Υποβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος S&P

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα, από Β σε Β- προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard &Poor’s, όπως είχε προαναγγείλει από την προηγούμενη εβδομάδα, διατηρώντας το καθεστώς της αρνητικής επιτήρησης, όσο καθυστερεί η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε B- από B με αρνητική προοπτική, επικαλούμενος κυρίως τους περιορισμούς για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, αλλά και την αβεβαιότητα που επικρατεί όσον αφορά τα σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο οίκος είχε απειλήσει την 29η Ιανουαρίου ότι θα υποβάθμιζε το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας, όταν είχε ανακοινώσει πως το θέτει υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική.

«Ο χρόνος που διαθέτει η νέα ελληνική κυβέρνηση για να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της όσον αφορά την αναχρηματοδότηση του χρέους της έχει μειωθεί λόγω των περιορισμών ρευστότητας» που αντιμετωπίζει η Αθήνα, ανέφερε ο S&P στην ανακοίνωσή του.

Ο οίκος επικαλέστηκε τις «αβεβαιότητες όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας», ενώ έκανε λόγο περί κινδύνου «επιτάχυνσης της απόσυρσης των αποταμιεύσεων από τις τράπεζες, της μείωσης των επενδύσεων και της εξασθένισης των φορολογικών εσόδων» της Ελλάδας.

«Κατά την άποψή μας, εάν οι συζητήσεις με τους πιστωτές παραταθούν, αυτό μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις στην χρηματοοικονομική σταθερότητα», πρόσθεσε ο οίκος.

Η προσεχής αξιολόγηση του ελληνικού μακροπρόθεσμου κρατικού αξιόχρεου αναμένεται να γίνει την 13η Μαρτίου, διευκρίνισε ο οίκος.

Το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας τυπικά ολοκληρώνεται στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.