαλάρωση. Ενα φαινόμενο αρκετά συνηθισμένο, κυρίως όταν μιλάμε για μεγάλη απώλεια βάρους. Πως αντιμετωπίζεται?

Όπως ακριβώς είπατε, όταν ένα άτομο χάσει πολλά κιλά, ΤΟ Δέρμα ΤΟΥ  ΚΑΙ ΔΕΝ χαλαρώνει δύναται ΝΑ επανέλθει ΣΤΗΝ Προηγούμενη κατάστασή ΤΟΥ. Μιλάμε για ένα αρκετά συχνό φαινόμενο στις γυναίκες που έχουν γεννήσει ή σε άτομα παχύσαρκα που έχουν χάσει βάρος άνω των 20 κιλών. Σε αυτές τις περιπτώσεις η χαλάρωση του δέρματος, δεν αποκαθίσταται, καθώς ακόμα και με σκληρή γυμναστική, θα ωφεληθούν αποκλειστικά και μόνο οι μυς. Κι εκεί είναι που επεμβαίνει ο πλαστικός χειρουργός. Όταν αυτού του είδους η επέμβαση πραγματοποιείται στην κοιλιακή χώρα, τότε μιλάμε για κοιλιοπλαστική. Συγκεκριμένα στην κοιλιοπλαστική, τεντώνουμε πολυακουσμένα κοιλιακούς μύες ΚΙ  αφαιρούμε ΤΟ Δέρμα ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥ λίπος βρίσκεται ΑΠΌ ΤΗΝ Περιοχή ΤΟΥ ομφαλού ΚΑΙ Κάτω. Ετσι, δημιουργούμε μια επίπεδη και σφιχτή κοιλιά, αποτέλεσμα που είναι μόνιμο αν δεν υπάρξουν σοβαρές αυξομειώσεις βάρους. Να σημειώσουμε όμως, ότι η κοιλιοπλαστική ενδείκνυται όχι για παχύσαρκα άτομα, αλλά για ανθρώπους που βρίσκονται στο φυσιολογικό βάρος, με πιθανότητα απόκλισης 5 ή 10 κιλών το πολύ!

 

Πόσο ασφαλείς είναι αυτού του είδους οι επεμβάσεις.

Οι επεμβάσεις αυτές είναι απόλυτως ασφαλείς, όταν γίνονται σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής, της αναισθησιολογίας και της πλαστικής χειρουργικής .  Η μόλυνση, η αιμορραγία και η φλεβική θρόμβωση αποτελούν πιθανές επιπλοκές, είναι όμως σπάνιες και αντιμετωπίσιμες.

 

Μπορεί ένα άτομο να υποβληθεί παράλληλα σε περισσότερες από μια τέτοιου είδους χειρουργικές επεμβάσεις;

Βεβαίως! Σε άτομα που έχουν υποστεί μεγάλη απώλεια βάρους, όπως είναι φυσικό, παρατηρούμε χαλάρωση και σε άλλα σημεία του σώματος εκτός από την κοιλιά. Εκεί, για ένα καλύτερο συνολικό αποτέλεσμα, επεκτείνουμε την επέμβαση.

Πολλές φορές πχ, την κοιλιοπλαστική την συνδυάζουμε με λιποαναρρόφηση, καθώς ουσιαστικά με την κοιλιοπλαστική τεντώνουμε την κοιλιά, αφαιρώντας το δέρμα και το λίπος στο επίπεδο κάτω από τον ομφαλό, όπως προείπα. Το πάνω μέρος, τα πλαϊνά μέρη της κοιλιάς και κάποια «ψωμάκια» στους μηρούς, μπορούμε κι αυτά να τα αφαιρέσουμε με λιποαναρρόφηση κι αφαίρεση δέρματος, ώστε παράλληλα να έχουμε καλύτερη όψη και του κατώτερου μέρους του κορμού.

alt

Όσον αφορά στις γυναίκες που χρειάζονται μια τέτοια επέμβαση λόγω προηγηθείσας εγκυμοσύνης, μπορεί να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τον τοκετό?

Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, οι επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 8 με 10 μήνες μετά τον τοκετό κι εφόσον η γυναίκα, έχει επιστρέψει στο επιθυμητό βάρος. Περιμένουμε οπωσδήποτε όμως να σταθεροποιηθεί στο βάρος της για να επέμβουμε ..

 

Διορθώνονται ή βελτιώνονται και οι ραγάδες

Οι ραγάδες που βρίσκονται από τον ομφαλό και κάτω, εφόσον αφαιρούμε το κομμάτι αυτό του δέρματος, εξαφανίζονται. Αυτές που βρίσκονται από τον ομφαλό και πάνω, γίνονται λιγότερο εμφανείς, λόγω του ότι τεντώνει το δέρμα.

 

Η τομή μετά την κοιλιοπλαστική είναι μεγάλη;

Το μήκος της τομής εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος, που πρέπει να διορθωθεί. Λίγους μήνες μετά την επέμβαση η τομή εμφανίζεται ως μια λεπτή λευκή γραμμή, βρίσκεται χαμηλά στην κοιλιά, σε τέτοια θέση ώστε να καλύπτεται πλήρως από το μαγιό ή το εσώρουχο.

Μετά από πόσο διάστημα το άτομο που έχει υποβληθεί σε μια τέτοιου είδους επέμβαση – και κυρίως κοιλιοπλαστική-μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες, στην εργασία, στο γυμναστήριο ακόμα και στην σεξουαλική του ζωή?

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής μένει στο νοσοκομείο μια με δυο ημέρες το πολύ. Ανάλογα με το είδος της εργασίας, επανέρχεται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο διάστημα στη δουλειά του. Εάν πχ κάνει καθιστική εργασία, μπορεί να επιστρέψει σε 5 με 7 ημέρες. Σε μια πιο έντονης δραστηριότητας δουλειά, ίσως χρειαστεί 2 με 4 εβδομάδες. Γυμναστική ξεκινάει από την τέταρτη εβδομάδα κανονικά.  Το σεξ καλό είναι να αποφεύγεται τις πρώτες 2 εβδομάδες.

Ποιο είναι κατά προσέγγιση το κόστος?

Ξεκινάει από τις 3 χιλιάδες και φτάνει μέχρι τις 5 χιλιάδες ευρώ, μαζί με τα νοσήλια, αλλά εξαρτάται πάντα από το μέγεθος της επέμβασης και από το θεραπευτήριο που θα πραγματοποιηθεί.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.