Στήριξη από την Τουρκία ζητούν οι Τάταροι της Κριμαίας

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων στην Κριμαία δεν επιθυμεί απόσχιση της χερσονήσου από την Ουκρανία. Γι’ αυτό και ζητά βοήθεια και συμπαράσταση από την Άγκυρα.

Η αντιπαράθεση Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κριμαία οξύνεται και την ίδια ώρα εντείνονται οι ανησυχίες εκείνων που φοβούνται μια προσάρτηση της χερσονήσου στην Ρωσία. Οι Τάταροι που ζουν σήμερα στην Κριμαία είναι απόγονοι των κατοίκων που κατά την 300χρονη παρουσία των Οθωμανών στην περιοχή ασπάστηκαν το σουνιτικό Ισλάμ και υιοθέτησαν την τουρκική γλώσσα.

Ανήκουν, συνεπώς, στα τουρκικά φύλα και αποτελούν, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το 13% του συνολικού πληθυσμού της Κριμαίας.

Η Άγκυρα αποκαλεί μάλιστα τους Τατάρους της περιοχής Τούρκους της Κριμαίας και καταβάλλει διαμεσολαβητικές προσπάθειες για την ειρηνική διευθέτηση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Τη δραστηριοποίηση της Τουρκίας χαιρετίζει ωστόσο και το Κίεβο. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Cihan, η ουκρανική πρεσβεία στην Άγκυρα παρότρυνε την τουρκική κυβέρνηση να συμμετάσχει στη διεθνή μεσολάβηση. Υποστηρίζεται, μάλιστα, ότι προειδοποιητικό mail κάνει λόγο για κίνδυνο που διατρέχουν οι Τάταροι της Κριμαίας σε περίπτωση που η Ρωσία καταλάβει τη χερσόνησο.

 

Έντονα αντι-ρωσικά αισθήματα

Η Κριμαία ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1475 μέχρι το 1774. Μετά τον ρωσικοτουρκικό πόλεμο η χερσόνησος ανεξαρτητοποιήθηκε και «το 1783 περιήλθε στην Ρωσική Αυτοκρατορία» λέει ο Τούρκος ιστορικός Καχραμάν Σαγκούλ μιλώντας στην DW. Το 1944 ο Στάλιν χαρακτήρισε διά νόμου τους Τατάρους προδότες της Σοβιετικής Ένωσης, επειδή αρκετοί από αυτούς συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Μετά το τέλος του πολέμου η δημοκρατία της Κριμαίας διαλύθηκε και το μεγαλύτερο μέρος του ταταρικού πληθυσμού εκτοπίστηκε. Η επιστροφή των Τατάρων στην Κριμαία ξεκίνησε με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας» λέει ο ιστορικός.

Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί στηρίζουν τον εποικισμό της Κριμαίας με Τατάρους ως αντίβαρο στους Ρώσους που ζουν εκεί. «Οι Ουκρανοί και οι Τάταροι της Κριμαίας είναι φυσικοί σύμμαχοι κατά της ρωσικής παρέμβασης στην περιοχή» υπογραμμίζει ο Τούρκος ιστορικός Καχραμάν Σαγκούλ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.