“Το Χρυσό Αρισμαρί” ένα παραμύθι που θα αγαπήσουν τα παιδιά

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού

«Όχι , θα πούμε όλη την αλήθεια. Αυτή η Ραλλού, ναι αυτή η πανέμορφη, η χαριτωμένη, η ναζάρια, ήταν η πιο κακομαθημένη απ΄όλες τις νεράιδες. »

Ναι έτσι  αρχίζει το νέο παραμύθι της Κέλλυς Σταμουλάκη, «Το Χρυσό Αρισμαρι» από τις Εκδόσεις Διάπλαση του Κυριάκου Καραϊσκου.

 

 


 

Με  την νεράιδα Ραλλού.  Το  ξιπασμένο νεραιδοκόριτσο που τιμωρήθηκε από τα ξωτικά του δάσους αλλά και την σοφή νεράιδα Πλουμίνα, για την ανάρμοστη συμπεριφορά της. Η τιμωρία της θα παύσει, μόνο  όταν γνωρίσει το  παλικάρι που θα την αγαπήσει γι αυτό που πραγματικά ΕΙΝΑΙ και όχι για τα μαργαριταρένια δάκρυα της. Στο παραμύθι μας όμως, υπάρχει και ο Πετρής, το παλικάρι που ψάχνει το χρυσό αρισμαρί, το βότανι που θα θεραπεύσει τον πατέρα του, σύμφωνα με  τις συμβουλές του Καβουράκια.  Δοκιμασίες πολλές, τρικλοποδιές  και αλήθειες  ακόμα περισσότερες.

Μια ιστορία που το παιδί θα εισχωρήσει  στις απάτητες πτυχές του μικρόκοσμου του και  θα συμβάλει στην ανάπλαση  του   ευάλωτου χαρακτήρα του.


 


 

Ένα βιβλίο με εύστοχη  εικονογράφηση,  αφού ακόμη μια φορά η Ναταλία Καπατσούλια, καταφέρνει να εικονογραφήσει το πνεύμα του κειμένου.  Χρησιμοποιεί υποβλητικά αλλά απαλά χρώματα, σε όλες τις σελίδες του παραμυθιού.

Ωστόσο  «Το Χρυσό Αρισμαρί» είναι ένα παραμύθι που θα απολαύσει με την ψυχή του το παιδί κάθε ηλικίας.  Το  κρατάει αφοσιωμένο γιατί οι ιδέες του είναι απλοποιημένες. Και αυτό είναι το ατού της Κέλλυς Σταμουλάκη. Με τα παραμύθια της, δίνει απαντήσεις στο παιδί και τα φέρνει στον κόσμο της ενσυνείδησης.

Το ωραιότερο δώρο βέβαια που κρύβει το παραμύθι, είναι το cd.  Το  παιδί μπορεί να ακούσει την αφήγηση του παραμυθιού από τους ηθοποιούς της παράστασης, αλλά και τα τραγούδια  του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα που έχει γράψει ειδικά για την δουλειά αυτή και ενορχήστρωσε ο Μαυρίκιος Μαυρικίου.

{youtube}_S3tLMq83pY{/youtube}

Παρουσίαση βιβλίου στον ΙΑΝΟ:

Οι ήρωες του παραμυθιού, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, βγήκαν νωρίτερα  από το παραμύθι τους. Ο Ιανός μετατράπηκε σε δάσος, και έτσι μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά μια αλλιώτικη παρουσίαση, όπως αυτές που μας έχουν συνηθίσει η συγγραφέας αλλά και οι Εκδόσεις Διάπλαση του Κυριάκου Καραϊσκου στο παρελθόν. Πρωτότυπες, εντυπωσιακές γεμάτες μαγεία και συγκίνηση.

Όπως είναι γνωστό, η Κέλλυ Σταμουλάκη είναι πρώτα σκηνοθέτης και μετά συγγραφέας.

«Το Χρυσό Αρισμαρί» λοιπόν,  έγινε και παράσταση και από 22 Οκτωβρίου θα κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Ήβη.


 


 

Έτσι οι ήρωες μας, παίρνουν μορφή μέσα από αγαπημένους ηθοποιούς. Θα δούμε τον Ορέστη Τρίκα να  γίνεται Πετρής, τον  Τάσος Χαλκιάς στο ρόλο του άπληστου  Καβουράκια. Την  Ευτυχία  Φαναριώτη, στο ρόλο της  Τουλούμπας και την Ελευθερία Ρηγου στο ρόλο της   σοφής Πλουμίνας.
Πρωταγωνιστές βέβαια στην παράσταση είναι και ο 15μελής θίασος που συμπληρώνει τον Θίασο Αβάντι, που είναι οι:  Παύλος Εμμανουηλίδης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Έλενα Παπαδημητρίου, Έλενα Δελακούρα, Έφη Κιούκη Δημήτρης Δημητρόπουλος, Γιώργος Σαμαράς, Ευγενία Μανούσου, Άννα Τσάφα, Μαυρίκιος Μαυρικίου
.


 


 

{youtube}OEIXm8ib08M{/youtube}


Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κέλλυ Σταμουλάκη
Στίχοι: Κέλλυ Σταμουλάκη-Γιάννης Προεστάκης
Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Σκηνικά: Δέσποινα Βολίδη
Κοστούμια: Ρουσσέτος Σιγάλας

Ενορχήστρωση – Μουσική Διδασκαλία: Μαυρίκιος Μαυρικίου

Χορογραφίες: Αναστάσης Δεληγιάννης
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Ηχητικός Σχεδιασμός: Δημήτρης Δημητριάδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Παύλος Εμμανουηλίδης
3d Animation: Χρήστος Παπαμέτης
Graphic design: Funky Glam – Derek Liontis
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Κέλλυ Σταμουλάκη

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.