Θεατρικός κόσμος: «Οχι» στον εκφοβισμό της Τέχνης από την Χρυσή Αυγή

Facebook
Twitter
LinkedIn

«Η τέχνη του θεάτρου είναι το όπλο που στοχεύει στην αφύπνιση των συνειδήσεων. Αυτό το όπλο δεν θα το παραδώσουμε ποτέ» απαντά ο κόσμος του θεάτρου στην προσπάθεια λογοκρισίας και εκφοβισμού του Εθνικού Θεάτρου εκ μέρους του προφυλακισμένου βουλευτή της Χρυσής Αυγής Π.Ηλιόπουλου, με αφορμή τη δράση «ΦΟ(βος) ΡΑ(τσισμός) STOP».

Η δράση «Φό(βος) ΡΑ(τσισμός) STOP» έχει ως στόχο να ενημερώσει τους μαθητές για τους κινδύνους της ανόδου του φασισμού και του ρατσισμού.

Για το πρόγραμμα αυτό, ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος απηύθυνε ερώτηση στους υπουργούς Δικαιοσύνης, Παιδείας και Πολιτισμού, κάνοντας λόγο για «προπαγανδιστική δράση εναντίον του τρίτου σε δύναμη πολιτικού κόμματος».

Ο Π.Ηλιόπουλος στην ερώτησή του προς τους υπουργούς ζητά να μάθει ποιος ενέκρινε τη συγκεκριμένη δράση, αν «θα τους αποδοθούν οι ανάλογες ποινικές και αστικές ευθύνες», αν «θα απαγορευθεί αμεσότατα η πραγματοποίηση των εν λόγω παραστάσεων καθώς και η επιχείρηση πραγματοποίησης τέτοιου είδους έκνομων ενεργειών».

Με κοινή ανακοίνωσή τους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου καταδικάζουν την προσπάθεια λογοκρισίας και εκφοβισμού του Εθνικού Θεάτρου.

 

«Εμείς, οι άνθρωποι που υπηρετούμε το θέατρο, είμαστε ενάντια σε ό,τι περιορίζει, ελέγχει, λογοκρίνει, καταστέλλει και εκφοβίζει τη θεατρική τέχνη. Ειδικότερα δε από ανθρώπους που έχουν χαραγμένα στο σώμα τους [ο Π.Ηλιόπουλος έχει τατουάζ το Sieg Heil] συνθήματα της πιο ντροπιαστικής για την ανθρωπότητα πλευράς της ιστορίας. Από ανθρώπους που με τη βία προσπάθησαν να ακυρώσουν θεατρικές παραστάσεις [στο Θέατρο Χυτήριο]» σημειώνουν τα συνδικάτα στην ανακοίνωσή τους.

 

Όπως τονίζουν: «Η πρώτη θεατρική σκηνή της χώρας δεν μπορεί να μένει αμέτοχη στην πραγματικότητα. Οφείλει να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη, να προωθήσει την ελευθερία του λόγου, της έκφρασης, τη δημοκρατία. Οφείλει να βρίσκεται απέναντι σε ό,τι προσπαθεί να τα περιορίσει. Οφείλει να σταθεί απέναντι στον φασισμό, τον ρατσισμό και στη μισαλλοδοξία».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.