Γιατί δεν πρέπει να χάσεις την παράσταση «Οι 12 Ένορκοι» στο Θέατρο Αλκμήνη

Facebook
Twitter
LinkedIn

της Λαμπριάνας Κυριακού

Θα θυμάστε οι περισσότεροι την Aμερικανική ταινία, του Reginald Rose, «ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ» σε σκηνοθεσία Σίντνεϊ Λιούμετ με τους Χένρι Φόντα, Μάρτιν Μπάλσαμ, Λι Τζ. Κομπ, Τζακ Γουόρντεν. ” Φέτος το θέατρο Αλκμήνη – κάθε Δευτέρα και Τρίτη  – θα μετατρέπεται σε δικαστικό μέγαρο και θα μεταφέρει την ιστορία των ενόρκων στο θεατρικό σανίδι.

Η σκηνοθεσία όπως και η μετάφραση του έργου είναι της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη. Είχα ξανακούσει για την ταινία από έναν φίλο μου, που μου είχε προτείνει να την σκηνοθετήσω, οπότε όταν διάβασα κι αυτό, πείστηκα ότι πρέπει να τη δω. Χαίρομαι για τις παροτρύνσεις αυτές, γιατί η ταινία με άγγιξε και θέλησα κι εγώ να τη δω επί σκηνής. Θέλησα να δω 12 ηθοποιούς, σε απόσταση αναπνοής από τον θεατή, να κορυφώνουν και να ηρεμούν σ’ ένα καρδιογράφημα 120 παλμών και άνω.

 

Στη θεατρική του μεταφορά, κράτησα την εποχή που γράφτηκε το έργο, γιατί βρίσκω πολύ ελκυστικό όταν το θέατρο μας παίρνει από το τώρα και το εδώ και μας ταξιδεύει σε άλλα μέρη και χρόνους. Αυτό το ταξίδι στο παρελθόν, παρά τη χιλιομετρική και χρονική του απόσταση από το εδώ και το τώρα, μας δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν στην ουσία τους. Οι ίδιες απόψεις θα μπορούσαν να εκφραστούν και σήμερα, ειδικά όσον αφορά τον ρατσισμό κι αυτό δεν το λες καθόλου «ευτυχώς». Και δεν μιλάμε μόνο για φυλετικό ρατσισμό, αλλά επίσης κοινωνικό, θρησκευτικό, σεξιστικό και οπουδήποτε χωράει η έννοια του διαφορετικού. Δηλαδή παντού.”

Χθες Δευτέρα 17 Οκτωβρίου  «Οι 12 Ένορκοι» πραγματοποίησαν  ειδική πρεμιέρα μόνο για δημοσιογράφους. Η πρώτη ετυμηγορία ανήκει στους κριτές του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου  και η δεύτερη ίσως η πιο σημαντικότερη ανήκει στο κοινό.  Μετά την παράσταση συντελεστές και δημοσιογράφοι συζήτησαν με κρασάκι τα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της  παράστασης.

Τους 12 ένορκους  υποδύονται ο Χριστόδουλος Στυλιανού, ο Κώστας Αρζόγλου, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, ο  Γιώργος Γιαννόπουλος,  ο Περικλής Λιανός, ο Βασίλης Παλαιολόγος, ο  Χάρης Μαυρουδής, ο Μανώλης Ιωνάς,  ο Απόλλων Μπόλλας,  ο Αλέξανδρος Πέρρος, ο  Νότης Παρασκευόπουλος και ο Κωνσταντίνος Μουταφτσής.

Είναι μια παράσταση που αξίζει να δεις:

Είναι μια παράσταση που αξίζει να δεις πρώτον γιατί  είναι ένα νέο έργο που  δεν είναι χιλιο παιγμένο. Δεύτερον Αποτελείται από ένα καστ νέων δημιουργών στο χώρο του θεάτρου, που τους εμπιστεύονται σημαντικοί ηθοποιοί και χρόνια στο χώρο. Τρίτον,  Είναι μια παράσταση καθαρά θεατρική που οι διάλογοι όπως και η πλοκή του έργου σε κρατάει ενεργό, χωρίς να χάσεις μια στιγμή την προσοχή σου. Υπάρχει ένα παιχνίδι αντιφάσεων, αλήθειας και εικονικής πραγματικότητας που σου κρατάει το ενδιαφέρον καθ όλη τη διάρκεια του έργου.  Και τελευταίο και σημαντικότερο είναι ότι αφήνει πολλά μηνύματα και συναισθήματα με κορυφαία τη συνείδηση. Δεν έρχονται αντιμέτωποι μόνο οι πρωταγωνιστές με τη συνείδηση τους, αλλά και το κοινό.

Ο Kώστας Αρζόγλου λέει στο avecnews.gr:

Είναι μια καλή παράσταση  γιατί τα μηνύματα που θέλει να δώσει διαχέονται παντού. Δεν έχει μόνο ένα μήνυμα. Ο δικός μου ρόλος.  Είμαι ο πρώτος από τους ένορκους που καταλαβαίνει νωρίς ότι δεν μπορεί να καταδικάσει ένα έφηβο ακόμα κι αν είναι ένοχος. Εδώ δώδεκα άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την αλήθεια, μέσα από τους καβγάδες και τις διαφωνίες τους. Πώς μπορείς να καταδικάσεις ένα παιδί;


Λίγα Λόγια για το έργο:

Στη Νέα Υόρκη του 1957, ένα αλλοδαπό αγόρι δεκαέξι χρόνων κατηγορείται για φόνο. 12 ένορκοι συνεδριάζουν για το αν θα εφαρμοστεί η θανατική ποινή,  αντικατοπτρίζοντας τις – δυστυχώς διαχρονικές – προκαταλήψεις της κοινωνίας μας, μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται «βίαια» μπροστά στα μάτια μας.

«12 θυμωμένοι άντρες» κλειδωμένοι σ’ ένα δωμάτιο, άλλοτε ταυτίζονται και άλλοτε συγκρούονται. Έχουν κληθεί να αποφασίσουν ομόφωνα για τη ζωή ενός νέου ανθρώπου, αντιμετωπίζοντας το βάρος της ευθύνης που φέρνει η κάθε τους απόφαση.


Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Reginald Rose

Μετάφραση / Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη

Δραματουργική Επεξεργασία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη & Νότης Παρασκευόπουλος

Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα

Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Κωνσταντέλλου

Σκηνικά: David Negrin

Κοστούμια: Κική Μήλιου

Βοηθός ενδυματολόγου: Δανάη Ανεζάκη

Φώτα: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη

Μουσική: Γιώργος Περού

Sound design: Νίκος Τσέκος

Video art: Λάμπης Ζαρουτιάδης

Φωτογραφία: Γιάννης Βελισσαρίδης

Γραφιστική επιμέλεια: Σπύρος Δαπέργολας

Σκίτσα: Απόλλων Μπόλλας


Τη φωνή της χαρίζει η Νένα Μεντή


Συμμετέχει: Αλέξης Σταυριανός


Παραγωγή: A PRIORI


Χώρος: Θέατρο Αλκμήνη

Αλκμήνης 8, Γκάζι

(μετρό Κεραμικός)


Πρεμιέρα: 3 Νοεμβρίου 2014

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30

Διάρκεια: 80’

Εισιτήρια: €15, €10 (φοιτητικό, ευπαθείς ομάδες, άνω των 70)

Κρατήσεις: 210 3428650 (μετά τις 6:00 μ.μ.) & 6951001133


Μέρος των εσόδων θα δοθεί στο ΕΚΚΝΑ

(Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα)

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.