Το πρώτο γράμμα του Ζαχαριάδη…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στο βιβλίο του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ με τον τίτλο «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», και στο κεφάλαιο «Εκτίμηση για το Α’ γράμμα του Νίκου Ζαχαριάδη» , η ηγεσία του ΚΚΕ εμμέσως πλην σαφώς το χαρακτηρίζει «λάθος» αναμοχλεύοντας και πάλι την ιστορία του κόμματος. Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ αποκατέστησε πλήρως πολιτικά και κομματικά τον ιστορικό του ηγέτη το καλοκαίρι του 2011, μετά την αποκαθήλωσή του από το ανώτατο αξίωμα του γενικού γραμματέα του κόμματος στην 6η Ολομέλεια το 1956.

Σημειώνεται ότι την ευθύνη του Τμήματος Ιστορίας του ΚΚΕ έχουν η Αλέκα Παπαρήγα και ο Μάκης Μαΐλης και στη συγκεκριμένη έκδοση υπάρχει κεφάλαιο με τον τίτλο «Εκτίμηση για το Α’ γράμμα». Στο ανοικτό του γράμμα προς τον ελληνικό λαό ο Νίκος Ζαχαριάδης τόνιζε ότι «ο λαός της Ελλάδας διεξάγει έναν πόλεμο ενθικοαπελευθερωτικό, ενάντια στον φασισμό του Μουσολίνι», ενώ καλούσε όλη τη χώρα να γίνει φρούριο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Ωστόσο σήμερα το ΚΚΕ χαρακτηρίζει εμμέσως «λάθος» τη θέση του Νίκου Ζαχαριάδη ότι ο ελληνοϊταλικός πόλεμος είναι εθνικοαπελευθερωτικός από την πλευρά της Ελλάδας και όχι ιμπεριαλιστικός. Κομβικό σημείο της κριτικής που ασκεί σήμερα η ηγεσία του ΚΚΕ στο γράμμα του Νίκου Ζαχαριάδη είναι η αντίφαση, όπως σημειώνει, από τη μια πλευρά και σωστά να θέτει ως στόχο την ανάγκη «για μια καινούργια Ελλάδα της δουλιάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση και από κάθε εκμετάλλευση» με τη φράση του «στον πόλεμο αυτό που διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.