Επίσημα πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος

Facebook
Twitter
LinkedIn

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ψήφισαν 295 βουλευτές.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με 233 ψήφους. Ηταν ο εκλεκτός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Το Ποτάμι και το ΠαΣοΚ  πρότειναν για υποψήφιο πρόεδρο τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο που πήρε 30 ψήφους ενώ υπήρχαν και 32 βουλευτές που ψήφισαν παρών.

Απουσίαζαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης της ΝΔ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν θα προσέλθει, επειδή δεν θέλει να καταψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, η Αννα Γαϊτάνη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξανδρος Κοντός της ΝΔ (βρίσκεται στο εξωτερικό) και ο Σάββας Αναστασιάδης (βρίσκεται στο εξωτερικό), επίσης της ΝΔ.

Η πρόεδρος της Βουλής κυρία Κωνσταντοπούλου μετά το τέλος της ψηφοφορίας απευθυνόμενη στους απόντες βουλευτές που είχαν στείλει φαξ και γνωστοποιούσαν την ψήφο τους είπε: «Παρακαλούνται οι ευρισκόμενοι στο εξωτερικό βουλευτές που δεν μπορούν να παραβρεθούν στην ψηφοφορία να μην στέλνουν φαξ με την ψήφο τους από την Αθήνα».

 

Δηλώσεις Νίκου Αλιβιζάτου

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της αποψινής ψηφοφορίας, ο κ. Ν.Κ. Αλιβιζάτος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συγχαίρω κατ’ αρχάς τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο για την εκλογή του.

Ευχαριστώ επίσης τους βουλευτές που με τίμησαν με την ψήφο τους και τα δυο πολιτικά κόμματα, τo “Ποτάμι» και το ΠΑΣΟΚ,  που με πρότειναν για το ύπατο αξίωμα.

Ειδικά υπό τις σημερινές περιστάσεις, που απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση, θέλω να ελπίζω  ότι ο αγαπητός φίλος και «εν όπλοις» συνάδελφος θα αναδείξει,  ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος,  το πραγματικό νόημα του  θεσμού του Προέδρου:   θα είναι εγγυητής της δημοκρατικής ομαλότητας όχι ως παθητικός θεατής των πολιτικών εξελίξεων, αλλά με πρωτοβουλίες και  ενεργό ρόλο, όπως ο Ιταλός ομόλογός του. Θα λειτουργεί δηλαδή ως  αδιαπέραστο ανάχωμα στη διολίσθηση της εξουσίας,  κάθε εξουσίας,  προς την αλαζονεία και συχνά προς  την αυθαιρεσία».

Για την ανάγκη ενός κοινού αγώνα, τόσο για να βγει η Ελλάδα από το τέλμα, όσο και «για την Ευρώπη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της» μίλησε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη συνάντηση που είχε το βράδυ της Τρίτης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.