Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει το απόθεμα του ΤΧΣ αν δεν υπάρξει συμφωνία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα αδιάθετα ποσά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα πρέπει να επιστραφούν σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup για τη νέα σχέση των δανειστών με την Ελλάδα έως το τέλος του έτους, όπως δηλώνει στην κυπριακή εφημερίδα Πολίτης ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τονίζει επίσης πως μη επίτευξη συμφωνίας θα σημαίνει πως δεν θα εκταμιευθεί η τελευταία ευρωπαϊκή δόση στήριξης για τη χώρα μας, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον μηχανισμό EFSF.

«Αν όχι στο επόμενο Eurogroup, της 8ης Δεκεμβρίου, οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία», σημειώνει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως η όποια συμφωνία για πλέγμα προστασίας μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος περνά μέσα από την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα.

Σχολιάζοντας το θετικό σενάριο της επίτευξης συμφωνίας αναφέρει ότι «θα βελτιώσει σημαντικά τη ψυχολογία της αγοράς προς την Ελλάδα και θα ανοίξει το δρόμο για μια σταθερή και βιώσιμη ανάκαμψη».

Για την περίπτωση της Κύπρου ο κ. Ρέγκλινγκ τάσσεται εμμέσως υπέρ της συνέχισης του κυπριακού προγράμματος μέχρι το τέλος, δηλαδή ως το Μάρτιο του 2016. Επίσης, ότι τόσο ο ΕΜΣ, όσο και η τρόικα δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα για την πρόθεση της Κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρο τερματισμό του μνημονίου.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δηλώνει ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο πρόγραμμα και την προσαρμογή της κυπριακής οικονομίας προς ένα νέο οικονομικό μοντέλο, αλλά, επισημαίνει, υπάρχουν ακόμη αρκετά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Χαρακτηρίζει τη δανειακή διευκόλυνση του ΕΜΣ «ως ένα αξιόπιστο δίχτυ ασφαλείας» και ενθαρρύνει την Λευκωσία να προχωρήσει στην ταχεία συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος, το οποίο και διαρκεί, όπως σημειώνει , μέχρι το Μάρτιο το 2016.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.