Eπι σχεδίου συμφωνίας εργάζονται ήδη Στουρνάρας – τρόικα

Facebook
Twitter
LinkedIn

Επί του κειμένου του σχεδίου συμφωνίας (draft agreement) θα δουλέψουν τις επόμενες ώρες και ημέρες το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα, κάτι που μαρτυράει ότι καταγράφεται πρόοδος, ωστόσο δεν σημαίνει ότι υπάρχει τελική συμφωνία και ότι δεν υπάρχουν ακόμη ανοιχτά μέτωπα.

Η τρόικα συνεχίζει να πιέζει την κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων το 2014 κάτι που διαφάνηκε και στη συνάντηση της Παρασκευής με κυβερνητική πηγή να δηλώνει ότι «το πλεόνασμα είναι ισχυρό και βιώσιμο» σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη για το 2014.H τρόικα παραμένει επιφυλακτική για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος σε ασθενέστερες τάξεις.

Σχεδόν δυόμισι ώρες διήρκεσε η συνάντηση που έγινε το απόγευμα της Παρακευής στην οποία συμμετείχε πολυπληθές κλιμάκιο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.Νέα συνάντηση αναμένεται την Κυριακή το απόγευμα.

Τα στελέχη της τρόικας ανέφεραν ότι θα συνεχίζουν να εργάζονται και τις επόμενες ημέρες.

Αντεπιχειρήματα

Παρά την πίεση που ασκείται από την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι οι πολύ καλές επιδόσεις του 2013 καλύπτουν το «κενό» για το 2014 και, κατ’ επέκταση δεν απαιτείται η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το τρέχον έτος.

«Αγκάθια» στη διαπραγμάτευση, η οποία άρχισε στις 22 Σεπτεμβρίου 2013, παραμένουν, επίσης, η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς και η διαθεσιμότητα- απολύσεις στο Δημόσιο.

Η πλευρά του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ζητεί σύμφωνα με πληροφορίες, από την τρόικα να μην εξετάζει κάθε μέτρο αποσπασματικά, αλλά να δει την «πλήρη εικόνα» που αποδεικνύει τη θετική πορεία της οικονομίας.

 

Μάχη με το χρόνο

 

Την ίδια στιγμή, παρά την έναρξη της συνεργασίας με την τρόικα επί των κειμένων,

κυβερνητικός παράγοντας εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τον χρονικό ορίζοντα των διαβουλεύσεων, παρόλο που το υπουργείο Οικονομικών επιζητεί πάση θυσία να υπάρξει απόφαση για την έγκριση της δόσης από το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.