EKT: Στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων η Ελλάδα με προϋποθέσεις

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tον Ιούλιο, και αφότου η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (SMPs), θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συμπεριλάβει την Ελλάδα στην αγορά κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης υπό τον όρο ότι η χώρα θα είναι σε πρόγραμμα.

Διευκρινίζεται ότι το χρονικό όριο του Ιουλίου τίθεται διότι η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, επομένως αν αγόραζε από τον Μάρτιο θα ξεπερνούσε το όριο του 33% που έθεσε σήμερα η ίδια.

H EKT ανακοίνωσε νωρίτερα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας της ευρωζώνης.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2015 και θα διαρκέσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016, όπως σημείωσε ο κ. Ντράγκι.

Οπως διευκρίνισε ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, «θα υπάρξουν επιπλέον κριτήρια επιλεξιμότητας για χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα ΔΝΤ/ΕΕ» (όπως είναι η Ελλάδα).

«Δεν έχουμε ειδικό κανόνα για την Ελλάδα, αλλά υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν» είπε ο Μάριο Ντράγκι και ξεκαθάρισε ότι «για να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα, η χώρα πρέπει να είναι σε πρόγραμμα».

Το ύψος των αγορών θα είναι ανάλογο της συμμετοχής της κάθε χώρας στον ισολογισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα αφορά σε τίτλους που βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade).

Συνολικά το ύψος του προγράμματος ανέρχεται σε 1,1 τρισ. ευρώ ενώ τα ομόλογα θα έχουν διάρκεια από δύο έως 30 χρόνια.

Οι κεντρικές τράπεζες θα αναλαμβάνουν τον κίνδυνο για το 80% από τις αγορές τίτλων και η ΕΚΤ για το 20%, διευκρίνισε ο κ. Ντράγκι. Επίσης, θα υπάρχουν όρια 33% ανά εκδότη χρέους και 25% ανά έκδοση.

 

Το πρόγραμμα αφορά σε συνδυασμένες αγορές δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ενώ τον κεντρικό συντονισμό θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

Νωρίτερα, αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,05% άφησε, όπως εξάλλου αναμενόταν το βασικό επιτόκιο του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

Τα χρήματα που θα πάρουν οι τράπεζες από τις αγορές ομολόγων θα μπορούν είτε να χρηματοδοτήσουν τον ιδιωτικό τομέα είτε να κατατεθούν στην ΕΚΤ, με αρνητικό όμως επιτόκιο. Ετσι, όπως ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι, δίνεται κίνητρο για τη χρηματοδότηση της ιδιωτικής οικονομίας.

 

Με την ανακοίνωση του προγράμματος, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου υποχώρησε στα επίπεδα του 1,15 έναντι 1,1630 νωρίτερα.

 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός είναι αναπόφευκτο να παραμείνει σε χαμηλά και ενδεχομένως αρνητικά επίπεδα, αλλά αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το 2015 και το 2016.

 

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ βελτίωσε τους όρους των μακροπρόθεσμων επιχειρήσεων αναχρηματοδότησης LTRO’s, μειώνοντας το επιτόκιο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.