Αποκρυπτογραφήθηκε ερωτική επιστολή… των Βίκινγκς

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μια ανάγλυφη επιγραφή που είχε βρεθεί στη βόρεια Ευρώπη, ηλικίας 900 ετών, κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει ένας διδακτορικός φοιτητής από το πανεπιστήμιο του Όσλο. Σύμφωνα με τον φοιτητή, η επιγραφή είναι το αντίστοιχο μιας κάρτας Αγίου Βαλεντίνου… στα χρόνια των Βίκινγκς, καθώς σε αρκετά σημεία αναφέρει τις λέξεις «φίλα με».

Η συγκεκριμένη επιγραφή, που εκτιμάται ότι φτιάχτηκε το 12ο ή 13ο αιώνα στην περιοχή Sigtuna της Σουηδίας, ήταν γραμμένη σε cipher runes, τον πιο κοινό κώδικα της μεσαιωνικής Σκανδιναβίας.

«Το πρόβλημα με αυτό το σύστημα κώδικα είναι ότι είναι αδύνατον να διαβαστεί, καθώς δίνει πολλές πιθανές λύσεις», αναφέρει ο Τζόνας Νόρμπουρι στην εφημερίδα Daily Mail.

Ο νεαρός υποψήφιος διδάκτορας είναι ο πρώτος που μελετά όλα τα ευρήματα από το συγκεκριμένο σύστημα κωδικών της βόρειας Ευρώπης, στα οποία περιλαμβάνονται περίπου 80 επιγραφές.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορώ να διαβάσω ονόματα προσώπων. Στη συγκεκριμένη όμως επιγραφή που βρέθηκε σε ένα τμήμα οστού, αν και διατηρώ ένα ποσοστό επιφύλαξης, η ερμηνεία που δίνω είναι ότι αναφέρει τις λέξεις ‘φίλησέ με’» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Νόρμπουρι βασίζει την ερμηνεία του σε μελέτες που έχει κάνει γύρω από τον κώδικα jötunvillur, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους κώδικες, που θα μπορούσαν να δίνουν διαφορετικό νόημα στο μήνυμα.

 

Αρχικά, οι κρυπτολόγοι πίστευαν ότι ο κώδικας αυτός χρησιμοποιούνταν για να μεταφέρει μυστικά μηνύματα, ωστόσο ο ίδιος πιστεύει ότι ήταν ζωτικής σημασίας στην εκμάθηση των ρούνων (αρχαίο αλφαβητικό σύστημα γραφής των βόρειων λαών της Ευρώπης).

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.