Στο παιχνίδι των εκλογών ο Εκτακτος Μηχανισμός Ρευστότητας…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Κρίσιμες για την Ελλάδα είναι οι αποφάσεις που θα πάρει σήμερα και την Πέμπτη η ΕΚΤ για τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) και την αγορά ελληνικών ομολόγων, αποφάσεις που θα επηρεάσουν και την πολιτική αντιπαράθεση στην τελική ευθεία για τις εκλογές. H αρχή αναμένεται να γίνει σήμερα Τετάρτη, με το αίτημα της Τραπέζης της Ελλάδος για πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον ELA που θα εξεταστεί από το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Κύκλοι της ΤτΕ ανέφεραν πως δεν ισχύουν τα δημοσιεύματα που θέλουν να έχει προεγκριθεί ποσό της τάξης των 40 δισ. ευρώ για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Η ΤτΕ έδωσε ρευστότητα μέσω ELA τον Αύγουστο του 2011 και τον Ιούλιο του 2012 αυτή άγγιξε τα 123 δισ. ευρώ. Στα τέλη Απριλίου 2014 η έκθεση των τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό είχε μηδενισθεί, καθώς υποκατέστησαν τη ρευστότητα με χρηματοδότηση από τις αγορές.
Τα ελληνικά ομόλογα

Εξάλλου, την Πέμπτη το ΔΣ της ΕΚΤ αποφασίζει για το αν θα εξαιρέσει τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους τουλάχιστον 500 δισεκ. ευρώ.
Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που είχε μεταδώσει το Spiegel την περασμένη εβδομάδα, θα είναι η πρώτη φορά που το Ευρωσύστημα θα εξαιρέσει την Ελλάδα από το πρόγραμμα νομισματικής πολιτικής.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, το δημοσίευμα του Spiegel έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο, και κυρίως στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς μέχρι τώρα ούτε διαψεύστηκαν ούτε επιβεβαιώθηκαν.
Πάντως, σύμφωνα με κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνεται».
Ενεργοποίηση Σαμαρά
Ο Αντώνης Σαμαράς είχε την Τρίτη επαφές με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι γα τα θέματα αυτά, τονίζοντας ότι «αύριο και μεθαύριο (σ.σ. Τετάρτη και Πέμπτη) κρίνεται από την ΕΚΤ το θέμα του Έκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Αυτή την ώρα πρωταρχική μου μέριμνα είναι η θωράκιση του τραπεζικού μας συστήματος και βεβαίως της Ελληνικής οικονομίας».
«Διαβεβαιώνω τους ψηφοφόρους που με εμπιστεύτηκαν αυτά τα 2,5 χρόνια ότι και στις 26 Ιανουαρίου θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για την Πατρίδα, με σιγουριά και χωρίς παχιά λόγια και υπερβολές, που αυτή την στιγμή μόνο κακό κάνουν στην οικονομία και στις αγορές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αφήνοντας αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.