Τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τα εκατομμύρια

Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Γιάννα Παπαδάκου στο ΒΗΜΑ

Δέκα «καυτούς» λογαριασμούς από τη λίστα Λαγκάρντ με φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ εντόπισαν οι οικονομικοί εισαγγελείς κ.κ. Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης με τη συνδρομή του αναπληρωτή τους κ. Γιάννη Δραγάτση.

Ηδη οι δικαιούχοι τους διώκονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ διώξεις με τις ίδιες κατηγορίες έχουν ασκηθεί και εναντίον άλλων 22 προσώπων τα οποία εμφανίζουν αποκλίσεις άλλων 50 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις δέκα εκθέσεις των υπευθύνων των ΔΟΥ οι οποίες κατατέθηκαν στους εισαγγελείς στα τέλη Οκτωβρίου προκύπτουν για δέκα γνωστά πρόσωπα – τα οποία ελέγχθηκαν κατά προτεραιότητα με βάση τον πλούτο τους – φοροδιαφυγή επίσης 50 εκατ. ευρώ (αποκλίσεις, όπως ονομάζονται) με προσδοκία είσπραξης από τα δημόσια ταμεία των 30 εκατ. ευρώ άμεσα. Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Συγκεκριμένα:

Δύο εκδότες-κατασκευαστές που συμπεριλαμβάνονται στους δέκα εμφανίζουν αντίστοιχα απόκλιση από όσα έχουν δηλώσει ποσών 2.300.000 και 10.000.000 ευρώ αντίστοιχα. Για τον δεύτερο μάλιστα υπάρχει ακόμη σε εξέλιξη έλεγχος.

Γόνος μεγάλης οικογένειας επιχειρηματιών η οποία δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό στον χώρο της ποτοποιίας εντοπίζεται με απόκλιση εισοδημάτων 10 εκατ. ευρώ.

Απόγονος επίσης ιστορικής οικογενείας στον χώρο της ζυθοποιίας ξέχασε να δηλώσει εισοδήματα 3.700.000 ευρώ!

Γυναίκα δικηγόρος εντοπίζεται με 4 εκατ. ευρώ απόκλιση.

 

Μεγάλες διαφορές με όσα δήλωσαν

Ο έλεγχος των ανθρώπων του ΣΔΟΕ, καθώς και των ελεγκτών των κατά τόπους ΔΟΥ, που συντονίζεται από τον κ. Δραγάτση, έχει αποκαλύψει και άλλους 22 οι οποίοι έχουν αποκλίσεις εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τα εισοδήματα τα οποία έχουν δηλώσει. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

Γυναίκα συγγενής μεγάλου επιχειρηματία η οποία έχει ήδη διωχθεί αφού παρουσιάζει μεγάλη φοροδιαφυγή περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Αλλος αδελφός γνωστού επιχειρηματία παραδοσιακής επιχείρησης με είδη σπιτιού επίσης έχει εντοπιστεί με απόκλιση στα εισοδήματά του ύψους τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ. Μεταξύ εκείνων οι οποίοι εκδιώχθηκαν είναι και ο γνωστός οδοντίατρος με  απόκλιση εισοδημάτων μαζί με τη σύζυγο 14 εκατ. ευρώ.

Πολιτικός ο οποίος δεν ζει πια αλλά είχε διατελέσει και υπουργός Οικονομικών! Ελέγχεται ο κληρονόμος του.

Παράλληλα ελέγχονται ακόμη τέσσερα άτομα οικογενείας που δραστηριοποιούνταν παλαιότερα σε επιχειρήσεις με ενεργειακά κέντρα, ιδιοκτήτης αλυσίδας σουπερμάρκετ, εφοπλιστής αλλά και άλλα πρόσωπα.

 

Πενήντα πρόσωπα στο «μικροσκόπιο»

Εως το τέλος του χρόνου συνολικά θα ελεγχθούν περίπου 50 πρόσωπα τα οποία εμφανίζουν μεγάλες καταθέσεις στη λίστα αλλά οι δηλώσεις τους στις φορολογικές αρχές της χώρας μας δεν περιλαμβάνουν όλον αυτόν τον πλούτο.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν τα μεγαλύτερα ποσά φοροδιαφυγής και να εισπράξουν παράλληλα τα ποσά που αντιστοιχούν ως πρόστιμα. Πάντως οι προσαυξήσεις φθάνουν και το 45% της απόκλισης των εισοδημάτων, όπως προκύπτει από την έρευνα. Βρίσκονται επίσης σε αναμονή της δικαστικής συνδρομής από χώρες του εξωτερικού (Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι) για το άνοιγμα εταιρειών προκειμένου να φωτιστεί ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες εξωχώριων – υπεράκτιων στους λογαριασμούς των οποίων βρίσκονταν κατατεθειμένα εκατομμύρια ευρώ! Πάντως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα του ύψους της φοροδιαφυγής είναι ότι από τους 50 μεγαλύτερους λογαριασμούς ανθρώπων οι οποίοι ελέγχθηκαν μόνο δύο βρέθηκαν να δικαιολογούν τις καταθέσεις τους ή την κίνηση λογαριασμών τους, ποσοστό δηλαδή μόλις 4%! Εως τα τέλη του χρόνου θα γίνουν διώξεις και εναντίον προσώπων-έκπληξη.

Μεταξύ των ατόμων που εντοπίστηκαν με αποκλίσεις στα εισοδήματά τους είναι βέβαια και οι συγγενείς του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου (Ελένη και Μαρίνα Παπακωνσταντίνου, Ανδρέας Ρωσσώνης, Συμεών Σικιαρίδης), οι οποίοι επίσης εμφανίζουν αποκλίσεις περίπου 6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με εκθέσεις του ΣΔΟΕ, η φοροδιαφυγή ανέρχεται στα 6,3 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσό να ανήκει στην κυρία Ελένη Παπακωνσταντίνου. Εναντίον των συγκεκριμένων έχει ασκηθεί δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ο συγκεκριμένος φάκελος πάντως συνδέεται με την υπόθεση της διαχείρισης της λίστας Λαγκάρντ.

 

Ποιοι τελικά θα παραπεμφθούν;

Εν τω μεταξύ, εκτός από τους φακέλους των φοροφυγάδων της λίστας Λαγκάρντ που εξετάζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς με ταχείς ρυθμούς, άλλα δύο δικαστικά γραφεία ασχολούνται με την υπόθεση, η οποία έφθασε έως τη Βουλή. Στο στάδιο του Συμβουλίου Εφετών βρίσκεται η απόφαση για το ποιοι τελικά θα παραπεμφθούν για τον τρόπο που δημόσιοι λειτουργοί-ιδιώτες διαχειρίστηκαν τη λίστα. Ετσι η πρόταση του εισαγγελέα κ. Περικλή Δράκου δρομολογεί να στηθεί εδώλιο για τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη αλλά απαλλάσσει επί της ουσίας τον προκάτοχό του κ. Γιάννη Καπελέρη. Ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την επίσημη παραλαβή της λίστας δεν έχει γίνει ακόμη σαφές ποιος και γιατί απέκρυψε και εμπόδισε τον έλεγχο τόσων φοροφυγάδων όλα αυτά τα χρόνια. Τον περασμένο Σεπτέμβριο μάλιστα σε επίσκεψή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και Σταύρος Κοντονής ζήτησαν από τους οικονομικούς εισαγγελείς να καταθέσει ως μάρτυρας η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ προκειμένου να ξεκαθαριστεί επιτέλους πώς και κάτω από ποιες συνθήκες αλλά και για ποιον σκοπό παραδόθηκε η λίστα. Σύμφωνα με δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι εισαγγελείς υποσχέθηκαν ότι το αίτημά τους θα γίνει δεκτό.

 

Στο στάδιο της έκδοσης βουλεύματος για την παραπομπή ή μη του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της διαχείρισης της λίστας βρίσκεται και ο φάκελος που εκκρεμεί στο Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου. Μετά την παραπεμπτική για τον πρώην υπουργό πρόταση του εισαγγελέα κ. Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος τον κατηγορεί ότι διέγραψε τα ονόματα των συγγενών-εξαδέλφων του, βαρύνεται με κατηγορίες τριών αδικημάτων (δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα), αλλά μένει στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου να αποφασιστεί η ποινική τύχη του. Αν τελικά παραπεμφθεί, 23 χρόνια μετά τη διεξαγωγή της δίκης Κοσκωτά, πρώτη φορά πολιτικός θα κληθεί να καθήσει στο εδώλιο του δικαστηρίου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.