Η Ιταλίδα φυσικός Φαμπιόλα Τζιανότι αναλαμβάνει το CERN

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μία γυναίκα θα αναλάβει για πρώτη φορά να καθοδηγήσει τον μεγαλύτερο επιστημονικό οργανισμό στον κόσμο, το CERN.

Πρόκειται για την Ιταλίδα φυσικό δρα Φαμπιόλα Τζιανότι, την οποία εξέλεξε το γενικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών για να διαδεχθεί τον Γερμανό φυσικό Ρολ Χόγιερ στη θέση του γενικού διευθυντή.

Η τοποθέτηση της Τζιανότι θα επισημοποιηθεί τον Δεκέμβριο και η πενταετής θητεία της θα αρχίσει τον Ιανουάριο του 2016, ανακοίνωσε το CERN. Όπως έγινε γνωστό, η επιλογή της υπήρξε γρήγορη από τα μέλη του συμβουλίου, τα οποία συνέκλιναν στο πρόσωπό της, παρά την ύπαρξη και δύο άλλων ισχυρών υποψηφίων.

Η Ιταλίδα φυσικός θα είναι η 16η κατά σειρά γενική διευθύντρια του CERN και όλοι οι προκάτοχοί της υπήρξαν άνδρες. Η ίδια έχει μακρά ερευνητική εμπειρία και προϋπηρεσία στους κόλπους του Οργανισμού.

«Αποτελεί μεγάλη τιμή και ευθύνη για μένα η επιλογή μου ως νέας γενικής διευθύντριας του CERN, μετά τους 15 εξέχοντες προκατόχους μου» δήλωσε η Τζιανότι και δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί για να παραμείνει ο Οργανισμός στην παγκόσμια επιστημονική πρωτοπορία.

Η κ. Τζιανότι, μεταξύ άλλων, υπήρξε εκπρόσωπος του πειράματος ATLAS του μεγάλου επιταχυντή, κατά την περίοδο 2009 έως το 2013, στη διάρκεια της οποίας έγνε η ιστορική ανακάλυψη του μποζονίου του Χιγκς. Είναι επίσης μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών επιτροπών και έχει λάβει ουκ ολίγα διεθνή βραβεία.

Γεννήθηκε το 1962 και κατέχει διδακτορικό στη σωματιδιακή φυσική από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.