Απορρίφθηκε από τη Κυβέρνηση η πρόταση δυσπιστίας

Facebook
Twitter
LinkedIn

Να απορρίψει την πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο κ.Βενιζέλος ανέφερε ότι «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέβαλε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών κατά τρόπο απαράδεκτο, σύμφωνα με το σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής».

«Το Σύνταγμα εγκατέστησε με το άρθρο 84 έναν φραγμό που αποτρέπει την καταστρατήγηση των προτάσεων δυσπιστίας κατά τρόπο που δεν είναι ουσιώδης αλλά έχει στόχο την παρεμπόδιση του κυβερνητικού έργου και της λειτουργίας της χώρας», είπε ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν χαρακτηρίζει απαράδεκτη την πρόταση δυσπιστίας επειδή φοβάται και αυτό διότι η αποψινή προγραμματισμένη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου έχει τα πολιτικά χαρακτηριστικά της πρότασης εμπιστοσύνης, διότι «αφορά την κεντρική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής και η ψηφοφορία αυτή ήταν και είναι μια θεσμική ευκαιρία για την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της Βουλής προς την κυβέρνηση».

«Η κυβέρνηση δεν αποφεύγει τη σύγκρουση αλλά είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα, είναι υποχρεωμένη να στείλει μήνυμα σταθερότητας», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πρότασή του καταστρατηγεί το Σύνταγμα και είπε ότι «υπάρχει πρόβλημα σεβασμού των θεσμών».

«Μπορείτε να διαφωνείτε με την κυβερνητική πολιτική, μπορείτε να αντιδράτε, μπορείτε να είστε και υβριστικοί αλλά δεν μπορείτε να παρεμποδίσετε τη λειτουργία της Βουλής και να υπονομεύσετε την εθνική προσπάθεια», είπε ο κ.Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση κατατίθεται την ώρα που απαιτείται εθνική ενότητα και είναι μια πρόταση ανάξια των περιστάσεων.

«Δυστυχώς για εσάς αλλά ευτυχώς για τον τόπο υπάρχει Σύνταγμα και Κυβέρνηση που έχει τη βούληση να γίνεται σεβαστό το Σύνταγμα. Ζητάμε από τον πρόεδρο της Βουλής να απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε πρόταση μομφής και κατά του προεδρείου της Βουλής, μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να απορρίψει την αντίστοιχη κατά του κ.Στουρνάρα.

Νωρίτερα, απαντώντας στον κ.Βενιζέλο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση ψάχνει έωλα επιχειρήματα για να την απορρίψει καθώς φοβάται ότι ο υπουργός Οικονομικών της δεν θα τύχει της επικρότησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας και θα καταψηφιστεί».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η βιβλιογραφία και οι γνωμοδοτήσεις αναφέρουν ότι δεν ισχύει η προθεσμία των έξι μηνών από την προγενέστερη πρόταση μομφής όταν αφορούσε στο σύνολό του το υπουργικό συμβούλιο ή τον πρωθυπουργό ενώ η τωρινή αφορά μεμονωμένο μέλος της κυβέρνησης.

Ανέφερε δε, ότι η άποψη αυτή επιβεβαιώνεται κατ’ ουσία από το εξής επιχείρημα «προφανής σκοπός της περί εξαμήνου διάταξης του άρθρου 84, παρ. 2 του Συντάγματος είναι η διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας, η οποία όμως μόνο από ενδεχόμενη αποδοχή πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης συνολικά κινδυνεύει όχι από πρόταση ατομικά κατά υπουργού». Αν μετά από τρεις μέρες γίνει αποδεκτή αυτή εναντίον του υπουργού Οικονομικών θα αναγκαστεί σε παραίτηση ο υπουργός αλλά δεν θίγεται η θέση της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας πως σύμφωνα με το 142, παρ. 3 του Κανονισμού αν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπογράφεται από τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών – όπως και έγινε – και ακολουθεί έναρξη συζήτησης της πρότασης.

Παράλληλα, απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Βουλής για να πει ότι «αν αποδεχθείτε την πρόταση του κατά τα άλλα συνταγματολόγου κ. Βενιζέλου για να μην γίνει θα πρόκειται για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και σας δηλώνω ότι θα καταθέσουμε πρόταση μομφής κατά του προεδρείου».

Επίσης ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά, επικαλούμενος την αποδοχή εκ μέρους του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη της πρότασης δυσπιστίας και απόρριψής της μέσα σε λίγη ώρα από τον αντιπρόεδρο ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει ποιός τελικώς τον εκφράζει. Τέλος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για μια φοβισμένη κυβέρνηση η οποία καταφεύγει σε τέτοιες πρακτικές.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.