Σήμερα οι πρώτες απαντήσεις για τα μυστικά του σκελετού

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Τα πορίσματα από την εξέταση των οστών που βρέθηκαν στον τάφο της Αμφίπολης αναμένεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Η ανακοίνωση θα περιλαμβάνει βασικά χαρακτηριστικά, όπως φύλο, ηλικία και ύψος, και γίνεται μία ημέρα νωρίτερα από ό,τι είχε ανακοινωθεί.

Η Σέβη Τριανταφύλλου από το ΑΠΘ και η Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ολοκλήρωσαν αυτήν τη φάση της μελέτης και παρέδωσαν το Σάββατο το σχετικό πόρισμα. Τα οστά είχαν εντοπιστεί κατά το μεγαλύτερο μέρος εντός του ορύγματος, μέσα στον κιβωτιόσχημο τάφο. Στον τρίτο θάλαμο εντοπίστηκε κρανίο, ενώ δίπλα στο όρυγμα είχε βρεθεί η κάτω γνάθος.

Οι ερευνήτριες θα συνεχίσουν το ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί όχι νωρίτερα από 20 μήνες.

Οπως έχει ανακοινωθεί, η ανάλυση του σκελετικού υλικού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος περίπου τριακοσίων σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν την περίοδο από το 1000 π.Χ, έως το 200 π.Χ.

Επίτιμη δημότης

Στο μεταξύ, η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη ανακυρρήχθηκε επίτιμη δημότης Σερρών μετά από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της πόλης. Στην ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε τής απονεμήθηκε το Μετάλλιο του ένδοξου ήρωα “Εμμανουήλ Παππά” καθώς και μια τιμητική πλακέτα ως ένδειξη τιμής για την προσφρορά της με την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων του ταφικού μνημείου στον Τύμβο Καστά. ” Είναι μεγάλη μέρα για μένα σήμερα. Νιώθω Σερραία γιατί από το 2004 βρίσκομαι στις Σέρρες και χαίρομαι να προσφέρω γι’ αυτό τον τόπο” είπε η Κατερίνα Περιστέρη ευχαριστώντας όλους τους συνεργάτες της που βρίσκονται στο πλευρό της.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.