Στη σωφρονιστική αποικία του Φραντς Κάφκα στο Φεστιβάλ Αθηνών

Facebook
Twitter
LinkedIn

Με το διήγημα του Φραντς Κάφκα Στη Σωφρονιστική Αποικία συμμετέχουν για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών η ομάδα Σημείο Μηδέν και ο Σάββας Στρούμπος (http://simeiomiden.gr/).

Ο Φραντς Κάφκα έγραψε το μικρό διήγημα Στη Σωφρονιστική Αποικία το 1914 (εκδόθηκε το 1919), μέσα στις φλόγες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, και κατέγραψε σε αυτό έναν εφιάλτη του. Όμως το διήγημά του αποδείχθηκε μια σκοτεινή προφητεία για τα δεινά των ανθρώπων του 20ου αιώνα (Άουσβιτς, Γκουαντάναμο, Λευκά κελιά κ.α.).

Ο Κάφκα μας μεταφέρει σε μια απροσδιόριστη χωροχρονικά αποικία σωφρονισμού, όπου η «δικαιοσύνη» αποδίδεται με τον εξής τρόπο: Ο Κατάδικος, χωρίς να γνωρίζει ούτε ποιο αδίκημα διέπραξε, ούτε ποια είναι η ποινή του, τοποθετείται σ’ ένα μηχάνημα βασανισμού, το οποίο εγγράφει μέχρι θανάτου στο σώμα του τον νόμο που παραβιάστηκε. Το καθεστώς που επιβάλλει αυτή την τιμωρία αργοπεθαίνει, για ν’ αντικατασταθεί από ένα εξίσου βάρβαρο, αν και με πιο ανθρώπινο πρόσωπο καθεστώς.

Στις αρχές του 21ου αιώνα, οι πολιτικές, ψυχολογικές και ηθικές προεκτάσεις του διηγήματος εξακολουθούν να βασανίζουν την ανθρωπότητα. Οι σύγχρονες κοινωνίες μετατρέπονται καθημερινά ολοένα και περισσότερο σε σωφρονιστικές αποικίες, εγγράφοντας με χιλιάδες τρόπους  – και μέχρι θανάτου – στα σώματα των υπηκόων τους τον νόμο που εν αγνοία τους έχουν παραβιάσει.

Η ομάδα Σημείο Μηδέν προσεγγίζει για δεύτερη φορά το διήγημα του Φραντς Κάφκα, συνεχίζοντας τη μελέτη της πάνω στην από-ανθρωποποίηση του σύγχρονου ανθρώπου. Το διήγημα Στη Σωφρονιστική Αποικία υπήρξε η εναρκτήρια παράσταση της ομάδας. Παρουσιάστηκε σε πανελλήνια πρώτη τον Φεβρουάριο του 2009 στο Χώρο Ιστορικής Μνήμης της Κοραή 4.

 

Ώρα έναρξης: 21.00

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15, Φοιτητικό 5, Μειωμένο 10, Ανέργων 5, ΑμεΑ 5

 

Μετάφραση-Σκηνοθεσία:

Σάββας Στρούμπος

Σκηνική εγκατάσταση – κοστούμια:

Ηλίας Παπανικολάου

Μουσική:

Λεωνίδας Μαριδάκης

Φωτισμοί:

Χριστίνα Θανάσουλα

Δραματουργική συνεργασία:

Σοφία Σιμελιτίδου

Χειριστής φωτός και ήχου:

Αλέξης Ρουπαλιώτης

 

Διανομή:

Αξιωματικός: Δαυίδ Μαλτέζε

Παρατηρητής-Αφηγητής: Μελέτης Ηλίας

Κατάδικος: Ελεάνα Γεωργούλη

Στρατιώτης: Δέσποινα Χατζηπαυλίδου

 

Παρατηρητής:

Εγγραφέας;

Αξιωματικός:

Ναι, ΕΓΓΡΑΦΕΑΣ. Ταιριαστό όνομα, δεν βρίσκετε; Οι βελόνες του είναι τοποθετημένες όπως στη σβάρνα του γεωργού και λειτουργεί όπως αυτή, αν και σε περιορισμένο χώρο και πολύ πιο καλλιτεχνικό. Ο Κατάδικος είναι ξαπλωμένος στο ΚΡΕΒΑΤΙ. Ολόκληρη η επιφάνεια του ΚΡΕΒΑΤΙΟΥ είναι καλυμμένη από ένα στρώμα βαμβάκι. Ξαπλώνουμε τον Κατάδικο, γυμνό φυσικά, μπρούμυτα πάνω στο βαμβάκι· με τα λουριά αυτά τον κρατάμε δεμένο απ’ τα χέρια, τα πόδια και τον λαιμό. Εδώ, στην κορυφή του ΚΡΕΒΑΤΙΟΥ, ο άνθρωπος ακουμπάει το κεφάλι του. Στο σημείο αυτό υπάρχει ένα μικρό τσόχινο βούλωμα, που ρυθμίζεται εύκολα για να μπαίνει αμέσως στο στόμα του. Σκοπός του είναι να εμποδίσει τον άνθρωπο να φωνάξει ή να δαγκώσει τη γλώσσα του. Ο Κατάδικος δεν μπορεί παρά να βάλει την τσόχα στο στόμα του, αλλιώς το λουρί του λαιμού θα του τσακίσει τον σβέρκο!

Franz Kafka: Στη σωφρονιστική αποικία, Νεφέλη, 2009

 

 

Tρόποι αγοράς εισιτηρίων και σημεία πώλησης


Εισιτήρια για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μπορείτε να εξασφαλίσετε:

Online με χρέωση πιστωτικής κάρτας στην ιστοσελίδα www.greekfestival.gr.

Τηλεφωνικά με χρέωση πιστωτικής κάρτας στο 210.3272000 καθημερινά (και Κυριακές) 9:00 – 21:00.

Από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ

Από τα Βιβλιοπωλεία ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, τα Καταστήματα PUBLIC και τα Βιβλιοπωλεία Ιανός.


Εκδοτήρια

Κεντρικά:

Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου)

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή:

9:00-17:00, Σάββατο: 9:00-15:00

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.