Βενιζέλος: Η θητεία μου τελειώνει με την έναρξη του συνεδρίου

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ από το Μάιο προανήγγειλε ο πρόεδρός το, Ευάγγελος Βενιζέλος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της ηγεσίας, μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο προχώρησε σε αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι οι εκλογές ήταν βαριά ήττα για το ΠΑΣΟΚ, την παράταξη και την στρατηγική της, αλλά και τον ίδιο προσωπικά. Απέδωσε τη μικρή κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, και στον εκλογικό νόμο που δεν άλλαξε, όπως είπε, με ευθύνη της ΝΔ. Απέδωσε ευθύνες και στην κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου, την οποία χαρακτήρισε πρωτοφανή και μίζερη, υποστηρίζοντας ότι τα ποσοστά των δύο κομμάτων μπορεί να πολλαπλασιάζονταν και να δημιουργούσαν ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για την παράταξη. Είπε ότι δεν εκτιμήθηκε η προσπάθεια ή θεωρήθηκε ότι ανήκει στο παρελθόν και πως ο λαός εκφράστηκε κατά τρόπο σαφή υπέρ μιας άλλης στρατηγικής αλλά και με τρόπο αντιφατικό γιατί εκφράστηκε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ., υποστηρίζοντας ότι σχηματίστηκε μια κυβέρνηση αξιακής και πολιτικής τερατογέννεσης με κοινό παρανομαστή το αντιμνημονιακό μένος, «αλλά η πρώτη διεκδίκησή της είναι η παράταση του μνημονίου». Ευχήθηκε να πάει η χώρα προς το καλύτερο, αλλά πρόσθεσε πως αν πάει προς το χειρότερο, η ευθύνη δεν θα μπορεί να χρεωθεί στο ΠΑΣΟΚ γιατί εκείνο είχε προειδοποιήσει.

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης για μετά το Πάσχα, τον Μάιο, όπως είπε, χωρίς να προσδιορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία. Επισήμανε ότι όταν γίνει το συνέδριο να υπάρχει ενδιαφέρον της κοινωνίας, να υπάρχει κοινωνικό και εθνικό ακροατήριο. «Τα ΜΜΕ δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις εσωτερικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι όμως αυτές οι δικές μας ημέρες» είπε. Τόνισε ότι πηγαίνουμε στο συνέδριο συντεταγμένα, ότι θα είναι συνέδριο ενότητας, συσπείρωσης, ριζικής ανανέωσης, δημοκρατικό, αυθεντικό, αντιπροσωπευτικό, χωρίς κόλπα και μηχανισμούς και γελοία τεχνάσματα του παρελθόντος. «Βαδίζουμε ενωτικά αλλά όχι ατιμώρητα για αυτούς που έβλαψαν την παράταξη και τη χώρα» είπε και τόνισε δεν θα ανεχθεί προσωπικές στρατηγικές και αποκλίσεις από τις στρατηγικές αποφάσεις. «Το πραγματικό δίλημμα» σημείωσε, «είναι αν η παράταξη θα προσανατολιστεί προς τη δυναμική του μέλλοντος ή προς τη ρουφήχτρα του παρελθόντος», για να τονίσει ότι δεν θα αφήσει να γίνει η δεύτερη επιλογή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι το έργο της ΚΟ του κόμματος στη Βουλή, η οργανωμένη παρουσία και ο πολιτικός λόγος στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η στενή παρακολούθηση της διαπραγμάτευσης και η καθαρή θεσμική στάση στη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμπράξει σε κανένα παλαιοκομματικό παιχνίδι σε σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μιλώντας για τη νέα κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δεν περιμένουμε ούτε προσδοκούμε το αδιέξοδο και την καταστροφή της χώρας για να ζητήσουμε ρέστα», ότι εύχεται το καλύτερο για τη χώρα αλλά δεν θα αφήσει να γίνει κάτι χειρότερο. Είπε ότι αναμένει πολιτικές πράξεις, αλλά ότι οι οιωνοί είναι ετερόκλητοι, ότι τα μέλη του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου ήταν λιγότερα σε σχέση με του σημερινού, ότι υπάρχουν μερικές ακραίες και προκλητικές επιλογές, αυτοϋπονομευμένες εξαρχής που αφορούν κορυφαίους θεσμούς με τους οποίους κανείς δεν μπορεί να διακινδυνεύει εκρήξεις ή εκπλήξεις, για να υποστηρίξει ότι άνοιξαν ήδη περιττά μέτωπα στην εξωτερική πολιτική. «Η δική μας στάση θα είναι πάντα ουσιαστική, υπεύθυνη, ειλικρινής, ενταγμένη στη εθνική στρατηγική που υπηρετούμε» υπογράμμισε. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στενεύουν τα περιθώρια κάθε μέρα και δεν υπάρχει χρόνος για αυτοσχεδιασμούς και επικοινωνιακούς ναρκισσισμούς, ότι ήδη ήρθαν υποβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης, ότι τα δημόσια έσοδα υστερούν όπως και στα ασφαλιστικά ταμεία, ότι ανακαλούνται ή αμφισβητούνται όλες οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, οι «λεβέντικες προεκλογικές μεγαλοστομίες επαναλαμβάνονται με κεκτημένη ταχύτητα αντιπολίτευσης και όχι υπεύθυνης κυβέρνησης». Σχολίασε ότι η νέα κυβέρνηση είναι προφανές ότι δεν έχει, ακόμα τουλάχιστον, σαφή στρατηγική και στέλνει αντιφατικά μηνύματα. «Το χειρότερο είναι ότι επικρατεί η αίσθηση στη χώρα ότι ξαναγυρίσαμε στο 2009» είπε και διερωτήθηκε προς τα πού θα είναι το πρόγραμμα- γέφυρα, για το οποίο μίλησε η κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.