Φεστιβάλ Αθηνών: Αδελφοί Καραμάζοφ – Η εμπειρία μιας ανάγνωσης

Facebook
Twitter
LinkedIn
Η εμπειρία της ανάγνωσης των «Αδελφών Καραμάζοφ» θα παρουσιαστεί από τον ευρηματικό Ηλία Κουνέλα που επέλεξε στη φετινή του παράσταση – στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών – να μεταφέρει τη δράση στο προαύλιο μιας εκκλησίας. Μπορεί άραγε ένα μυθιστόρημα να μεταστρέψει τη ζωή μας; Αυτό είναι το ερώτημα με το οποίο θα αναμετρηθούν οι θεατές.

9 – 10, 12-15, 19-22, 26-29 Ιουνίου, στον κατανυκτικό χώρο της αυλής του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά, ο Ηλίας Κουνέλας μαζί με τους Στέλιο Ανδρονίκου, Λεωνίδα Καλφαγιάννη, Κλεοπάτρα Μάρκου, Βασίλη Σαφό και Μαρίνα Συμεού θα μοιραστούν με το κοινό το προσωπικό τους βίωμα από την ανάγνωση του κλασικού μυθιστορήματος του Ντοστογιέφσκι «Αδελφοί Καραμάζοφ».

Πώς ξεκίνησε η όλη σύλληψη; Από την πραγματική εμπειρία της ανάγνωσης του έργου. Οι έξι ηθοποιοί για οκτώ μήνες -από τον Αύγουστο του 2013 ως το Μάρτιο του  2014- διαβάσανε από κοινού το τελευταίο μεγάλο μυθιστόρημα του ρώσου συγγραφέα και αποφάσισαν να μοιραστούν με το κοινό τις προσωπικές και ψυχικές μεταπτώσεις που βίωσε ο καθένας από την ανάγνωση αυτή. Το βασικό ερώτημα που τους απασχολεί είναι το πώς έξι άνθρωποι μπορούν να διαβάσουν το ίδιο βιβλίο χωρίς απαραίτητα να συμφωνούν, αποκομίζοντας τελικά μια κοινή καθοριστική εμπειρία ζωής.

Η κατάθεση αυτή των ηθοποιών προτρέπει το θεατή να διαβάσει το μυθιστόρημα, κι αυτόν που το έχει διαβάσει να το ξαναδιαβάσει μαζί με άλλους! Οι ηθοποιοί δε αφηγούνται το μύθο. Ψάχνουν μια θεατρική γλώσσα που αφηγείται την εμπειρία εν γένει της ίδιας της ζωής. Η «εμπειρία μιας ανάγνωσης» διαδέχεται την «εμπειρία μιας παράστασης» που ανέβασε πέρυσι ο Ηλίας Κουνέλας σε ένα νεοκλασσικό σπίτι στον Κολωνό.

Ο ίδιος ο Ηλίας Κουνέλας υπογραμμίζει: «Διαβάζοντας το μυθιστόρημα ανακαλύπτουμε πως το σημείο του καταστροφέα και του καταστρεφόμενου είναι το ίδιο, του θύτη και του θύματος επίσης, του άθεου και του ένθεου, φωτίζονται απ’ το ίδιο φως».


Ωρα έναρξης: 21.30
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10 €, Φοιτητικό – Μειωμένο – Ανέργων – ΑμεΑ 5 €
Βασισμένο στο έργο του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι
Σύλληψη – Σκηνοθεσία:
Ηλίας Κουνέλας
Σκηνική – ενδυματολογική επιμέλεια:
Κατερίνα – Χριστίνα Μανωλάκου
Ηθοποιοί:
Στέλιος Ανδρονίκου
Λεωνίδας Καλφαγιάννης
Ηλίας Κουνέλας
Κλεοπάτρα Μάρκου
Βασίλης Σαφός
Μαρίνα Συμεού
Βοηθός Σκηνοθέτη – Σκηνογράφου:
Άρτεμις Σιέρρα
Βοηθός σκηνοθέτη:
Άννα-Μαρία Πασχαλή

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.