Από το USS “George Buss” και α/τ κλάσης “Arleigh Burke” η επιδρομή κατά ISIL στη Συρία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Βομβαρδιστικά B-1, μαχητικά F-16 και F-18 που απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο USS «George Bush» το οποίο πλέει στον Περσικό Κόλπο, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι Tomahawk που εκτοξεύτηκαν από αντιτορπιλικό του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «Arleigh Burke» το οποίο βρίσκεται στην Ερυθρά θάλασσα αποτέλεσαν το «πρώτο κύμα» της επίθεσης των ΗΠΑ κατά στόχων του ISIL στη Συρία.

Η διάρκεια της επιδρομής ήταν περίπου 90 λεπτά και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα χτυπήματα ήταν στοχευμένα σε 20 τοποθεσίες, όπου βρίσκονται το κέντρο διοίκησης και ελέγχου, τα στρατόπεδα εκπαίδευσης και οι αποθήκες οπλισμού των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Σημειώνεται πώς η πόλη Ράκκα αποτελεί και το στρατηγείο του Χαλιφάτου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίξαν, σύμφωνα με το «Foxnews» πώς η στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε περίπου στις 20:30 (ώρα Αμερικής) και σε αυτή συμμετείχαν μαζί με τις ΗΠΑ, το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Το πρώτο κύμα είχε διάρκεια 90 λεπτών αλλά οι βομβαρδισμοί αναμένεται να συνεχιστούν», ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος John Kirby, δήλωσε ο Στρατός πήρε την απόφαση να χτυπήσει νωρίς τη Δευτέρα, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, όπως μετέδωσε το Associated Press, οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει τον απεσταλμένο της χώρας στον ΟΗΕ ότι θα βομβάρδιζαν θέσεις του ISIL στη Συρία.

Ωστόσο η πιθανότητα αμερικανικές δυνάμεις να επεκτείνουν τις επιθέσεις τους κατά των ισλαμιστών και στη Συρία εκτός από το Ιράκ είχε βρει την αντίδραση της Ρωσίας αλλά και του Ιράν. Αλλά και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ είχε αναφέρει ότι οποιαδήποτε αεροπορική επέμβαση εντός του συριακού εδάφους θα εκληφθεί από το καθεστώς του, ως επιθετική πράξη κατά της Συρίας.

Πριν από την ανακοίνωση του Πενταγώνου, για τις εναέριες επιδρομές στη Συρία κατά των τζιχαντιστών ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν ότι οι πιθανές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους «δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς την συγκατάθεση της κυβέρνησης της Συρίας», όπως ανακοίνωσε ώρες νωρίτερα η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Μένει λοιπόν να διευκρινισθεί αν οι ΗΠΑ θεώρησαν πώς απλά με την ενημέρωση του απεσταλμένου της Συρίας στον ΟΗΕ έλαβαν και τη συγκατάθεση του Άσαντ ή αν όντως δόθηκε αυτή. Σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και το παιχνίδι θα «χοντρύνει» ακόμη περισσότερο…

 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.