Νέα από την Αμφίπολη: Στο φως εντυπωσιακό ψηφιδωτό

Facebook
Twitter
LinkedIn

Mια ανάσα από την αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού του τάφου της Αμφίπολης βρίσκονται οι αρχαιολόγοι, αφού ίσως το ψηφιδωτό λύσει το γρίφο για τον ένοικο του τάφου.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τις προηγούμενες ημέρες το μοναδικό ψηφιδωτό δάπεδο στο δεύτερο θάλαμο, πίσω από τις Καρυάτιδες, σε βάθος έξι μέτρων, φωτογραφίες του οποίου έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού.

Το μοναδικό, εξαιρετικής λεπτομέρειας, ψηφιδωτό δάπεδο καλύπτει όλη την επιφάνεια του δαπέδου του δεύτερου θαλάμου και έχει πλάτος 4,5 μ. πλάτος επί 3 μ. μήκος, ωστόσο δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη ολόκληρο αφού δεν έχει αφαιρεθεί όλο το χώμα που καλύπτει τη συγκεκριμένη αίθουσα του τύμβου. Ισως, στα 60 εκατοστά του δαπέδου (και συνεπώς του ψηφιδωτού) λύνεται και ο γρίφος για τον ένοικο του τάφου αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως στο τμήμα αυτό απεικονίζεται και άλλο πρόσωπο το οποίο λογικά θα είναι  ο νεκρός.

Στο τμήμα του ψηφιδωτού που έχει αποκαλυφθεί μέχρι τώρα από την σταδιακή αφαίρεση του χώματος διακρίνεται ένα άρμα σε κίνηση, που σύρεται από δύο λευκά άλογα, το οποίο οδηγεί γενειοφόρος άνδρας (Ηνίοχος), με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι. Μπροστά από το άρμα απεικονίζεται ο θεός Ερμής ως ψυχοπομπός, ο οποίος φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο. Η σύνθεση έχει κατεύθυνση από ανατολικά προς τα δυτικά.

 

Ισως το ψηφιδωτό λύσει το γρίφο για τον ένοικο του τάφου

Οι ανασκαφείς πιστεύουν ότι το τμήμα του ψηφιδωτού που δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη κρύβει συγκλονιστικές εκπλήξεις, αφού το μόνο σίγουρο είναι ότι η παράσταση που απεικονίζεται στο δάπεδο του δεύτερου θαλάμου δεν σταματά στον Ηνίοχο.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν, ότι πίσω από τον Ηνίοχο θα αποκαλυφθεί σύντομα άλλο πρόσωπο, το οποίο πιθανότατα θα είναι ο ένοικος του τάφου και τον οποίον οδηγούν στην άλλη ζωή ο ψυχοπομπός Ερμής και ο Ηνίοχος που οδηγεί τα δυο πανέμορφα λευκά άλογα.

Η συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη θα γίνει όταν αφαιρεθούν τα 60 εκατοστά  χώματος τα οποία καλύπτουν ακόμη το ψηφιδωτό.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι εξελίξεις να έρθουν σύντομα αφού και η υπεύθυνη επικοινωνίας για την ανασκαφή στην Αμφίπολη, Αννα Παναγιωταρέα, έγραψε στο λογαριασμό της στο Facebook ότι «αυτή η εβδομάδα θα είναι ενδιαφέρουσα».

Ενα ψηφιδωτό εξαιρετικής τέχνης

Το ψηφιδωτό είναι κατασκευασμένο από μικρά βότσαλα, λευκού, μαύρου, γκριζωπού, μπλε, κόκκινου και κίτρινου χρώματος.

Η παράσταση διακρίνεται για την εξαίρετη τέχνη στην απόδοση των λεπτομερειών των χαρακτηριστικών, τόσο των μορφών, όσο και των αλόγων, όπως και για την αρμονία των χρωμάτων. Η σύνθεση είναι σύγχρονη του ταφικού συγκροτήματος και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. Το ψηφιδωτό έχει υποστεί φθορά στο κέντρο, σε σχήμα κύκλου, διαμέτρου 0,80μ. Ωστόσο, πολλά μέρη  από το φθαρμένο τμήμα έχουν βρεθεί στην αμμώδη επίχωση. Τις επόμενες μέρες θα γίνει προσπάθεια συγκόλλησης και αποκατάστασής του, προκειμένου να συντεθεί, στο μέτρο του δυνατού, η συνολική εικόνα της παράστασης.

 

Την κεντρική παράσταση περιβάλλει διακοσμητικό πλαίσιο, πλάτους 0,60μ.,το οποίο συντίθεται από διπλό μαίανδρο, τετράγωνα και τρέχουσα σπείρα. Το φόντο της παράστασης είναι σε αποχρώσεις γκρι-μπλε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.