Δεν θα μπουν κομματικές διοικησεις στις τράπεζες

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε διαβούλευση με τις διοικήσεις των τραπεζών βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, καθώς προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας, η διασφάλιση της ρευστότητας και η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων.  Ενώ αλλαγές δρομολογούνται τις επόμενες μέρες στις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας, όπως και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Και παράλληλα αναμένεται να προχωρήσουν αλλαγές στον νόμο για το ΤΧΣ ώστε να αποκτήσει αυξημένο έλεγχο στις τράπεζες.

Μάλιστα χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, δήλωσε: «Δεν θα αντικαταστήσουμε τις επιτυχημένες διοικήσεις των τραπεζών», ξεκαθάρισε ότι «δεν θα μπουν κομματικές διοικήσεις στις τράπεζες», σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα υπάρξει πλειοψηφική συμμετοχή του Δημοσίου σε όλα τα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα».

«Σκοπός μας, διευκρίνισε, είναι να υπάρχει διαβούλευση με ιδιώτες και να μην πειραχτεί η μετοχική αξία των τραπεζών». Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σχεδιάζει αντικατάσταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, απάντησε ότι «δεν υπάρχει θέμα» και συμπλήρωσε: «Κριτική έχει γίνει για τις προεκλογικές του παρεμβάσεις, θέλω να πιστεύω πως δεν θα τις ξανακούσουμε. Θέλουμε να έχουμε συνεργασία με τους θεσμούς όπως η ΤτΕ, ώστε να προωθούνται τα κοινά συμφέροντα».

Στο μεταξύ χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα. Η επανεκκίνηση της οικονομίας, η ρευστότητα, τα «κόκκινα» δάνεια και η ύπαρξη ενός σταθερού φορολογικού συστήματος ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους που έγινε σε «θερμό κλίμα» και ήταν διάρκειας 1 ώρας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η συζήτηση εστιάστηκε σε ζητήματα που άπτονται της επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας και ειδικά θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών, ώστε να ξεκινήσει σταδιακά η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Πρόταση
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από την πρόταση Σάλλα για φορολογική μεταρρύθμιση με άξονες: ένα σταθερό φορολογικό σύστημα 15ετούς ισχύος, σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 16% (από 26% σήμερα) σε βάθος 5ετίας, σταδιακή μείωση του έκτακτου φόρου αλληλεγγύης μέχρι την εξάλειψή του, ρεαλιστική αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ με βάση την πραγματική αξία και τη χρήση ή απόδοση των ακινήτων. Και συμφώνησαν πως θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές οι οποίες θα κατανέμουν δικαιότερα τα βάρη χωρίς να υπάρξει υστέρηση στα έσοδα.

Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν συναντήσεις του κ. Δραγασάκη με τον επικεφαλής της Alpha Bank Δημήτρη Μαντζούνη, με τον πρόεδρο της Εθνικής Γ. Ζανιά και τον διευθύνοντα σύμβουλο Αλ. Τουρκολιά, καθώς και με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στο μεταξύ σε έκθεσή της η Citi σκιαγραφεί το προφίλ της νέας ηγετικής ομάδας της Eurobank σημειώνοντας ότι «ίσως ταιριάζει καλύτερα στην τρέχουσα συγκυρία».

Εφη Καραγεώργου

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.