Βρυξέλλες: Δεν θα ζητήσουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει όσα συμφώνησε η Τρόικα με την Ελλάδα

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα… χέρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως λύνει το Eurogroup, καθώς, ανώτατος αξιωματούχος τόνισε από τις Βρυξέλλες ότι η Ευρώπη δεν θα ζητήσει από την αντιπολίτευση να υπογράψει τη συμφωνία με την Τρόικα.

Ανάμεσα σε άλλα ο αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία με τις ελληνικές Αρχές για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος πριν το Eurogroup της Δευτέρας.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος, σε πρώτη φάση, και, σε δεύτερη, τη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής, που θα οδηγήσει εκ νέου την Ελλάδα στις αγορές.

Αυτό ανέφερε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ανώτατος παράγοντας της Ευρωζώνης, σημειώνοντας πως στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις της τρόικας με την Αθήνα το μείζον πρόβλημα είναι το δημοσιονομικό.

Ο αξιωματούχος δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται και επικεντρώνονται άμεσα και έμμεσα γύρω από το δημοσιονομικό ζήτημα» δήλωσε. Ωστόσο, επέμεινε στην ανάγκη, η τρέχουσα αξιολόγηση να κλείσει εντός του Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε τις αποφάσεις για τη μετα-μνημόνιο εποχή.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραταθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, σε πρώτη φάση. Απέφυγε, ωστόσο, να προβλέψει το χρονικό διάστημα της παράτασης, λέγοντας ότι θα εξαρτηθεί από την πρόοδο, που θα έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις.

Οπως διευκρίνισε, σε κάθε περίπτωση, η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος μπορεί να δοθεί μόνο κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης. Μία διαδικασία, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου, ούτως ώστε να επικυρωθεί στη συνέχεια από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών, πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τον ανώτατο παράγοντα της Ευρωζώνης, σε δεύτερη φάση, δεν αποκλείεται να χορηγηθεί στην Ελλάδα η λεγόμενη ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL).

Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς, σημείωσε ο ίδιος, εκτιμώντας, όμως, ότι το αίτημα δεν αναμένεται να υποβληθεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι το Eurogroup, την ερχόμενη Δευτέρα, θα συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά διευκρίνισε ότι η απόφαση μπορεί να μετατεθεί για τον Ιανουάριο. Όπως ανέφερε, αυτή η απόφαση έχει προληπτικό χαρακτήρα και συνεπώς δεν προβλέπονται ούτε εκταμιεύσεις χρηματικών ποσών, ούτε συγκεκριμένα ορόσημα.

Επίσης, επανέλαβε ότι σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης εξακολουθούν να επιθυμούν την παρουσία του ΔΝΤ στη μετά μνημόνιο εποχή.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει αν και κατά πόσον εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί και από την αντιπολίτευση δέσμευση υπέρ της εφαρμογής των όσων συμφωνήσει η τρόικα με τις ελληνικές Αρχές, ο ανώτατος παράγων του Eurogroup απάντησε αρνητικά, λέγοντας, μάλιστα, ότι σε προεκλογική περίοδο κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα ήταν δόκιμο. Άφησε, δε, σαφώς να εννοηθεί ότι η εφαρμογή των αποφάσεων δεν εξαρτάται από τους εκλογικούς κύκλους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.