Σε θέσεις μάχης ο ουκρανικός Στρατός στο Σλαβιάνσκ – Μεγάλο ερωτηματικό η στάση της Μόσχας

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο oυκρανικός Στρατός ενισχύει τις δυνάμεις του σε όλη την Α.Ουκρανία και λαμβάνει θέσεις μάχης για τη συνέχιση  των επιχειρήσεων κατά των ρωσόφωνων, ενώ ένοπλες συγκρούσεις γίνονται σε διάφορες πόλεις της περιοχής.

Για την ώρα η προσπάθεια φαίνεται ότι επικεντρώνεται στην ανακατάληψη του αεροδρόμιο στο Σλαβιάνσκ και την εκκαθάριση των θυλάκων ανρτίστασης στο Κραματόρσκ, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι ποια θα είναι η στάση της Μόσχας από εδώ και στο εξής.

Θα επέμβει ενεργά διακινδυνεύοντας μείζονα επιδείνωση των σχέσεων με την Δύση σε όλα τα επίπεδα ή θα δεχθεί έξω από την πόρτα της να υπάρξει πογκρόμ κατά των ρωσόφωνων πληγώνοντας όχι μόνο τα εθνικά της συμφέροντα, αλλά και το γόητρό της;

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά ακόμα δεν υπάρχει καμία κίνηση προς την κατεύθυνση της επέμβασης.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία τα τεθωρακισμένα οχήματα του Ουκρανικού Στρατού τα οποία έχουν συγκεντρωθεί έξω από το αεροδρόμιο του Σλαβιάνσκ είναι περίπου 60 στο, αριθμό με εκατοντάδες άνδρες του Ουκρανικού Στρατού.

Οι πρώτες πληροφορίες, όπως μεταδόθηκαν και από τον ITAR-TASS έκαναν λόγο για τουλάχιστον 20 ΤΟΜΠ και 500 άνδρες των ουκρανικών δυνάμεων που έχουν περικυκλώσει το αεροδρόμιο το οποίο έχει καταληφθεί από δυνάμεις ρωσόφωνων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ωστόσο φέρεται πώς υπήρξαν μετακινήσεις τεθωρακισμένων.

Σημειώνεται πώς μία φάλαγγα τεθωρακισμένων και μέλη των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας βρίσκονται από χθες σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το Σλαβιάνσκ.

Αυτή, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου αποτελείτο τουλάχιστον από 10 θωρακισμένα, 7 άρματα μάχης και 7 οχήματα μεταφοράς προσωπικού με μέλη των ειδικών δυνάμεων κοντά στην τοποθεσία Ιζιούμ, η οποία βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βόρεια της Σλαβιάνσκ, στην οδική αρτηρία που οδηγεί εκεί από το Χάρκοβο.

Η «κυβέρνηση» του Κιέβου είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση, όπως την έχει βαφτίσει, για να ανακαταλάβει κρατικά κτίρια στην ευρύτερη περιοχή του Ντονέτσκ. Τη σπρώχνουν σε αυτό και οι ΗΠΑ και τη συνδράμουν επίσης με άνδρες της Blackwater.

Οι ρωσόφωνοι πάντως είναι αποφασισμένοι να απαντήσουν ακόμη πιο σκληρά και ήδη έχουν λάβει και αυτοί θέσεις μάχης, αναμένοντας ωστόσο, όπως λένε οι ίδιοι, βοήθεια από τη Ρωσία.

Ο υπ’ αριθμόν 2 στην ιεραρχια των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών (SBU), στρατηγός Βαλερί Κρουτόφ, δήλωσε ότι, οι φιλορώσοι αυτονομιστές που δεν θα παραδώσουν τα όπλα θα «εξοντωθούν».

Επισήμανε ωστόσο πώς, οι ένοπλοι αυτοί ανήκουν στις «ειδικές δυνάμεις της GRU (ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών), οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στις συγκρούσεις».

Και απ΄ότι φαίνεται δεν είναι μόνο αυτοί…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.