Οι αξιολάτρευτα αντιπαθείς ήρωες που μισούσαν τα Χριστούγεννα: Από τον τσιγκούνη Σκρουτζ, μέχρι τον σκανδαλιάρη Γκριντς

Christmas1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο ένας άπληστος εκατομμυριούχος από την μια και από την άλλη ένας μοναχικός ήρωας που στην ουσία ασκεί κριτική στην εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων και της εορταστικής περιόδου.

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων συνοδεύεται πάντα με κινηματογραφικές ταινίες που γεμίζουν όμορφα τις μέρες των μικρών και των μεγάλων.

Με το πέρασμα των χρόνων, κάποιοι από αυτούς τους ήρωες, αξιολάτρευτα αντιπαθείς, έγιναν σύμβολα των Χριστουγέννων, με τις ιστορίες τους να γίνονται… μύθοι.

Από τα βιβλία στις οθόνες μας

Από την η κλασική ιστορία του τσιγκούνη Σκρουτζ του Κάρολου Ντίκενς (πατέρα των Χριστουγέννων), που κυκλοφόρησε σε βιβλίο στις 19 Δεκεμβρίου του 1843, μέχρι στον σκανδαλιάρη Γκρίντς του Theodor «Dr. Seuss» Geisel που εκδόθηκε το 1957 στην Αμερική. Και τα δυο κυκλοφόρησαν αρχικά σε βιβλία και αργότερα ανέβηκαν στην μικρή οθόνη και έγραψαν την δική τους ιστορία στις καρδιές μας.

https://pixabay.com/

Ο ένας άπληστος εκατομμυριούχος από την μια και από την άλλη ένας μοναχικός ήρωας που στην ουσία ασκεί κριτική στην εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων και της εορταστικής περιόδου.

Ο ένας αποκαλεί τα Χριστούγεννα απάτη έως ότι του εμφανίζονται φαντάσματα που του δείχνουν το παρελθόν του και πώς ήταν σαν χαρακτήρας και απο την άλλη ένας γούνινος πράσινος χαρακτήρας ο οποίος μισεί τα Χριστούγεννα και την απληστία των Χούβιλς και αποφασίζει να τους ισοπεδώσει ολόκληρο το χωριό…

https://pixabay.com/

Ο Σκρουτζ του Κάρολου Ντίκενς

Ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου είναι A Christmas Carol (Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα). Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις 19 Δεκεμβρίου 1843 και αμέσως έγινε μεγάλη επιτυχία. Μόλις την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του πούλησε 6.000 αντίτυπα, ασύλληπτο νούμερο για την εποχή εκείνη.

Ήρωας του μυθιστορήματος είναι ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, ένας ηλικιωμένος τσιγκούνης, που δεν αισθάνεται συμπόνια για κανέναν από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Στο μυαλό του οι άνθρωποι υπάρχουν μόνο για να του προσφέρουν χρήματα, ενώ απεχθάνεται τα Χριστούγεννα, καθώς θεωρεί ότι προσθέτουν ένα ακόμα χρόνο στην πλάτη του, χωρίς να τον κάνουν πλουσιότερο.

Την παραμονή κάποιων Χριστουγέννων, ο Σκρουτζ δέχεται έναν απρόσκλητο επισκέπτη. Είναι το φάντασμα του νεκρού συνεργάτη του Τζέικομπ Μάρλεϊ, τσιγκούνη και μίζερου, όπως ο Σκρουτζ, που τον προειδοποιεί να αλλάξει χαρακτήρα για να μην έχει την ίδια κατάληξη με αυτόν. Στη συνέχεια, τον επισκέπτονται τα τρία φαντάσματα των Χριστουγέννων και του υποδεικνύουν τα λάθη του, βοηθώντας τον να αγγίξει τη μετάνοια. Μετά την εμπειρία αυτή, ο πρώην εκμεταλλευτής Σκρουτζ αλλάζει άρδην τη συμπεριφορά του και μετατρέπεται στον μεγαλύτερο ευεργέτη της πόλης του.

Το βιβλίο διατρέχουν τα δύο θέματα, που έχουν κομβική σημασία στο έργο του Ντίκενς: η κοινωνική αδικία και η συνακόλουθη φτώχεια, δύο από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της βικτωριανής Αγγλίας, που βίωνε τον άκρατο καπιταλισμό της Βιομηχανικής Επανάστασης. Ο σπουδαίος άγγλος συγγραφέας το έγραψε σε μία περίοδο, που βρισκόταν και αυτός σε εξαιρετικά άσχημη οικονομική κατάσταση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δεθεί συναισθηματικά με τους ήρωες της ιστορίας του, δίνοντας εξαιρετική ζωντάνια στην αφήγηση. Μάλιστα, ο ίδιος έλεγε, ότι καθώς έγραφε γελούσε κι έκλαιγε ξανά και ξανά.

Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία γνώρισε πολλές μεταφορές στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, το θέατρο και την όπερα. Ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, ο πάμπλουτος τσιγγούνης ήρωας του Γουόλτ Ντίσνεϊ, έχει σημείο αναφοράς τον Εμπενίζερ Σκρουτζ.

Γκρίντς ο κατεργάρης των Χριστουγέννων

Ο Γκριντς ζει μια μοναχική ζωή μέσα σε μια σπηλιά στο όρος Crumpet με παρέα μόνο τον πιστό του σκύλο, Max.

Με μια σπηλιά γεμάτη εφευρέσεις και μηχανήματα για τις καθημερινές του ανάγκες, ο Grinch βλέπει τους γείτονές του στο Who-ville μόνο όταν του τελειώνει το φαγητό.

Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα διαταράσσουν την ήρεμη μοναξιά του. Η απληστία τον κάνει έξαλλο ώσπου μια μέρα αποφασίζει να πάει στο χωριό και να τους κλέψει ότι έχει να κάνει με τα Χριστούγεννα.

ΠΗΓΗ NEWPOST

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.