Επιβαρυντικό για τον Γ. Καρατζαφέρη το πόρισμα των ορκωτών λογιστών της Βουλής

Facebook
Twitter
LinkedIn
άρθρο της Γιάννας Παπαδάκου στο ΒΉΜΑ
Επιβαρυντικό για τον αρχηγό του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα των ορκωτών λογιστών της Βουλής.
Η εταιρεία Catalina International που δέχθηκε τα τρία επίμαχα εμβάσματα ύψους 1,65 εκατ. ευρώ από την εταιρεία εξοπλιστικών Κεστρέλ φαίνεται ότι ιδρύθηκε το 1992.
Τον Νοέμβριο του 2007 εμφανίζονται σε λογαριασμό της δύο εμβάσματα από την εταιρεία Premium Properties (της οποίας πραγματικός δικαιούχους είναι ο Αλέξανδρος Τσάτσος ιδιοκτήτης της Κεστρέλ) συνολικού ποσού 1.5 εκατ. ευρώ (ως εξόφληση μέρους του φερομένου δανείου).
Τον Αύγουστο του 2008 εμφανίζεται ένα ακόμα έμβασμα 150.000 ευρώ από την εταιρεία MALWERN προς την Catalina Ιnternational με πραγματικούς και ισότιμους δικαιούχους τον Γ. Καρατζαφέρη κατά 50% και τον γιο του Ιωάννη Καρατζαφέρη κατά 50%.
Και αυτό το ποσό σύμφωνα με τους ορκωτούς λογιστές εγγράφεται ως αποπληρωμή προσωπικού δανείου που είχε πάρει η εταιρεία του Τσάτσου.
Σημειώνεται όμως ότι από τα έγγραφα στοιχεία που προσκομίστηκαν η Catalina Int   LTD δεν φαίνεται να έχει εκταμιεύσει αντίστοιχο ποσό στην εταιρεία του Τσάτσου. Συνεπώς, λένε οι λογιστές, δεν προκύπτει η πραγματική αιτία μεταβίβασης του ποσού του 1.650.000 ευρώ από την Premium Properties.

Τα στοιχεία για την Catalina
Η Catalina σύμφωνα με τους ορκωτούς λογιστές ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 92 με έδρα τα νησιά Turks and Caicos και πραγματικούς ισότιμους δικαιούχους Γ. και Ι. Καρατζαφέρη.
Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2009 σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας RBC η αξία του πορτφόλιο της υπεράκτιας ανερχόταν σε 6.600.000 δολάρια, ενώ σε έγγραφο αξιολόγησης του πελάτη από την τράπεζα η ακίνητη περιουσία του υπολογιζόταν σε 20.000.000 ευρώ.
Αναλυτικά αναφέρονται δύο ακίνητα στο Παλιό Φάληρο, επιχειρηματικά ακίνητα στην Καλλιθέα, θερινή κατοικία στο Λαγονήσι η αξία της οποίας υπολογίζεται από την τράπεζα στα 6.000.000 ευρώ και διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων στις Βρυξέλλες, που αποκτήθηκε το 1999.
Η Catalina μετονομάστηκε σε Sunlight Delight LTD και τον Ιανουάριο του 2010 ορίστηκε εγγεγραμμένος μέτοχος η Παναγιώτα Βασιλάκη αδελφή του Γ. Καρατζαφέρη.
Στις 16 Φεβρουαρίου του 2010 με εντολή του Καρατζαφέρη μεταφέρονται τα υπόλοιπα της εταιρείας στο όνομα του εμπιστεύματος The Ferisca Trust και τον Απρίλη του 10 οι λογαριασμοί της RBC έκλεισαν.
Επίσης σύμφωνα με τους λογιστές ο Γ. Καρατζαφέρης είχε και την υπεράκτια Homeric GT με έδρα τα νησιά Turks and Caicos, που ιδρύθηκε στις 28/10/1983 και μετονομάστηκε σε  Homeric TCI.
Από τον έλεγχο των λογιστών διαπιστώθηκε ότι δηλώθηκε η συμμετοχή του στην Cartalina στις δηλώσεις πόθεν έσχες στις 16/1/1994 28/4/1994 και 30/4/1996. Επισημαίνουν ότι δεν αναφέρεται ποσοστό συμμετοχής και τίμημα. Στις μεταγενέστερες δηλώσεις πάντως δεν αναφέρεται συμμετοχή στην εταιρεία Catalina LTD και η υπεράκτια Homeric δεν έχει αναφερθεί ποτέ σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης του Καρατζαφέρη.
Την έκθεση των λογιστών υπογράφουν τέσσερις λογιστές και θα τεθεί υπόψη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής την Τετάρτη στις 18.00 προκειμένου να αποφασιστεί η απάντηση που θα δοθεί στον εισαγγελέα κ.  Π. Μπρακουμάτσο για το αν ασκηθεί δίωξη εναντίον του.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.