Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ

nachmia
Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Νίνας Ναχμία

Μεταφέρω από ξένη δημοσίευση: Ο Φράνκ βγήκε στη σύνταξη κι έστειλε το παρακάτω άρθρο σε τοπικό περιοδικό. 

Δεν είναι εύκολο να γερνάει κανείς!… Από προσωπική μου πείρα παραθέτω μερικές συμβουλές.

  Όσο γερνάει η γυναίκα σας, να είστε υπομονετικός μαζί της. Ο άντρας πρέπει να ξέρει πως όταν η γυναίκα του γερνάει, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για εκείνη να τηρεί την ίδια ποιότητα στις φροντίδες του σπιτιού. Προσπαθήστε να προσαρμοστείτε σ’ αυτήν την νέα  κατάσταση.

Οταν πήρα την συνταξή μου, η Ντανιέλ, η γυναίκα μου, βρείκε δουλειά σαν τηλεφωνήτρια με πλήρες ωράριο για να μπορούμε να τα βγάζουμε πέρα. 

Τότε συνειδητοποίησα ότι κουραζόταν εύκολα.

Να, σαν παράδειγμα, όταν γυρίζω από το γκόλφ το απόγευμα την ώρα που και η Ντανιέλ γυρίζει απ’ τη δουλειά της, συχνά, το φαγητό δεν είναι έτοιμο. Όμως εγώ δείχνω κατανόηση. Της λέω να κάνει με την άνεσή της τη δουλειά της, και πως θα επωφεληθώ να ξαπλώσω λιγάκι. Δεν θα έχει παρά να με ξυπνήσει όταν το φαγητό θα είναι στο τραπέζι.  

Η Ντανιέλ συνήθιζε να πλένει τα πιάτα αμέσως μετά το γεύμα. Τώρα συχνά το παραμελεί, πράγμα που είναι πολύ δυσάρεστο. 

Όταν καθόμαστε στην τηλεόραση, τη στιγμή των διαφημίσεων  εποφελούμαι να της υπενθυμήσω, με τακτ, πως τα πιάτα δεν θα πληθούν μόνα τους. 

Τώρα που γερνάει, δείχνει να κουράζεται πολύ πιό εύκολα. Το πλυντήριο-στεγνωτήριο ρούχων είναι στο υπόγειο. Συχνά παραπονιέται πως δεν μπορεί να κατεβαίνη τις σκάλες. «Μη δραματοποιείς τα πράγματα» της λέω, «εξ’ άλλου δεν θα χρειαστώ καθαρό πουκάμισο πριν απ’ το τέλος της εβδομάδας που θα πάω για γκόλφ ή να παίξω χαρτιά. Το σιδέρωμα μπορεί να περιμένει». Α’ είμαι πράγματι πολύ συμβιβαστικός. 

Αυτό της αφήνει επί πλέον χρόνο για όλες τις μικροδουλίτσες όπως, να περάσει σαμπουάν στο σκυλί, να βάλει ηλεκτρική σκούπα ή να ξεσκονίσει. 

Φυσικά, επειδή δουλεύει σε γραφείο, παραπονείται πως δεν προλαβαίνει σχολώντας να πληρώσει τους λογαριασμούς, η  να κάνει τα ψώνια κ.λπ. Της είπα πως έχει έτσι την ευκαιρία ν’ αρχίσει δίαιτα μιας κι έχει στρογκυλέψει αρκετά. Εξ άλλου, αντί να τρέχει το Σάββατο στο γυμναστήριο, να τρέχει για τα ψώνια όλη τη βδομάδα. 

Παρ’ όλο που ασχολείται με τις μικροδουλειές, δείχνει να χρειάζεται όσο πάει και περισσότερη ξεκούραση. Για παράδειγμα, της χρειάζονται τώρα δυο μέρες για να κουρέψει το γκαζόν, αλλά, δεν λέω λέξη. 

Αντίθετα, όταν ο αδελφός μου με τα παιδιά του μας επισκεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, στενοχωρήθηκα με το σχόλιό του, ότι το γκαζόν είχε κάπως ψηλώσει. Δεν είπα όμως τίποτα στη Ντανιέλ, απλά της πέρασα το μύνημα με τάκτ. Πιστεύω πως το έπιασε το υπονοούμενο. 

Το μυστικό είναι: υπομονή!… Είναι βέβαια δύσκολο για έναν σύντροφο, αλλά δείχνω κατανόηση. 

Για πολλούς άνδρες, η προσπάθεια αυτή είναι αφόρητη. Σκέτη κόλαση. Πρέπει όμως να παραμένεις πάντα ήρεμος. 

Κανείς, όσο εγώ, δεν ξέρει πόσο οι γυναίκες μπορούν να είναι ενοχλητικές καθώς γερνούν. 

Γι’ αυτό κύριοι, κάντε όπως εγώ. Να είστε υπομονετικοί. Μή γκρινιάζετε. 

Φράνκ, ο ειδήμων σας, ειδικός, συνταξιούχος.

 

Ο Φράνκ κηδεύτηκε το Σάββατο 2…

Η  Ντανιέλ αθωώθηκε την Δευτέρα  4…       

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.