Ακυρες οι απολύσεις των 20 εργαζομένων της ΕΡΤ στο Ηράκλειο

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ακυρες κρίθηκαν οι απολύσεις των 20 εργαζομένων της ΕΡΑ και της ΕΡΤ έπειτα από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου κ. Ελευθέριου Σισκάκη, ο τρόπος που καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις των εργαζομένων μετά την εφαρμογή της ΚΥΑ με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ είναι άκυρος, καθώς όπως υποστήριξε δεν εφαρμόστηκε ο νόμος που αφορά στις ομαδικές απολύσεις.

Συγκεκριμένα, δεν τηρήθηκε η υποχρέωση της έγκαιρης ενημέρωσης των εργαζομένων πριν από την απόλυση, δεν έγινε διαβούλευση για το ζήτημα και γενικά δεν εφαρμόστηκε ό,τι άλλο προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση.

 

Οπως αναφέρει το Cretalive, ο δικαστής αποφαίνεται ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου και πως η σχέση εργασίας των ανθρώπων της ΕΡΤ ήταν ιδιωτικού δικαίου ενώ δέχεται τις πρόσθετες παρεμβάσεις που έκαναν τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων – η ΕΣΗΕΠΗΝ η ΠΟΕΣΥ και ο δικηγορικός σύλλογος.

Την ίδια στιγμή, επιδικάζει αποδοχές υπερημερίας άμεσα εκτελεστέες δηλαδή από την επίδοση της απόφασης στο ελληνικό Δημόσιο το τελευταίο θα πρέπει να καταβάλει τα ποσά και αν δεν γίνει αυτό οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε κατάσχεση της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου.

 

Για πολιτική δικαίωση των εργαζομένων κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική δικαίωση του αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ αποτελεί η δικαστική απόφαση που χαρακτηρίζει άκυρες τις απολύσεις των 20 εργαζομένων στην ΕΡΑ Ηρακλείου Κρήτης, μετά το «μαύρο» της 11ης Ιουνίου. «Πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση, η οποία ενισχύει την αποφασιστικότητα και την επιμονή των εργαζομένων στην ΕΡΤ, να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Την ώρα που συνεχίζεται το «ναυάγιο» της ΝΕΡΙΤ, καθώς εγκαταλείπουν ως ποντικοί το σκάφος, όσοι μέχρι χθες ήταν «καπετάνιοι» και εδραίωσαν με την ηγετική τους παρουσία το πραξικοπηματικό λουκέτο και την φίμωση, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, και με νέα «όπλα» ενισχύουν το όνειρο και τον αγώνα τους. Όταν οι πρώην επικεφαλής ανακαλύπτουν διαφθορά , ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις στο μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ, την ίδια ώρα δικαιώνονται οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Μαζί με την δικαστική λύση χρειάζεται και πολιτική για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Στις 25 ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί φεύγουν, η ΕΡΤ έρχεται…» αναφέρεται συγκεκριμένα σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

 

Σίμος Κεδίκογλου: Θα ασκήσει έφεση το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

«Η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου προφανώς δεν έλαβε υπόψη την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε νόμιμο το κλείσιμο της ΕΡΤ ΑΕ» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, με αφορμή την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε, πως στην απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου θα ασκήσει έφεση το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και θα κριθεί σε ανώτερο δικαστήριο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.