Σκληρό το παιχνίδι… άρχισαν οι εκβιασμοί

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η ελληνική κυβέρνηση «δεν εκβιάζεται» ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στην απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο από τις 11 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα η κυβέρνηση διαμηνύει με κάθε τρόπο πως το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο από μηχανισμό του ELA.

Την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζει πως είναι αποφασισμένη να τιμήσει τη νωπή λαϊκή εντολή, ενώ εγγυάται στον ελληνικό λαό ότι θα εξασφαλίσει τόσο την οικονομική όσο και την κοινωνική σταθερότητα.

Η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει σκοπό να εκβιάσει κανέναν αλλά και δεν πρόκειται να εκβιαστεί

 

Συγκεκριμένα από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι:

1. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να σταματήσει από τις 11/2 να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, συνιστά πράξη πολιτικής πίεσης για τηv ταχεία σύναψη συμφωνίας. Όπως, μάλιστα, επισημαίνει το Bloomberg «η κίνηση της ΕΚΤ θα έχει πολύ μικρές επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες»

2. Η ρευστότητα και χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών είναι απολύτως διασφαλισμένες από τον μηχανισμό του ELA. Σημειώνεται ότι η δυνατότητα εκταμίευσης από τον ELA αυξήθηκε κατά 10 δισ. ευρώ.

3. Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην ανεύρεση λύσης που θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους ευρωπαίους εταίρους μας. Μια τέτοια λύση μπορεί να προέλθει μόνο από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ, καθώς και της ανάγκης για τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και επανεκκίνηση της οικονομίας της.

4. Η ελληνική κυβέρνηση εγγυάται στον ελληνικό λαό ότι θα εξασφαλίσει τόσο την οικονομική όσο και την κοινωνική σταθερότητα. Και είναι αποφασισμένη να τιμήσει τη νωπή λαϊκή εντολή. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει σκοπό να εκβιάσει κανέναν αλλά και δεν πρόκειται να εκβιαστεί.

 

Ο εκβιασμός του Μάριο Ντράγκι

Η αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο από τις 11 Φεβρουαρίου είναι μία κίνηση περισσότερο πολιτική, που έχει σκοπό να στείλει σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα. «Εφόσον δεν συνεχίζεται η αξιολόγηση μέσω της Τρόικα και αυτή δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθεί, γι’ αυτό και η ΕΚΤ σταματά να δέχεται από 11 του μήνα τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών και οποιοδήποτε ομόλογο έχει εκδοθεί από το ελληνικό Δημόσιο ή έχει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου». Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη, όμως όχι τώρα, αλλά την 1η Μαρτίου, οπότε και έληγε η παράταση του ελληνικού προγράμματος. Το γεγονός ότι η κίνηση αυτή έρχεται τώρα αυξάνει την πίεση στην ελληνική πλευρά ώστε να κάνει γνωστές άμεσα τις προτάσεις της για συμφωνία.

 

Οι τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν τα ομόλογά τους στον ELA

Μια σημαντική παράμετρος της απόφασης της ΕΚΤ είναι και το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει τώρα να γυρίσουν τα ομόλογα που έχουν «παρκάρει» στην ΕΚΤ στον ELA (με εξαίρεση τα ομόλογα του EFSF), τα οποία είναι περίπου 45 δισ. ευρώ.

Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας, πάντως, σημειώνουν ότι αυτό δεν είχε καμία επίπτωση στην ρευστότητα των τραπεζών, καθώς, ανάλογα με το ποσό αυξάνεται και ο ELA.

 

Αναλυτικά η απόφαση της ΕΚΤ:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να άρει την εξαίρεση (waiver) για τα αξιόγραφα που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Η εξαίρεση επέτρεπε στα χρεόγραφα αυτά να χρησιμοποιούνται στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η απόφαση του Δ.Σ. βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι αυτήν την στιγμή δυνατό να προβλεφθεί μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος.

Η απόφαση δεν έχει επιπτώσεις για την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών ως αντισυμβαλλόμενων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής. Οι ανάγκες ρευστότητας για τα αντισυμβαλλόμενα μέρη του ευρωσυστήματος, για τα αντισυμβαλλόμενα μέρη που δεν έχουν επαρκή collateral, μπορούν να ικανοποιηθούν από την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα, μέσω του ELA εντός των προβλεπόμενων κανονισμών του ευρωσυστήματος.

Τα εν λόγω αξιόγραφα θα πάψουν να γίνεται αποδεκτά ως collateral με την λήξη της τρέχουσας πράξης αναχρηματοδότησης (11 Φεβρουαρίου 2015)

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.