Μεταξύ 9.30 και 10.00 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μεταξύ 9.30 και 10.00 το βράδυ θα υπάρξει η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος για τις ευρωεκλογές από τη SingularLogic, ενώ από τις 7.00 το απόγευμα το διακαναλικό exit poll θα μεταδώσει την πρώτη εκτίμηση για την ευρωκάλπη καθώς και για την Περιφέρεια Αττικής

Ο ακριβής χρόνος μετάδοσης της εκτίμησης της Singular Logic θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα στείλουν τα στοιχεία με τα αποτελέσματα των 4.900 (εκ των 22.561) που συμμετέχουν στη δειγματοληψία μέσω του ειδικού συστήματος SRT.

Η εταιρεία έχει ζητήσει από τα 6 στα 10 τμήματα να στείλουν κατά προτεραιότητα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τα 2 στα 10 αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών και τα 2 στα 10 αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Η ροή αποτελεσμάτων θα ξεκινήσει λίγο μετά τις 7 μ.μ. που θα κλείσουν οι κάλπες.

Η SingularLogic έχει οργανώσει και σύστημα καταμέτρησης των σταυρών προτίμησης στα ευρωψηφοδέλτια, το οποίο θα ξεκινήσει το πρωί της Δευτέρας, με στόχο εικόνα μέχρι το βράδυ.

Αναφερόμενος στην εκλογική διαδικασία ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε: «Από τις 7 το πρωί σε όλη τη χώρα οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν για τις Ευρωεκλογές και το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία, καθώς για πρώτη φορά ψηφίζουμε για τρεις διαφορετικές εκλογές. Παρόλα αυτά, όλα εξελίσσονται ομαλά. Χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς καθυστερήσεις. Κάποια συνήθη μικροπροβλήματα που παρουσιάστηκαν, αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Να πούμε ότι και στα δύο νησιά, τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη, όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητός ο χθεσινός ισχυρός σεισμός και εκεί όλα εξελίσσονται κανονικά. Στο υπουργείο Εσωτερικών βρισκόμαστε σε συνεχή ετοιμότητα για να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκλογών. Σήμερα οι πολίτες επιλέγουν τους δημάρχους, τους περιφερειάρχες και τους εκπροσώπους της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Να μην επιτρέψουμε με την αποχή, να αποφασίσουν άλλοι για λογαριασμό μας».

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (ypes.gr) στην ένδειξη «Μάθε που ψηφίζεις» και στον αριθμό 213 136 1500 μπορούν, όσοι δεν προσήλθαν στην εκλογική διαδικασία την περασμένη Κυριακή, να μάθουν με ακρίβεια που ψηφίζουν.

Όσοι δεν βρουν το όνομά τους στον τηλεφωνικό αριθμό του υπουργείου ή στην ιστοσελίδα πρέπει να απευθυνθούν στο δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Από εκεί θα παραλάβουν πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων.

 

Οι ψηφοφόροι που δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαβατήριο, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας που έχει εκδοθεί από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να ψηφίσουν. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή.

 

Οι ετεροδημότες εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες και για τις ευρωεκλογές αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους. Ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών.

 

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι γραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν μόνο για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών και όχι των περιφερειακών.

 

Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης σε υποψηφίους, διότι η ψηφοφορία είναι επαναληπτική μόνον ανάμεσα στους υποψηφίους των δυο συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία. Εάν ένας ψηφοφόρος σταυρώσει υποψηφίους, το ψηφοδέλτιο θα είναι έγκυρο, αλλά δεν θα ληφθούν υπόψη οι σταυροί προτίμησης. Αντιθέτως, στις ευρωεκλογές σταυρώνονται έως τέσσερεις υποψήφιοι.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.