Ανανέωση του ELA μέχρι τις 4 Μαρτίου

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Σύμφωνα με πηγές του Ευρωσυστήματος, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η συνέχιση της χρήσης του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) από τις ελληνικές τράπεζες για δύο εβδομάδες (μέχρι τις 4 Μαρτίου).

Το ποσό που μπορεί να διατεθεί ορίστηκε στα 68,3 δισ. από τα 65 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, πηγές είχαν πει στο Reuters ότι οι απόψεις ήταν διχασμένες στους κόλπους του ΔΣ της ΕΚΤ, και ενώ η Αθήνα δέχεται πιέσεις να δεχθεί την παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης.

Η απόφαση που είχε λάβει η ΕΚΤ πριν από δύο εβδομάδες να πάψει να δέχεται ελληνικά κρατικά αξιόγραφα ως εγγύηση για τη χορήγηση δανεισμού είχε εκληφθεί ως μια μορφή κλιμάκωσης της πίεσης η οποία ασκείται στην Αθήνα για να καταλήξει σε μια συμφωνία με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Ο Γενς Βάιντμαν, ο πρόεδρος της Bundesbank, -σύμφωνα με το Reuters- ήταν ανάμεσα σε εκείνους που αντιτάχθηκαν στην αύξηση του ορίου της ρευστότητας.

Όμως, αν και ορισμένοι από τους επικεφαλής των άλλων κεντρικών τραπεζών συντάχθηκαν με τη θέση του προέδρου της Bundesbank, πολλοί ζήτησαν να δοθούν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια. Η ΕΚΤ, είπε ένας από τους τραπεζίτες, «πρέπει να προσπαθήσει να προασπίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα»· όπως εξήγησε, «ο ρόλος της δεν είναι να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα».

 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πρετ έχει προειδοποιήσει πάντως ότι η αύξηση του ορίου του ποσού που μπορεί να χορηγηθεί από τον μηχανισμό ELA στις ελληνικές τράπεζες αποτελεί μόνο βραχυπρόθεσμη λύση.

 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι φερόταν να επιθυμεί πολιτικές εγγυήσεις για τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών πριν αποφασίσει για τη χρηματοδότηση μέσω του ELA.

 

Ο Ασόκα Μόντι, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και εκ των αρχιτεκτόνων του προγράμματος στήριξης της Ιρλανδίας, είχε δηλώσει πάντως πριν από την αποψινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ ότι η «απειλή» να διακοπεί πλήρως η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης είναι «εντελώς κενή» περιεχομένου.

 

Ο θεσμός «δεν έχει επιλογή. Πρέπει να διερωτηθεί πώς μπορεί να σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όχι πώς να το υπονομεύσει» εξήγησε ο Μόντι.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.