Δόκιμη βόμβας υδρογόνου φέρεται να πραγματοποίησε η Β.Κορέα

Facebook
Twitter
LinkedIn

To καθεστώς της Βορείου Κορέας ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

«Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών» μετέδωσε η βορειοκορεατική τηλεόραση.

Η ανακοίνωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις γειτονικές Νότιο Κορέα και Ιαπωνία, ενώ αναμένεται να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα εντείνουν την παρακολούθηση της Β.Κορέας.

Πρόκειται για μια «σοβαρή πρόκληση» για την παγκόσμια ειρήνη, σημείωσε η Σεούλ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, δήλωσε ότι η χώρα του θα απαντήσει με αυστηρό τρόπο στην πρόκληση.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει την είδηση.

«Δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς αυτούς, καταδικάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούμε ξανά τη Β.Κορέα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της δεσμεύσεις» ανέφερε ο ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα για τη βορειοκορεατική δοκιμή βόμβας υδρογόνου, αυτό συνιστά μια σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μια πρόκληση την οποία καταδικάζω ανεπιφύλακτα» αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter, ο βρετανός ΥΠΕΞ, Φίλιπ Χάμοντ.

Επίσημη ανακοίνωση από την Κίνα -τον στενότερο σύμμαχο του καθεστώτος- δεν έχει υπάρξει ακόμα, ωστόσο, το Πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε ότι «οποιαδήποτε πρακτική διαταράσσει τη σταθερότητα στη βορειοανατολική Ασία είναι ανεπιθύμητη και απερίσκεπτη».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.