Το Μηδέν και το Άπειρο

Facebook
Twitter
LinkedIn

της Δήμητρας Γκουντούνα

Οταν βρισκόμουν για αρκετό καιρό στο εξωτερικό, σ΄ όποια χώρα και να επισκεπτόμουν η να ζούσα καιρό εκεί, δεν  είχα  τίποτα άλλο σαν επιχείρημα προς τους ‘ευρωπαίους’ συνομιλητές μου για να στηρίξω τη χώρα μου, όσο τη μνήμη μου για τους αρχαίους προγόνους μου.

Οι φίλοι μου έλεγαν άσε τώρα περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαίς… Αλλά επειδή δεν είμαι άνθρωπος που  κλαίει πάνω στις στάχτες  ,αλλά τις ψάχνει.. ένιωσα μιαν άγρια χαρά για τις εργασίες στην Αμφίπολη, όχι τόσο για τα ευρήματα όσο για την δικαίωση εκείνου του αρχαιολόγου που λέγεται Δημήτρης Λαζαρίδης.  Από τα νιάτα του έκανε εκεί τις  ανασκαφές, από το 1956 ,αλλά πάνω στη ‘’σκαπάνη’’

 

ΤΟ 1967,το κάρφωμα στη χούντα από κάποιους εθνικόφρονες  συναδέλφους του, τον σταμάτησαν για να συνεχίσει μετά το 1972 ,με την παρέμβαση του Δοξιάδη που καταλάβαινε πολύ καλά τη σημασία των ανασκαφών στην περιοχή. Ναι ένιωσα μια χαρά άγρια γιατί όλοι γνωρίζουμε την ιστορία του Εβανς που αγόρασε ένα χωράφι στην Κνωσό  για να μείνει και ανακάλυψε ολόκληρο πολιτισμό  στα σπλάχνα του τον Μινωικό πολιτισμό. Όλοι γνωρίζουμε την τρέλα του Σλήμαν να κάνει υπαρκτό πρόσωπο, τον Όμηρο, και με τις ανασκαφές του,και την περιουσία του  βρέθηκαν οι τάφοι των Ατρειδών κλπ κλπ.

Αυτοδίδακτος αρχαιολόγος ο Σλήμαν αλλά μιλούσε 11 γλώσσες και η λατρεία του και η τρέλα του για την αρχαία Ελλάδα, ηταν μεγάλη – να σκεφτει κανείς ότι προσευχόταν στον Δία- και όταν ανακαλυψε τους τάφους, έστειλε, στον Δανό Βασιλιά μας Γεώργιο Α τηλεγράφημα ‘’Μεγαλειότατε, ξαναβρήκα τους προγόνους σας’’. Απο τους τρελούς λάτρεις των αρχαιων βρέθηκε ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος  των αποτυπωμάτων των δικων μας προγόνων.Και ερχομαι τώρα και πάλι στον Λαζαρίδη ,που δίπλα του βρισκόταν και η σημερινή αρχαιολόγος Κυρία Περιστέρη, γιατι τόσα χρόνια σιωπή και καθυστερήσεις;; Γιατι αυτό το άστοργο Κράτος αγνοει τους πολυαριθμους θησαυρούς μας,γιατί ‘άφησε χρόνια αιωνες στους αρχαιοκάπηλους την ευχέρεια να ξεριζώσουν τις ρίζες μας; Γιατί οι αρχαιολόγοι μας δεν έχουν την αξία και την στήριξη από το ηλίθιο μικροκομματικό Κέντρο; Γιατί οι περικοπές γίνονται σ΄ότι έχει σχέση με τον πολιτισμό; Ακόμα και στα δελτία ειδήσεων αν δεν πήγαινε ο Σαμαράς τούτα τα ευρήματα δεν θα ειχαν ουτε αφιερώματα ουτε τυμπανοκρουσίες.. Γιατι δεν έχουν τιμηθει στην μνημη της ιστορίας όπως πρέπει οι δικοί μας αρχαιολόγοι; Που να πατήσεις και να μην σκαφθείς ότι όλος ο πολιτισμός του κόσμου βρίσκεται κάτω από τα παλιά μας υποδήματα; Περπατάμε πάνω από την Ελλάδα που μας εφιαξαν σκοτώνοντας την καθημερινά. Ακόμα και το τειχος του Θεμιστοκλή το κρύβει ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, το ξέρουν ολοι γιατι οι ιδιοκτήτες εχουν ένα κομμάτι σε γυαλινη προθήκη στην καφετέρια του.

Να μην μιλήσω για τη Θράκη,  αχ αυτή η Θράκη τι κρύβει στα σπλάχνα της.. Πολιτικη θα μου πειτε και πολιτικάντηδες που δεν σήκωσαν πότε τα μανίκια για να παλέψουν για τα πραγματικά ζητήματα που θα μπορούσαν να σηκώσουν ψηλά την ψωροκώσταινα. Πολιτική των λογιστών και των αριθμών. Που στο μπράτσο μας οι σύγχρονοι εταίροι μας οι γερμανοί αντι για άστρο μας έχουν κολλήσει έναν αριθμό.. Μηδέν..

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.