«50 χρόνια Χρήστος Νικολόπουλος»

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Χρήστος Νικολόπουλος σε δύο μοναδικές, γιορτινές βραδιές για το ελληνικό λαϊκό τραγούδι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Δευτέρα 9 και την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015.

Δύο μεγάλες συναυλίες για τα 50 χρόνια αδιάλειπτης και επιτυχημένης παρουσίας του σημαντικότερου σύγχρονου λαϊκού συνθέτη.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος θεωρεί τιμή του που σε αυτές τις συναυλίες τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι σπουδαίοι τραγουδιστές και φίλοι του, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ, ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ και ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ.

Γεννημένος και αναθρεμμένος στο Καψοχώρι Ημαθίας, αυτοδίδακτος μουσικός με ενστικτώδη λαϊκότητα, ο Χρήστος Νικολόπουλος κατεβαίνει στην Αθήνα, ζυμώνεται και συγχρονίζεται με τα ομότεχνά του θηρία της εποχής, όπου η σύγκριση της αξιολόγησης είναι βαριά και αυστηρή και προκρίνεται πανηγυρικά σαν ένας  από εκείνους που αξίζουν να κοιτάζουν στα μάτια τον Βαμβακάρη, τον Τσιτσάνη, τον Παπαϊωάννου, τον Ζαμπέτα και άλλους στυλοβάτες του γνήσιου λαϊκού τραγουδιού.

Από το πρώτο του τραγούδι το 1969, τις «Νυχτερίδες και αράχνες» σε στίχους Κώστα Βίρβου, θα ταρακουνήσει το λαϊκό μουσικό περιβάλλον. Θα ακολουθήσει η «Νύχτα στάσου» σε στίχους Πυθαγόρα και «Όλες του κόσμου οι Κυριακές» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου.  Η πρώτη του συνθετική κορύφωση θα έρθει το 1975 με τον δίσκο «Υπάρχω» σε στίχους Πυθαγόρα με τον Στέλιο Καζαντζίδη.  Την στιγμή εκείνη τραβάει επάνω του ακόμη και τα πιο δύσπιστα βλέμματα αλλά και την επιδοκιμασία του κοινού για τον νεαρό συνθέτη με το ευγενικό και σεμνό βλέμμα, όπου με τον καιρό θα αποδειχθεί ότι αντικατοπτρίζει την ψυχή του και τον εσωτερικό του κόσμο.

Η συνεργασία του με το Μανώλη Ρασούλη στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 απογειώνουν το λαϊκό συνθέτη και φέρνουν δύο μεγάλες επιτυχίες : «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε», και οι «Νταλίκες», ίσως το ωραιότερο ζεϊμπέκικο της δεκαετίας όπου τεκμηριώνει την λειτουργική «Αγιοποίηση» του Ζεϊμπέκικου.

Εκτός από το συνθετικό του έργο, η δεξιοτεχνική ικανότητά του αποτυπώνεται όχι μόνο στα 2.000 περίπου δικά του τραγούδια, αλλά και στις μουσικές εκτελέσεις άλλων συνθετών όπως Θεοδωράκη, Κουγιουμτζή, Λοΐζου, Σπανού, Λεοντή, Μούτση, Ζαμπέτα κ.α.

Με τους σπουδαίους στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μάνου Ελευθερίου, Μανώλη Ρασούλη, Αντώνη Ανδρικάκη, Λίνας Νικολακοπούλου, και τις εξαιρετικές ερμηνείες των Γιώργου Νταλάρα, Χαρούλας Αλεξίου, Ελένης Βιτάλη, Στράτου Διονυσίου, Γλυκερίας, Δημήτρη Μητροπάνου, Μανώλη Αγγελόπουλου, Μανώλη Μητσιά, Μανώλη Λιδάκη, Πασχάλη Τερζή, Μελίνας Ασλανίδου, Δημήτρη Μπάση, Κώστα Μακεδόνα, Γιώτας Νέγκα και άλλων γλυκαίνει την απόδοση του λαϊκού τραγουδιού σε μία περίοδο που είχε αρχίσει να ξεχνάει την καταγωγή του και την ευπρέπειά του.

Στη δεκαπενταμελή ορχήστρα του Χρήστου Νικολόπουλου, πέντε δεξιοτέχνες σολίστ του μπουζουκιού,  ο εξαιρετικός  πιανίστας, επιμελητής ορχήστρας και ενορχηστρωτής Γιώργος Παπαχριστούδης  και  δεκαπέντε νέοι μαθητές του μπουζουκιού που θα αποδώσουν στην έναρξη της συναυλίας μία μικρή ενότητα τραγουδιών του συνθέτη. Πρόκειται για μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου  Ιλίου με επικεφαλής τους καθηγητές τους Γιώργο Καραγιάννη και Χρήστο Σιανά και συμμετέχουν με την ευγενική παραχώρηση της διεύθυνσης του σχολείου και των γονέων τους.

Τέλος σε μία απρόσμενη συμμετοχή-έκπληξη, η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού. Διευθύνει ο αρχιμουσικός Γιώργος Τσιλιμπάρης.

Δύο μοναδικές εορταστικές βραδιές για το ελληνικό λαϊκό τραγούδι με κορυφαίους συντελεστές και ερμηνευτές.

 

9 & 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ

 

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :20:30

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: PROSPERO,  www.prospero.com.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ : ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ: 75 ευρώ

Α ΖΩΝΗ: 55 ευρώ

Β ΖΩΝΗ: 35 ευρώ

Γ ΖΩΝΗ:  25 ευρώ

ΦΟΙΤΙΗΤΙΚΑ/ΑΜΕΑ : 15 ευρώ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.