Καταστροφικές πλημμύρες σε Ιταλία και Βρετανία

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη γειτονική Ιταλία με καταιγίδες και πλημμύρες προκαλώντας χάος στη Ρώμη και σε άλλες πόλεις. Τα ορμητικά νερά παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους, ενώ με λάσπες έχουν θαφτεί αυτοκίνητα, σπίτια και δρόμοι.

Η Βόρεια και η Κεντρική Ιταλία πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα, με καταρρακτώδεις βροχές, ισχυρούς ανέμους και πλημμύρες που έχουν αναστατώσει χιλιάδες κατοίκους. Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, βρέχει για περισσότερες από 24 ώρες.

Σε συνοικίες της Ρώμης, η κατάσταση είναι δραματική καθώς οι καταιγίδες μετέτρεψαν τους δρόμους σε λίμνες, με αυτοκίνητα και σπίτια να βρίσκονται κάτω από το νερό. Κάτω από νερό βρίσκονται ακόμη και σταθμοί του μετρό, ενώ η πυροσβεστική δέχτηκε αμέτρητες κλήσεις για άντληση υδάτων από τα σπίτια.

Στην Πίζα εκατοντάδες άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς υπερχείλισε ο ποταμός Άρνο. Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες έκλεισαν, ενώ οι Αρχές κάλεσαν όσους ζουν σε ισόγεια να ανέβουν σε υψηλότερους ορόφους, καθώς η στάθμη του νερού ανεβαίνει συνεχώς.

Οι εικόνες ξυπνούν μνήμες από τις φονικές πλημμύρες του 1966 όταν πάνω από 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ η υπερχείλιση του ποταμού Άρνο είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν ανυπολόγιστης αξίας έργα τέχνης που φυλάσσονταν σε μουσεία της Φλωρεντίας.

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει εκδώσει προειδοποιήσεις σε έξι περιφέρειες για τις επόμενες 24 ώρες. Από τις ισχυρές βροχοπτώσεις ένα τρένο εκτροχιάστηκε κοντά στο Βιτέρμπο, χωρίς τραυματιστεί κανείς.

Στη Βρετανία, στις ακτές της Ουαλίας, όσοι μένουν στα παράλια κλήθηκαν να εγκαταλείψουν προληπτικά στα σπίτια τους. Δραματική είναι η κατάσταση στο Σόμερσετ όπου σπίτια και καλλιέργειες βρίσκονται κάτω από τόνους νερού. Οι αρχές στη Βρετανία τοποθετούν σωλήνες άντλησης υδάτων, ενώ οι κάτοικοι δημιουργούν αναχώματα για να σώσουν ό,τι μπορούν από τις περιουσίες τους. Οι αρχές έχουν εκδώσει εκατοντάδες προειδοποιήσεις για πλημμύρες, καθώς αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού. Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε σχέδιο δράσης για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των πληγέντων.

Την ίδια ώρα στη Σερβία, στρατός και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας επιστρατεύτηκαν για να βοηθήσουν δεκάδες ανθρώπους που είχαν αποκλειστεί στα αυτοκίνητά τους και σε λεωφορείο, λόγω του χιονιού. Με ελικόπτερα και μπουλντόζες, οι αρχές κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους επιβάτες, ενώ εξέδωσαν και προειδοποίηση να αποφεύγονται οι μετακινήσεις.

Ισχυρές χιονοπτώσεις δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο στην Ανατολική Τουρκία, ενώ προκλήθηκαν και πολλά τροχαία δυστυχήματα που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 5 άνθρωποι. Ισχυροί βόρειοι άνεμοι δημιουργούν προβλήματα στα θαλάσσια δρομολόγια, ενώ ένα φορτηγό πλοίο προσάραξε λόγω των ανέμων στα Δαρδανέλια.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.