ΤΗ τοποθέτηση αυτή του κ. Σαμαρά έγινε την ημέρα που ο κ. Βενιζέλος επανέφερε το δίλημμά του, θέτοντας ως προϋπόθεση συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση την εκλογική στήριξη της Ελιάς. Ο κ. Σαμαράς, αν και απέφυγε να σχολιάσει τη στρατηγική του κυβερνητικού του εταίρου, εν τούτοις έθεσε το θέμα στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον κ. Βενιζέλο χθες το μεσημέρι.ην πεποίθηση ότι η κυβερνητική σταθερότητα δεν θα κινδυνεύσει μετά τις εκλογές και πως η κυβερνητική συνεργασία θα αντέξει εκφράζει ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος εκφράζει παράλληλα την εμπιστοσύνη του στους βουλευτές που αποτελούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Με αφορμή την υπαναχώρηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των λαϊκών αγορών, γεγονός που οδήγησε στην αλλαγή διατάξεων του νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός επεσήμανε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι θα πρέπει όλοι να στηρίζουν το κυβερνητικό έργο και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, ειδικά όταν αυτές αφορούν την τήρηση των προαπαιτουμένων.
Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντέτεινε ότι υπήρξαν πιέσεις σε βουλευτές του κόμματός του. Ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε ότι υπήρχε συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων των δυο κοινοβουλευτικών ομάδων και πως αυτό άλλαξε στο «παρά πέντε» της διαδικασίας ψήφισης του νομοσχεδίου.
Δημόσια πάντως, ο πρωθυπουργός επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Συγκεκριμένα στην πρώτη του προεκλογική τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε χθες (Αντέννα), δήλωσε κατηγορηματικά: «Η κυβερνητική συνεργασία άντεξε στα δύσκολα, θα αντέξει και τώρα».
Απέφυγε να σχολιάσει τη στρατηγική που ακολουθεί ο κ. Βενιζέλος, αλλά επανέλαβε πως «σε καμιά περίπτωση δεν κινδυνεύει η σταθερότητα μετά από τις εκλογές. Αλλωστε τα αποτελέσματα που κάποιοι ονειρεύονται, δεν θα τα δουν». Για τον δικό του εκλογικό στόχο, είπε πως «θέλει το αποτέλεσμα να του δώσει το δικαίωμα να βγει από την κρίση για τα καλά».
Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον κ. Αλ. Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε για υιοθέτηση του συνθήματος «λεφτά υπάρχουν» και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας, αναδειχθείς μέσα από την κρίση, ζει μετά από την κρίση και όταν φύγει η κρίση θα εξαφανιστεί κι αυτός». «Δεν ξέρω εάν θα ενηλικιωθεί πολιτικά, ελπίζω όμως να διαβάσει Ιστορία και να δει πως από τα διχαστικά μηνύματα ο τόπος έχει μπει σε πολλές και μεγάλες περιπέτειες», πρόσθεσε.
Ο κ. Σαμαράς προέβαλε, σε αντιδιαστολή με τη ρητορική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα όσα ο ίδιος υποστηρίζει. «Εγώ λέω ότι επιστρέψαμε στο ευρώ, ότι επιστρέψαμε στο διεθνές προσκήνιο, στην αίσθηση της ασφάλειας, στην αισιοδοξία αλλά και στην αξιοπρέπεια».
Στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε πολλές φόρες στο κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής του καμπάνιας, το «σταθερά βήματα μπροστά» και εξέπεμψε μήνυμα αισιοδοξίας, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται ούτε θέμα νέου Μνημονίου ούτε νέων μέτρων.
Χαρακτήρισε το ζήτημα του χρέους ως την «τελευταία εκκρεμότητα», που θα επιλυθεί -όπως προέβλεψε- μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου και σημείωσε ότι παραμένει βασικός του στόχος η μείωση των φόρων, η οποία και θα πραγματοποιηθεί όσο συνεχίζονται τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Τέλος, προανήγγειλε τη διεύρυνση της ΝΔ προς το Κέντρο, λέγοντας ότι τις ιδέες του κόμματός του τις συμμερίζονται πλέον περισσότεροι πολίτες που δεν ανήκουν σε αυτό τον ιδεολογικό χώρο, άφησε ανοιχτό το θέμα του ανασχηματισμού αλλά και της μετακίνησης του κ. Γ. Στουρνάρα στη διοίκηση της ΤτΕ, ενώ για το Ποτάμι είπε ότι «αυτή την ώρα δεν γνωρίζει τις θέσεις του».
«Οχι» εκτός νόμου
Η Δικαιοσύνη αρμόδια να κρίνει τη Χρυσή Αυγή
Στη Δικαιοσύνη παρέπεμψε για το θέμα της Χρυσής Αυγής ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε σχετικά, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξής του. Ωστόσο, εξέφρασε την προσωπική του άποψη, λέγοντας ότι δεν πιστεύει πως πρέπει να τεθεί εκτός νόμου.
«Εγώ νομίζω ότι μπορώ να νικήσω με την ιδεολογία μου και δεν θεωρώ ότι στην Ελλάδα, την κοιτίδα της Δημοκρατίας και του πολιτισμού, μπορεί να υπάρχουν τέτοια κόμματα ισχυρά. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να απαγορεύσω σε κανέναν τίποτε», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι επί των δικών του ημερών παραπέμφθηκε η όλη υπόθεση στη Δικαιοσύνη, η οποία -όπως είπε- είναι και η μόνη αρμόδια να κρίνει.
Γιάννης Σαραντάκος