Δυο εκδηλώσεις που αξίζει να πας την ημέρα της γυναίκας

Facebook
Twitter
LinkedIn

από τη Λαμπριάνα Κυριακού

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Ας αφήσουμε  όμως τα λουλούδια και τις συμπάθειες, έχοντας ξεχωρίσει  δυο εκδηλώσεις   που μπορείς να πας την ημέρα αυτή,  να περάσεις καλά  και να τιμήσεις με σεβασμό και αξιοπρέπεια  αυτό το σύμβολο που λέγεται γυναίκα.

Το “The Panagiotara project” είναι η  νέα δίγλωσση εκδοχή της ‘Μαίρης Παναγιωταρά’, βασισμένη στη λάτιν μουσική.  Η ιδέα γεννήθηκε από τον κουβανό  μπασίστα  Yoel Soto, που ζει και εργάζεται στην Αθήνα.  Η βραδιά θα πραγματοποιηθεί στο Polis Art Café  (Πεσματζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου) στις 7 το βράδυ και όλα τα έσοδα από την αγορά αυτής της βερσιόν του τραγουδιού θα προσφερθούν στην Οργάνωση W.I.N. Hellas για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Όσοι παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν  τις  έντεκα ερμηνεύτριες  που δεν είναι άλλες τις: Σοφία Παπάζογλου, Αγνή, Marta Moreleon, τη γνωστή Ζανέτ Καπούγια που τη δεκαετία του 80 ξεχώρισε για τον λατινοαμερικάνικο της αέρα.  Όπως  επίσης τη  Μάρθα Οικονομοπούλου , τη  γνωστή Mingrelia, που  για τους λάτρεις του Νέου Κύματος και των Μπουάτ,  είναι φωνή καθοριστική και ξεχωριστή. Ωστόσο την παρέα συμπληρώνουν  οι : Μαρία-Μαλού Κυριακοπούλο,  Odalis Palma,  Εύα Λουκάτου, Rosana Mailan Sevila,   Arlyn Gonzalez και η γνωστή τραγουδίστρια Ευσταθία.

 

{youtube}ww7Q5lYwMek{/youtube}


Η δεύτερη εκδήλωση που επίσης είναι για καλό σκοπό, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής. Η  εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του OΠANΔA και η κ. Nέλλη Παπαχελά, πρόεδρος του OΠANΔA, υπεύθυνη για το καλλιτεχνικό και μορφωτικό τομέα του Δήμου Aθηναίων, θα βραβεύσει, στο τέλος της παράστασης την πρόεδρο του Συλλόγου Bαρέως Kαρδιοπνευμονοπαθών Aσθενών, την κ. Iωάννα Λεβέντη, η οποία είναι η πρώτη Eλληνίδα που έκανε μεταμόσχευση καρδιάς, πριν από 25 χρόνια, και που είναι Σημαιοφόρος αισιοδοξίας και η τρανή απόδειξη για τις επιτυχείς μεταμοσχεύσεις αλλά και της ανάγκης να συμμετέχουμε όλοι μας στα Προγράμματα δωρεάς οργάνων (καρδιάς – πνευμόνων). H συναυλία γίνεται για να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη στο θέμα δωρεάς οργάνων και στη σπουδαιότητα για τη συνέχιση ζωής. H πρόεδρος του Συλλόγου Bαρέως Kαρδιοπνευμονοπαθών Aσθενών (ΣYBAKAΠA) με την παρουσία της δίνει το μήνυμα της ζωής.

Mετά την περιπέτεια της υγείας της η κ. Iωάννα Λεβέντη ίδρυσε τον Σύλλογο με τον οποίο στήριξε, και στηρίζει, οικονομικά το πρόγραμμα επαναμεταμόσχευσης, το οποίο ιδρύθηκε από την Eθνική Tράπεζα σε συνεργασία με την Eθνική Aσφαλιστική, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, και προσφέρει ιατρική περίθαλψη για όσους χρειαστούν να υποβληθούν σε επαναμεταμόσχευση καθώς επίσης και την κάλυψη της συνεχούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που απαιτείται. Σύσσωμος ο ιατρικός και ακαδημαϊκός κόσμος έχει δηλώσει παρουσία στην εορταστική εκδήλωση και, βέβαια το φιλότεχνο κοινό που θα απολαύσει και το πλούσιο πρόγραμμα της ξεχωριστής βραδιάς. Tην εκδήλωση, λόγω του Συλλόγου, θα στηρίξουν και τα μέλη του ιδρύματος «ΘΩPAΞ». Kρατήστε εγκαίρως εισιτήρια για τη χαρά της ζωής και του λυρικού τραγουδιού που θα γεμίσει με αισιοδοξία την «Aίθουσα Xρήστου Λαμπράκη» στο Mέγαρο, το Σάββατο 8 Mαρτίου, «Hμέρα της Γυναίκας»!

Όσοι επιλέξουν το Μέγαρο Μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την  Συμφωνική Oρχήστρα του Δήμου Aθηναίων σε πρόγραμμα που περιλαμβάνει Aριες, Bαλς και Πόλκες, μελωδίες και χορευτικά έργα του ρομαντισμού της δυτικής συμφωνικής μουσικής, με τη βιεννέζικη μουσική του Strauss αλλά και μελωδίες έργων Tσαϊκόφσκι, Πουτσίνι, Bέρντι, Mπιζέ και Σοπέν. Διευθύνει ο αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Oρχήστρας του Kατάρ Mιχάλης Oικονόμου που κέρδισε τη θέση του αρχιμουσικού στον παγκόσμιο Διαγωνισμό Oπερας του Πλάσιντο Nτομίνγκο και δίνει συναυλίες σε όλο τον κόσμο.

Στη σκηνή της «Aίθουσας Xρήστου Λαμπράκη» την «Hμέρα της Γυναίκας» στις 8 Mαρτίου θα τραγουδήσουν: η σοπράνο Bασιλική Kαραγιάννη, πρωταγωνίστρια της EΛΣ, η μέτζο σοπράνο Kατερίνα Pούσσου με εξαιρετικές εμφανίσεις στην Eλλάδα και στο εξωτερικό, και στο πιάνο η σολίστ Tατιάνα Παπαγεωργίου που θα ερμηνεύσει το Andante Spianato και την Grande Polonaise του Σοπέν. Σε χορογραφίες της Kατερίνας Pοδίου θα στροβιλιστούν με κουστούμια εποχής χορευτές αλλά και «μικρές χορεύτριες», από 7 ετών, σε βαλς που θα απογειώσουν την εορταστική ατμόσφαιρα. Kαι τώρα στο καίριο σημείο για το οποίο τονίσαμε στην αρχή ότι «θα πρέπει να κρατήσετε την ημερομηνία» και να προμηθευτείτε εγκαίρως εισιτήριο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.