«Το Ημέρωμα της στρίγγλας» η πρωτοτυπία του καλοκαιριού (Συνέντευξη τύπου)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τι ρόλο παίζει ο έρωτας όταν η μάχη των δύο φύλων βγαίνει εκτός ορίων; Θα συνυπάρξουν άραγε ή θα αλληλοεξοντωθούν; Και μήπως είναι θέατρο όλα αυτά;

Της Λαμπριάνας Κυριακού

Ναι!! θέατρο είναι όλα αυτά και είναι δημιουργία της  εταιρίας  παραγωγής TEATRO, που δεν θα μπορούσε να λείπει και αυτό το καλοκαίρι από τις θεατρικές σκηνές της χώρας.

Επέστρεψε  με «Το  ημέρωμα της Στρίγγλας» του Σαίξπηρ, ένα κλασσικό έργο μεν, αλλά δεν μπορείς να διανοηθείς  τι έχεις να δεις και πόσο μάλλον ν ακούσεις.  Τίποτα δεν έχει αντιμετωπιστεί με απλότητα και προχειρότητα.

 

Η  Φωτεινή Μπαξεβάνη σε ρόλο σκηνοθέτη  προσέγγισε και δούλεψε το  έργο με ένα διαφορετικό τρόπο. Δεν θα δούμε την παραδοσιακή ιστορία της Κατερίνας και του Πετρούκιου.  Θα  προσπαθήσει  μέσα από τον πόλεμο των  αισθημάτων, των απόψεων, που θα υπάρξουν  στην ιστορία –  μέσα από την  ανδροκρατούμενη κοινωνία – θα προσπαθήσει  να ξετυλίξει με  κωμικά περιστατικά και συνεχείς ανατροπές, το ρόλο της γυναίκας και την ισότητα των δυο φύλων.

Σε   συνέντευξη τύπου  που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Θέατρο Άνεσις, η Φωτεινή Μπαξεβάνη, είπε.   «Δημιουργήσαμε ένα σκηνοθετικό εύρημα. Η κατερίνα θα παριστάνει τη δαιμονισμένη. Από στόμα σε στόμα αυτό θα διαδοθεί σε ανδροκρατούμενη κοινωνία, που εν τέλει δεν θα μπορεί να ελέγξει μια γυναίκα που είναι ΄’εξω από το συμβατικό της ρόλο και την αντιμετωπίζει πραγματικά σαν δαιμονισμένη. Εμφανίζεται ο Πετρούκιος, ο Τάσος Ιορδανίδης, που  αντιλαμβάνεται το παιχνίδι και το ρόλο της στριγγλας Κατερίνας Λέχου, δαιμονίζεται και αυτός για να την γιατρέψει.»

{youtube}57617hzr8HY{/youtube}

Από την συνέντευξη τύπου δεν θα μπορούσε να λείπει ο Θάνος Μικρούτσικος. Πάνω στους στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου έντυσε με τη μουσική του το έργο. Συνεπώς εδώ εκτός από μια αλλόκοτη στρίγγλα έχουμε και μια μουσική που βγαίνει από μια παραμυθένια μουσική ειδικά γραμμένη για το έργο  και έχει την δική του σφραγίδα. “Είχα πολλούς λόγους να μην το κάνω. “Συνεπώς, έπρεπε να με τσιγκλίσει κάτι πολύ ιδιαίτερο. Με εντυπωσίασε ο Τάσος Ιορδανίδης,  γιατί μέσα σε αυτή τη μαύρη εποχή, υπάρχει ένας νέος άνθρωπος που μπαίνει με θάρρος και τόλμη να γίνει μια τέτοια παραγωγή. Είναι πραγματικά τόλμημα. Και ειλικρινά αυτός ήταν ο λόγος που την δεύτερη  φορά που ήρθε σπίτι μου του είπα ”ας το κάνουμε”

Για μένα έκπληξη ήταν η παρουσία της  Ρίτας Αντωνοπούλου. Εννοείται ότι η φωνή της δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τις νότες του  Μικρούτσικου και τραγουδάει όλα όσα με τον  Οδυσσέα  Ιωάννου συνέζευξαν.

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πρόσκληση και την εμπιστοσύνη στη φωνή μου. Αγαπώ το θέατρο και χαίρομαι κάθε φορά που μου δίνεται η αφορμή να κάνω κάτι πάνω σε αυτό.  Χαίρομαι επίσης που μου δίνεται η ευκαιρία να βρίσκομαι ξανά  στη δισκογραφία, με το Θάνο Μικρούτσικο και τον Οδυσσέα Ιωάννου. Θα σταθώ πάνω σε ένα στίχο του Οδυσσέα, που νομίζω είναι όλο το νόημα του έργου, αλλά είναι και αυτό που έγραψε μέσα μου. « ΔΕΝ ΣΟΥ ΖΗΤΑΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΟΣΑ ΜΠΟΡΕΙΣ». Και  με αυτό το στίχο έκλεισε το λόγο της η Ρίτα Αντωνοπούλου.

Η «Στρίγγλα» Κατερίνα Λέχου – κάθε άλλο από δαιμονισμένη – ευδιάθετη γεμάτη χιούμορ και θετική ενέργεια είπε: «Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι σε αυτή τη δουλειά και συνεργάζομαι με όλους αυτούς τους ανθρώπους. Χωρίς αυτούς αισθάνομαι  ένα τίποτα,  είναι  ένα έργο γραμμένο πάνω σε ένα χαρτί. Ο καθένας από το νεότερο μέχρι τον μεγαλύτερο, βάζει το δικό του στίγμα στο έργο.»


Στην συνέντευξη τύπου, παρευρέθηκαν όλοι οι συντελεστές της παράστασης.

Ο  Αντίνοος Αλμπάνης, Άγγελος Μπούρας, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Ευθύμης Ζησάκης, Τερέζα Γριμάνη ο  Δημήτρης Διακοσάββας που για το νεαρό της ηλικίας του κάνει ένα πολύ ηλικιωμένο άνδρα.    Στο ρόλο του Μπατίστα ο Θοδωρής Κατσαφάδος.


Από 19 Ιουνίου «το Ημέρωμα της Στρίγγλας» , κυριολεκτικά κάτω από τ’αστέρια, θα κάνει πρεμιέρα  στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός κόσμος».

 


ταυτότητα  της παράστασης

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Σκηνοθεσία: Φωτεινή Μπαξεβάνη

Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος

Στίχοι τραγουδιών: Οδυσσέας Ιωάννου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Σκηνικά: Σταύρος Λίτινας

Κοστούμια: Πάνος Αλμπάνης

Κινησιολογία: Σταύρος Λίτινας

Make up artist: Γιάννα Μαρματάκη

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Έφη Λιάλιου, Δημήτρης Σιγανός

Βοηθοί Σκηνογράφου: Χάρης Θεοδωρίτσης, Αλίνα Αναστασιάδη

Βοηθός Ενδυματολόγου: Γιώτα Δενδρινού

Σκηνοθεσία trailer: Αλέξανδρος Ζαρμπής


Ερμηνεύουν: Κατερίνα Λέχου, Τάσος Ιορδανίδης, Σοφία Φαραζή, Αντίνοος Αλμπάνης, Άγγελος Μπούρας, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Ευθύμης Ζησάκης, Δημήτρης Διακοσάββας, Τερέζα Γριμάνη.

Στο ρόλο του Μπατίστα ο Θοδωρής Κατσαφάδος.


Arts Marketing: Playwalk

Παραγωγή: TEATRO

Πρεμιέρα: 19 Ιουνίου 2014

Παραστάσεις: Τετάρτη έως Κυριακή στις 21:00

Διάρκεια: 100’

Εισιτήρια: €18, €12 (φοιτητικό, ανέργων), €10 (ομαδικά, άνω των 20 ατόμων)

Επιτρέπεται το κάπνισμα και το ποτό.


Επίσημος δικτυακός τόπος παράστασης:

www.striggla.gr

Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Πειραιώς 254, Ταύρος

www.theatron254.gr

http://www.facebook.com/Theatron254


Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», διαθέτει πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) σε όλους τους χώρους του καθώς και θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.