Tα πέντε ελληνικά χωριά που αναγνωρίστηκαν ως μαρτυρικά μετά τις θηριωδίες των ναζί

Facebook
Twitter
LinkedIn

Εβδομήντα τρία χρόνια μετά τις γερμανικές θηριωδίες σε βάρος της χώρας μας την περίοδο της κατοχής το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμο σχέδιο προεδρικού διατάγματος ώστε να αναγνωριστούν ως μαρτυρικά χωριά και πόλεις της Ελλάδας.

Ειδικότερα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο άναψε το πράσινο φως για το χαρακτηρισμό μαρτυρικής πόλης και χωριών που υπέστησαν πλήγματα σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και υλικές ζημιές από τις δυνάμεις της κατοχής , αλλά και σε άλλες ιστορικές περιόδους.

 

Μια πόλη και τέσσερα χωριά

Συγκεκριμένα μαρτυρική πόλη χαρακτηρίστηκε η Κορμίτσα του Δήμου Αμφίπολης Σερρών και μαρτυρικά χωριά χαρακτηρίστηκαν η Κοινότητα Κεράσοβο του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων, όπως και τα χωριά του Ανατολικού Κιλκίς, Κλειστό, Αμπελόφυτο και Κυδωνιά.

Στο ΣτΕ κατατέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για να χαρακτηριστεί ως μαρτυρική πόλης η Κρομίτσα και ως μαρτυρικά χωριά το Κεράσοβο, Κλειστό, Αμπελόφυτο και Κυδωνιά. Προηγουμένως είχαν ληφθεί σχετικές αποφάσεις από τους Δήμους και τις Κοινότητες των περιοχών που ανακηρύχθηκαν μαρτυρικές.

Το χωριό Κεράσοβο καταστράφηκε ολοσχερώς στις 15 Αυγούστου του 44 με 28 νεκρούς, 11 από τους οποίους εκτελέστηκαν ενώ τα χωριά του Κιλκίς κάηκαν ολοκληρωτικά.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.