Επετειακή εμφάνιση του Φιντέλ

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση ύστερα από εννέα μήνες έκανε ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η οποία μάλιστα συνέπεσε με την 55η επέτειο από την είσοδό του στην Αβάνα.

«Ο αρχιστράτηγος Φιντέλ Κάστρο παραβρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στα εγκαίνια του Στούντιο του Κτσο στο Ρομερίγιο, Εργαστηρίου Τέχνης του ζωγράφου Κτσο», έγραψε στο χθεσινό φύλλο της η εφημερίδα του κομμουνιστικού κόμματος «Γκράνμα», ενώ δημοσιεύθηκαν και νέες φωτογραφίες του 87χρονου. Σε αυτές ο Φιντέλ Κάστρο εμφανίζεται να συζητά με τον καλλιτέχνη Αλέξις Λέιβα Ματσάδο («Κτσο») καθισμένος και σε άλλες να περπατά με τη βοήθεια μπαστουνιού και υποβασταζόμενος από έναν άνδρα, πάντως ο κουβανικός ιστότοπος Cubadebate δημοσίευσε μία και μόνο φωτογραφία στην οποία φαίνεται μόνο η πλάτη του.

Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας φοράει ένα μαύρο μπουφάν, πράσινο κασκόλ και ακουστικό στο αριστερό αυτί, ενώ τα γκριζαρισμένα μαλλιά του είναι εμφανώς αραιωμένα. Μετά τη σιωπή του για τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι η υγεία του χειροτερεύει, ωστόσο στη σπάνια εμφάνισή του ο Κάστρο επισκέφθηκε και τις δύο εκθέσεις ζωγραφικής που οργανώθηκαν για την περίπτωση, μία του Κτσο και μία του γνωστότερου Κουβανού ζωγράφου Βιφρέδο Λαμ (1902-’82) και «χαιρέτησε τους προσκεκλημένους και τους καλλιτέχνες που τον χειροκρότησαν συγκινημένοι», ανέφερε η εφημερίδα. Η «Γκράνμα» σημείωσε ότι τα εγκαίνια της γκαλερί του ζωγράφου, που βρίσκεται στη συνοικία Ρομερίγιο, κοντά στην κατοικία του πρώην προέδρου της Κούβας, συμπίπτουν με την 55η επέτειο από την είσοδο του Κάστρο στην Αβάνα, στις 8 Ιανουαρίου 1959, μετά τη νίκη των «μπαρμπούδος» και την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του πατέρα της κουβανικής επανάστασης είχε γίνει στις 9 Απριλίου του 2013, στα εγκαίνια ενός σχολείου της Αβάνας. Αφότου παραχώρησε την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ, το 2006, ο Φιντέλ Κάστρο έχει αφοσιωθεί στο γράψιμο, όμως συχνά υποδέχεται ξένους ηγέτες στην Αβάνα.

Ο τελευταίος επισκέπτης του ήταν στις 21 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας που διαδέχθηκε τον Ούγκο Τσάβες μετά τον θάνατό του, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένες φωτογραφίες τους. Τον περασμένο Αύγουστο σε τρισέλιδο άρθρο του στην «Γκράνμα» είχε χαρακτηρίσει τον Τσάβες ως τον καλύτερο φίλο του και είχε εξομολογηθεί ότι όταν παρέδιδε την εξουσία στον αδελφό του «δεν πίστευε ότι θα ζήσει άλλα επτά χρόνια».

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.