Το θέατρο Μεταξουργείο κλείνει 15 χρόνια και γιορτάζει

Facebook
Twitter
LinkedIn

Το Θέατρο ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ γιορτάζει  15 χρόνια αδιάκοπης δημιουργικής καλλιτεχνικής παρουσίας.

Το 1999 ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και η Άννα Βαγενά έκαναν το όνειρό τους πράξη και κατόρθωσαν να καταξιώσουν στη συνείδηση του κοινού το Θέατρο Μεταξουργείο, σαν ένα από τα πιο συνεπή και δημιουργικά θέατρα του τόπου μας.

Και όλα αυτά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σε μια περιοχή με ιδιαιτερότητες και προβλήματα.

 

Στα πλαίσια αυτής της επετείου το Θέατρο Μεταξουργείο παρουσιάζει για την επόμενη θεατρική περίοδο 2014-2015 ένα πλούσιο ρεπερτόριο με σημαντικά έργα.

1. «Ό Γάμος» της Βάσας Σολωμού Ξανθάκη, έναρξη παραστάσεων Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

2. «Γλυκυτάτη Γαία Πατρίς» της Βάσας Σολωμού Ξανθάκη, έναρξη παραστάσεων αρχές Δεκεμβρίου 2014

3. «Βεγγέρα στης Λωξάντρας» του Λάμπρου Λιάβα, έναρξη παραστάσεων Νοέμβριος 2014

4. «Ελευθερία στη Βρέμη» του Φασμπίντερ, σε μετάφραση Άννυς Κολτσιδοπούλου, σε σκηνοθεσία Νάντιας Φώσκολου, με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη. Έναρξη παραστάσεων μέσα Νοεμβρίου.

5. «Τολμάς?» του Χάρη Χιώτη σε συνεργασία με τη Θεατρική ομάδα REPENTE. Έναρξη παραστάσεων 12 Νοεμβρίου 2014, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

6. «Με αρετήν και Τόλμην» των Γ. Μακρυγιάννη και Χ. Μίσσιου, έναρξη παραστάσεων Ιανουάριος 2015

 

«Ο ΓΑΜΟΣ»

της Βάσας Σολωμού Ξανθάκη

Εναρξη παραστάσεων Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

«Ο ΓΑΜΟΣ» υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες της Άννας Βαγενά, όταν πρωτοανέβηκε το 1994 στο Θεσσαλικό Θέατρο, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου.

«Ο Γάμος» είναι η ιστορία μιας απλής γυναίκας από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας, μιας χωριάτισσας που σήκωσε στους αδύνατους ώμους της, παλικαρίσια, τη μοίρα της και συγχρόνως τη μοίρα όλων των γυναικών του τόπου μας. Έζησε τη βαναυσότητα ενός αλκοολικού πατέρα, είδε την αγάπη του άνδρα της να μεταμορφώνεται σε περιφρόνηση, όταν άρχισε να γεννάει κωφάλαλα παιδιά εξαιτίας της βαριάς κληρονομικότητας του αλκοολικού πατέρα της και πάλεψε με νύχια και δόντια, σε μια κοινωνία που δεν δέχεται εύκολα την αναπηρία.

Η κριτική είχε χαρακτηρίσει την παράσταση «συνταρακτικό εθνικό γεγονός, μικρό θαύμα. Η Λενάκι του Γάμου και της Άννας Βαγενά είναι μια γυναίκα σύμβολο, ένα “ριζιμιό λιθάρι” και η ερμηνεία της Βαγενά συνταρακτική» Κώστας Γεωργουσόπουλος, εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

Στην τωρινή παράσταση του Μεταξουργείου, «ο Γάμος» θα ανέβει με τη μορφή του μονολόγου σε θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία και ερμηνεία της Άννας Βαγενά.

 

«ΜΕ ΑΡΕΤΗΝ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΝ!..» Των Γ. Μακρυγιάννη –  Χ. Μίσσιου

 

Ένας μυστικός διάλογος για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και τη ΓΛΩΣΣΑ

Έναρξη παραστάσεων Ιανουάριος 2015

Η Άννα Βαγενά συναντά και πάλι τον Λάμπρο Λιάβα δεκαπέντε χρόνια μετά την πρεμιέρα της «Αγγέλας Παπάζογλου» μιας από τις μεγαλύτερες προσωπικές της επιτυχίες και παρουσιάζουν την παράσταση «ΜΕ ΑΡΕΤΗΝ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΝ!..», που επικεντρώνεται στην ταυτότητα και την ιστορική μνήμη του ελληνισμού.

Πρόκειται για έναν «μυστικό διάλογο για την ελευθερία και τη γλώσσα», με άξονα την αφήγηση του Στρατηγού Μακρυγιάννη που έρχεται να συνομιλήσει μ’ έναν άλλον αγωνιστή για την ελευθερία και τη δημοκρατία, τον Χρόνη Μίσσιο, με αφετηρία τη δική του μαρτυρία στο βιβλίο «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς!».

Η διαχρονική περιπέτεια των Ελλήνων, από την Επανάσταση και τη Βαυαροκρατία στον Εμφύλιο και τη Δικτατορία, μέσα από τα πάθη και την κατάθεση ψυχής δύο απλών ανθρώπων, που οι περιστάσεις τους ανέδειξαν σε αντί-ήρωες κι έμαθαν γράμματα μέσα στη φυλακή για να καταγράψουν και να διασώσουν για τις επόμενες γενιές τη δική τους αλήθεια.

Ένας λαϊκός λόγος καίριος, λιτός και δραματικός, απολύτως επίκαιρος που επιβεβαιώνει ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως …φάρσα!

Και ο λόγος να προεκτείνεται στο τραγούδι, καθώς –όπως αφηγείται ο Μακρυγιάννης- «εις τα ορδιά πάντοτες ετραγουδούσαμεν… εφάγαμεν ψωμί και τραγουδήσαμεν!». Μια επιλογή τραγουδιών απ’ όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής (δημοτικά, ρεμπέτικα, λαϊκά και έντεχνα) έρχεται να «συνομιλήσει» με τα κείμενα, επιβεβαιώνοντας ότι «μ’ ένα τραγούδι ανοίγει ο δρόμος για τους ουρανούς!»

 

Με την ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ

Προσαρμογή κειμένων – μουσική επιμέλεια: ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΙΑΒΑΣ

Και πρωινές παραστάσεις για σχολεία

«ΒΕΓΓΕΡΑ ΣΤΗΣ ΛΩΞΑΝΤΡΑΣ!»

Του Λάμπρου Λιάβα

Ένα μουσικό-θεατρικό οδοιπορικό

στις μουσικές μνήμες και γεύσεις της Πόλης και της Μ. Ασίας

Έναρξη παραστάσεων Νοέμβριος 2014

Η Άννα Βαγενά και ο Λάμπρος Λιάβας θα υποδέχονται τους φίλους τους κάθε Πέμπτη στις 5 το απόγευμα στο καφενείο και στη σκηνή του θεάτρου Μεταξουργείο, σε μια «βεγγέρα μετά μουσικής και γεύσεων», όπως στα παλιά αρχοντικά της Πόλης και της Μικράς Ασίας.

Αφηγήσεις και μνήμες, τραγούδια και χοροί, γεύσεις κι αισθήσεις από την παράδοση ενός Ελληνισμού που ισορροπούσε με μαεστρία ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, που ήξερε να τιμά τους καλεσμένους του και να μοιράζεται μαζί τους τις απλές καθημερινές χαρές: από τρυφερές κι ευτράπελες ιστορίες ζωής μέχρι μικρές χειροποίητες λιχουδιές και σπιτικό λικέρ!

Μια βεγγέρα για τους «παλιούς» αλλά και τους νεότερους, χωρίς «φολκλορική νοσταλγία» αλλά με πολύ αγάπη για το ύφος και το ήθος ενός πολιτισμού που εξακολουθεί να μας αφορά και να μας εμπνέει.

 

«ΓΛΥΚΥΤΑΤΗ ΓΑΙΑ ΠΑΤΡΙΣ»

Μια συρραφή από διηγήματα της Βάσας Σολωμού

Έναρξη παραστάσεων αρχές Δεκεμβρίου

Το  Θέατρο Μεταξουργείο θέλοντας να τιμήσει συνολικά τη Βάσα Σολωμού Ξανθάκη για την προσφορά της στα Ελληνικά γράμματα, θα ανεβάσει μια συρραφή από τα τελευταία της διηγήματα,  με τίτλο «Γλυκυτάτη Γαία Πατρίς», σε θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία και ερμηνεία της Άννας Βαγενά.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.