Στουρνάρας -Προβόπουλος θα κρίνουν τον ανασχηματισμό

Facebook
Twitter
LinkedIn

Παραπέμπεται στις καλένδες ο συμφωνημένος ανασχηματισμός στο κυβερνητικό σχήμα έπειτα από τη διαφωνία του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου στον τρόπο με τον οποίο αυτός θα γίνει και το ποια πρόσωπα θα απομακρυνθούν και ποια θα πάρουν χαρτοφυλάκιο υπουργού.

Οπως φανερώνουν οι πληροφορίες του iefimerida.gr, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει δυσαρέσκεια για τα όσα ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ και στην απογευματινή συνέντευξη Τύπου του Ευάγγελου Βενιζέλου φάνηκε ότι υπάρχει ρήξη, καθώς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «η κυβέρνηση χρειάζεται νέα ώθηση αλλά δεν θα βιαστούμε».

 

Ο ανασχηματισμός ξεκινάει και τελειώνει με τον Στουρνάρα

 

Οι τελευταίες εξελίξεις, έπειτα και από τις… διευκρινίσεις που έδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ο υπουργός Οικονομικών είναι το πρόσωπο «κλειδί» για τον επικείμενο ανασχηματισμό και γύρω από εκείνον περιστρέφονται οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και η διαφωνία Σαμαρά -Βενιζέλου.

 

Σημειωτέον ότι ο υπουργός Οικονομικών, την Τρίτη, μέσω διαρροών συνεργατών του είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του, αλλά λίγη ώρα αργότερα διέψευσε τον εαυτό του. Μία ημέρα μετά, την Τετάρτη, από το Μέγαρο Μουσικής στο Συνέδριο του ΣΕΒ, επανέλαβε ότι ποτέ δεν σκέφτηκε να αποχωρήσει από τη θέση του.

 

«Θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να πω κάτι για το θόρυβο που δημιουργήθηκε χθες. Ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν σκέφτηκα να εγκαταλείψω τη θέση μάχης που υπηρετώ για την οικονομία. Και λυπάμαι -εγώ πολιτικός δεν είμαι- που μια ανθρώπινη αντίδρασή μου, δημιούργησε λάθος εντυπώσεις. Προχωράμε μπροστά, με αποφασιστικότητα, για να μετατρέψουμε το ταχύτερο δυνατό την ανάκαμψη σε βιώσιμη ανάπτυξη» ήταν τα λόγια με τα οποία έκλεισε την ομιλία του ο Γιάννης Στουρνάρας θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δώσει διευκρινίσεις.

 

Οι νέες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, βέβαια, έρχονται σε αντίθεση με τα όσα διέρρεαν την Τρίτη συνεργάτες του και προκάλεσαν τριγμούς στο Μαξίμου, καθώς, δεν φαίνεται να υπήρξε έντονη «γαλάζια» κριτική προς το πρόσωπό του τις τελευταίες ημέρες, παρά τα όσα συνέβαιναν τους προηγούμενους μήνες.

 

Από την άλλη πλέυρά, το περιβάλλον του υπουργού κάνει λόγο για επιχείρηση «ηρωικής εξόδου» από την πλευρά του Γιάννη Στουρνάρα έπειτα και από τις δύσκολες προσπάθειες που κατέβαλε τα τελευταία δύο χρόνια και τη διάθεσή του να υπερασπιστεί την δουλειά του.

 

Ο ρόλος του Γιώργου Προβόπουλου

 

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, σχετίζονται άμεσα και με την αλλαγή ηγεσίας στην Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς, την επόμενη εβδομάδα η θητεία του Γιώργου Προβόπουλου λήγει και πρέπει να αναζητηθεί αντικαταστάτης του.

 

Αυτή είναι και μια θέση για την οποία έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον ο Γιάννης Στουρνάρας στο παρελθόν και μέχρι πρότινος προβαλλόταν ως το ακλόνητο φαβορί να διαδεχθεί τον κ. Προβόπουλο.

 

Αλλωστε ο θεσμικός ρόλος του διοικητή της ΤτΕ είναι αρκετά σημαντικός, από τη στιγμή που συμμετέχει στην διαπραγμάτευση για το χρέος, συζήτηση στην οποία επιθυμεί διακαώς να είναι παρών ο Γιάννης Στουρνάρας.

Πληροφορίες των τελευταίων ημερών, ωστόσο, κάνουν λόγο για παράταση της θητείας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κάτι που φέρεται να επιθυμεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γεγονός που δημιουργεί «μπλοκάρισμα» στην μετακίνηση του Γιάννη Στουρνάρα.

 

Η διαφωνία Σαμαρά και Βενιζέλου έφερε τα μπρος -πίσω στον ανασχηματισμό

 

Εκτός από την ανανέωση της θητείας του Γιώργου Προβόπουλου, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να επιθυμεί και παράλληλη αποχώρηση του Γιάννη Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση, κάτι που, όπως όλα δείχνουν, τον έφερε σε ευθεία αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό.

 

Αλλωστε, το να μετατεθεί για αργότερα ο ανασχηματισμός που φέρεται να ήταν συμφωνημένος πριν τις εκλογές, αλλά για να πραγματοποιηθεί, μετά τις κάλπες, προδίδει μια βαθύτερη διαφωνία μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

 

Εγκυρες πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν στο iefimerida.gr πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβαλε «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις» προς τον πρωθυπουργό και αυτές φαίνεται πως δεν περιορίζονται στην πιο ευρεία συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, αλλά και στην οριστική απομάκρυνση του Γιάννη Στουρνάρα από τον σχηματισμό.

 

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο αναμένεται να ξεδιαλύνει μετά την συνάντηση μεταξύ πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, την Πέμπτη, ωστόσο, ανακοινώσεις ονομάτων δεν πρόκειται να υπάρξουν.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.