Προσοχή ο κορωνοϊός ειναι εδώ – αύξηση εισαγωγών σε νοσοκομεία

Shutterstock 1679767111
Facebook
Twitter
LinkedIn

 

Η κυκλοφορία της Κόβιντ 19  έχει κυριολεκτικά χτυπήσει «κόκκινο» 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, έφτασε στο 27,1% των κρουσμάτων της COVID την εβδομάδα που τελείωσε στις 3 Δεκεμβρίου 2023. Ένα μήνα νωρίτερα, όμως, την εβδομάδα που τελείωσε στις 5 Νοεμβρίου, αποτελούσε μόνο το 3,3%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η νέα υποπαραλλαγή που δημιούργησε ο κορονοϊός είναι «απόγονος» της παραλλαγής Pirola ή ΒΑ.2.86. Η Pirola επίσης εξαπλώνεται στον πλανήτη, αλλά με πιο αργό ρυθμό. Προβληματίζει τους τελευταίους μήνες τους επιστήμονες επειδή φέρει δεκάδες μεταλλάξεις σε σύγκριση με τον αρχικό κορονοϊό.

Η διαφορά της JN.1 από την «μητρική» της ΒΑ.2.86 είναι ότι η νέα υποπαραλλαγή έχει μία επιπλέον μετάλλαξη στην πρωτεΐνη-ακίδα. Την πρωτεΐνη αυτή χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα. Ύστερα μπορεί εύκολα να μπει στο εσωτερικό τους και να τα μολύνει.

Η παραλλαγή BA.2.86 είχε ανιχνευθεί για πρώτη φορά στις αρχές Ιουλίου. Η JN.1 ανιχνεύθηκε στις 25 Αυγούστου. Προς το παρόν, ο πρόσθετος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τα δύο στελέχη αξιολογείται διεθνώς ως χαμηλός. Ωστόσο όσο περισσότερα κρούσματα της COVID υπάρχουν, τόσο αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

 

Πώς εκδηλώνεται όμως η νέα υποπαραλλαγή JN.1; Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν τον πονόλαιμο ή μια ενόχληση σαν κνησμό (φαγούρα) στον λαιμό ως πρώτα συμπτώματα, αναφέρει η Dr. Molly Fleece, επίκουρη καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.

Συνήθως ακολουθεί η ρινική συμφόρηση (μπούκωμα). Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι  κόπωση, πονοκέφαλος, βήχας και πυρετός.

Πολύ σπανιότερα απ’ ό,τι κατά τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας που προκάλεσε ο κορονοϊός εκδηλώνουν οι ασθενείς συμπτώματα όπως:

Ξηρό βήχα (ή μη παραγωγικό, δηλαδή χωρίς φλέγματα)

Απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης (αγευσία ή ανοσμία)

Όσον αφορά τα σοβαρά περιστατικά, αυτά εξακολουθούν να εκδηλώνουν δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή ωχρό, γκριζωπό ή μπλε χρώμα σε δέρμα, χείλη ή νύχια λόγω έλλειψης οξυγόνου, καταλήγει η Dr. Fleece.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.