Γ.Στουρνάρας:Ειχαμε φτιάξει άμυνες έναντι σχεδίων διπλού νομίσματος…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Του Μιχαλη Παναγιώτου.

Όπως προκύπτει από την συνέντευξη του κ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ….αφού ενημέρωσε οικονομικούς παράγοντες , διαπλεκόμενους,πρώην Πρωθυπουργούς Π.τ.Δ., τον μόνο πού δεν ενημέρωσε ήταν ο Πρωθυπουργός κ. ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ….

Θα σας θυμίσω εδώ τις είχε πει ο κ.ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ όταν ήταν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας , όταν τον είχε επισκεφθεί ο κ.ΤΣΙΠΡΑΣ, όταν ήταν αρχηγός της Αξιωμ.αντιπολίτευσης.

<< Κοίταξε αυτό πού πρέπει να κάνεις είναι να ελέγχεις δλδ να έχεις δικό σου ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ.

<<Έτσι λοιπόν εξηγείτε πώς η Κυβέρνησης Σαμαρά , το οικονομικό κατεστημένο, τα διαπλεκόμενα, βλέποντας να επέρχεται κατάρευση της Δεξάς, φρόντισαν και έκαναν τον κ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ, ο οποίος ειρ΄λησθω εν παρόδω, έχει πενταετή θητεία εγκρίθηκε από την Ελληνική Βουλή αλλά και από τον Κεντρικό Τραποζίτη κ. ΝΤΡΑΓΚΙ,είχε και έχει τον απόλυτο έλεγχο της οικονομιάς , παίρνει τις πληροφορίες πόύ χρειάζεται, και πάντα πρίν ο Υπ.Οικονομικών συναντηθεί με τους κ. κWolfgang Schäuble. Και πρόεδρος του EUROGROUP K. Jeroen Dijsselbloem,αυτοί είναι ενήμεροι για τα οικονομικά της Πατρίδας μας,και ο κ.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ βρίσκει βουνά μπροστά του….ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ κ.κ. ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ και ΜΕΓΙΣΤΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ και Πρόεδρε της Τ.τ.Ε. κ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ…..>>

ΕΙΣΑΣΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ,όπως θάλεγε και ο ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ.

Διαβάστε παρακάτω όλη την συνέντευξη του ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ στον ΑΛ.ΠΑΠΑΧΕΛΑ.

<<Μέτρα για την αντιμετώπιση σχεδίων δημιουργίας παράλληλου νομίσματος είχε λάβει η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αποκάλυψε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά στην εκπομπή «Ιστορίες», στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι η ΤτΕ είχε πληροφόρηση για σχέδια εισβολής στο Νομισματοκοπείο και δημιουργίας ενός άτυπου διπλού νομίσματος: «Ναι, είχα τέτοια πληροφόρηση. Γι’ αυτό συγκάλεσα τους νομικούς συμβούλους της τράπεζας, παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί. Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φτιάξαμε έτσι, να το πω, ένα τείχος, μια άμυνα για εξελίξεις τέτοιου είδους», τόνισε.

Επίσης, αποκάλυψε ότι είχε προειδοποιήσει πολύ καιρό πριν την κυβέρνηση για τον κίνδυνο επιβολής capital controls, χαρακτηρίζοντας τον τρόπο διαπραγμάτευσης μη συνεπή με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει λάθη και από την ελληνική και από την πλευρά των εταίρων, με σημαντικότερο την υπαναχώρηση των εταίρων στο θέμα του χρέους, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης χαρακτήρισε ως δεύτερο μεγάλο λάθος των εταίρων το ότι δεν έκλεισε η αξιολόγηση του προγράμματος το φθινόπωρο του 2014, καθώς οι διαφορές ήταν μικρές. «Νομίζω ότι μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε αυτό ως ιστορικό ατύχημα. Δηλαδή οι δύο πλευρές, και οι δανειστές και η ελληνική πλευρά, ίσως υπερεκτίμησαν τη δυνατότητα της άλλης πλευράς να δεχθεί τις θέσεις της».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της χώρας το 2015, σημείωσε ότι «όπως εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση στο πρώτο εξάμηνο, οδηγούσε σε πολύ μεγάλο πρόβλημα… Υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης που δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη», προσθέτοντας ότι δίνονταν μάχες κάθε 15 ημέρες για να εξασφαλιστεί ρευστότητα για τις τράπεζες. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος η χώρα βρέθηκε πολύ κοντά σε ένα Grexit: «Υστερα από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, μέσα σε μισή ώρα γέμισε η Αθήνα κόσμο, ο οποίος πήγαινε στα ΑΤΜ να πάρει χρήματα. Εκεί κατάλαβα ότι το πράγμα έχει φτάσει σε πολύ επικίνδυνο σημείο».

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, σημείωσε ότι υπάρχουν δεκάδες δισ. εκτός τραπεζικού συστήματος και εκτίμησε ότι μια θετική αξιολόγηση του προγράμματος θα είναι ο καταλύτης για την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες. Για την ανακεφαλαιοποίηση σημείωσε ότι έγινε με πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες και πέτυχε σε πολύ αντίξοες συνθήκες, ενώ τόνισε ότι η μεγάλη πρόκληση πλέον είναι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Σήμερα, από τα 900 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει η Ευρώπη, περίπου τα 100 είναι δικά μας, οπότε καταλαβαίνετε πόσο βάρος πέφτει στις πλάτες μας να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα». Σημείωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να περάσουν κλάδοι της οικονομίας σε ξένα χέρια, μέσω της πωλήσεως δανείων. Υπάρχει νομοθεσία, τόνισε, που προστατεύει τους αδύναμους: «Η μεγάλη πρόκληση είναι να πληρώσουν αυτοί που έχουν δυνατότητα και δεν πληρώνουν, αυτοί που τους ονομάζουμε “στρατηγικούς κακοπληρωτές”». Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι το 20% των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο «κουρέματος» καταθέσεων (bail in), εκτίμησε ότι αυτό έχει αποφευχθεί. Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη συναίνεσης για την υλοποίηση της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής και είναι κρίμα, πολύ κρίμα να ξαναγυρίσουμε πίσω».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.