Παίζουν πάλι με την Ελλάδα οι αξιωματουχοι της Ευρωζώνης

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σύμφωνα με το πρακτορείο, Reuters αξιωματούχοι της Ευρωζώνης κρίνουν ότι η Ελλάδα δεν πληροί – μετά την αύξηση της απόδοσης του δεκαετούς της ομολόγου πάνω από το 10% – τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην προληπτική γραμμή στήριξης και ως εκ τούτου θα χρειαστεί ένα κανονικό πρόγραμμα. Την παράταση του υφισταμένου προγράμματος για έξι ακόμα μήνες συζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης την περασμένη Πέμπτη.

«Θα χρειαστεί να υπάρξει παράταση πέραν του Φεβρουαρίου. Θα είναι αναπόφευκτο», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης ενήμερος για τις συζητήσεις που διαμείβονται. «Μπορεί να πρόκειται για έξι επιπλέον μήνες», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η ECCL δίνεται σε μια χώρα η οποία καταρχήν έχει πρόσβαση στις αγορές [δανεισμού], η ECCL προσφέρει εξασφάλιση και καθησυχάζει τις όποιες εναπομείνασες ανησυχίες στις αγορές», είπε ένας δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

«Με λίγη καλή θέληση θα μπορούσες να πεις προς τα τέλη της περασμένης χρονιάς πως κάτι τέτοιο ήταν δυνατό για την Ελλάδα. Τώρα, με την αβεβαιότητα, την αναταραχή που δοκιμάζει τις αντοχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις αποδόσεις των ελληνικών μακροπρόθεσμων ομολόγων να ξεπερνούν το 10% — όλα αυτά καθιστούν πολύ λιγότερο προφανές το ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να πάρει μια ECCL», πρόσθεσε ο δεύτερος ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Η όλη κατάσταση της Ελλάδας μοιάζει πολύ λιγότερο ευνοϊκή από ό,τι πριν από έξι εβδομάδες. Αυτό που χρειάζονται μάλλον είναι απλώς άλλο ένα κανονικό πρόγραμμα», επέμεινε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε πως εκτιμά ότι θα χρειαστεί παράταση κατά πέντε ως έξι μήνες τουλάχιστον.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, μια μέρα μετά τις εκλογές, ενώ κρίθηκε ότι η κατ αρχήν είναι πιο φρόνιμο να διατηρηθούν λόγω και των εκροών τραπεζικών καταθέσεων που έχουν γίνει στην Ελλάδα τα 11 δισ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο έχει ήδη παραταθεί κατά δύο μήνες, τυπικά ολοκληρώνεται στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Eκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.