Τουλάχιστον 201 είναι οι νεκροί, 80 οι τραυματίες και πάνω από 200 οι παγιδευμένοι στις υπόγειες στοές του ανθρακωρυχείου, σε βάθος δύο χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης, από την έκρηξη και την πυρκαγιά που ακολούθησε στο ανθρακωρυχείο.
Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι οι περισσότεροι νεκροί, πέθαναν από δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα.
Τα συνεργεία διάσωσης όλη τη νύχτα προσπαθούσαν να φθάσουν τους εγκλωβισμένους και να διοχετεύσουν αέρα στο ορυχείο.
Η έκρηξη, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οφείλεται σε ανάφλεξη , λόγω βραχυκυκλώματος ηλεκτρικού μετασχηματιστή. Η στοά κατέρρευσε έπειτα από την έκρηξη.
Σύμφωνα με τον υπουργό ενέργειας, η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα της αλλαγής της βάρδιας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στο ορυχείο στην επαρχία Μανίσα, 787 εργαζόμενοι.
Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες του ορυχείου δήλωσαν ότι διεξάγεται έρευνα για το περιστατικό, που όπως είπαν, συνέβη παρά τα πολύ αυστηρά μέρα ασφαλείας.
Οσον αφορά τον αριθμό των εγκλωβισμένων οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 200 ανθρώπους. Στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί συγγενείς των εργατών, οι οποίοι αγωνιούν για την τύχη των ανθρώπων τους.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί «προσεκτικά τις εξελίξεις», ενώ επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης των παγιδευμένων ανθρακωρύχων. «Ελπίζουμε να έχουμε πιο ξεκάθαρες πληροφορίες τις επόμενες ώρες», είπε ο Ερντογάν.
Ο Ερντογάν ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Αλβανία, ανακοινώνοντας ότι θα μεταβεί στον τόπο της τραγωδίας, ενώ το ίδιο ανακοίνωσε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Kιλιντσάρογλου.
Ο ειδικός σε θέματα ορυχείων Βεντάτ Ντινταρί δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο βασικός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανθρακωρύχοι είναι η έλλειψη οξυγόνου. «Αν έχουν πάθει βλάβη οι αεραγωγοί, οι ανθρακωρύχοι μπορεί να πεθάνουν μέσα σε διάστημα μίας ώρας», είπε.
Οι εκρήξεις στα ορυχεία είναι συχνό φαινόμενο στην Τουρκία, κυρίως στα ιδιωτικά στα οποία συχνά δεν γίνονται σεβαστοί οι κανόνες ασφαλείας.
Σημειώνεται ότι περίπου 6.500 εργαζομένοι απασχολούνται στο ιδιωτικό ορυχείο, που είναι το μεγαλύτερο της Μανίσα.
Στην Τουρκία οι απώλειες ζωών σε ιδιωτικά ορυχεία είναι συχνή υπόθεση, με τα συνδικάτα να επικρίνουν την κυβέρνηση για την αποτυχία της να εποπτεύσει αποτελεσματικά τις εξορυκτικές δραστηριότητες, ιδίως όσον αφορά τις επιχειρήσεις υπεργολαβίας που κατηγορούνται ότι απασχολούν εργαζόμενους με μικρή εκπαίδευση και χωρίς αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Όταν 30 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους στη βορειοδυτική επαρχία Ζονγκουλντάκ στις 17 Μαΐου του 2010, ο τότε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ομέρ Ντιντσέρ προκάλεσε την κατακραυγή της κοινής γνώμης λέγοντας ότι όσοι σκοτώθηκαν είχαν πεθάνει “όμορφα”! “Στους πρώτους 19 ανθρακωρύχους, δεν υπήρχαν σημάδια από εγκαύματα – έχασαν τη ζωή τους όμορφα” είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε τηλεοπτικό δίκτυο μετά την τραγωδία…