Ποιο είναι το νέο ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέο Δ.Σ. ορίστηκε στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με απόφαση του αν. Υπουργού Πολιτισμού κ. Νίκου Ξυδάκη. Με απόφαση του αν. Υπουργού Πολιτισμού κ. Νίκου Ξυδάκη ορίζεται η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ως εξής:

Πρόεδρος: Αλέξης Γρίβας (διευθυντής φωτογραφίας, εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στο Eurimages).
Αντιπρόεδρος: Εύα Στεφανή (σκηνοθέτις, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).

Μέλη: Όλια Λαζαρίδου (ηθοποιός), Γιάννης Δασκαλοθανάσης (διευθυντής φωτογραφίας), Κώστας Λιβιεράτος (συγγραφέας, εκδότης), Γιώργος Μαυροψαρίδης (μοντέρ), Κώστας Τερζής (κριτικός κινηματογράφου).

Ο Αλέξης Γρίβας ,γεννημένος στην Αθήνα, σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και στο Παρίσι όπου αποφοίτησε ως Διευθυντής Φωτογραφίας από το Ινστιτούτο Ανώτερων Κινηματογραφικών Σπουδών.

Από το 1967 μέχρι σήμερα έχει εργαστεί ως Διευθυντής Φωτογραφίας σε περισσότερες από 50 ελληνικές και διεθνείς παραγωγές ταινιών μεγάλου μήκους τόσο στο Μεξικό όσο και στην Ελλάδα καθώς και σε πολλές τηλεοπτικές παραγωγές.

Κορυφαία στιγμή της πορείας του ήταν το 1973 όταν βρέθηκε στην καρδιά των γεγονότων στο πραξικόπημα που οδήγησε στη δολοφονία του Αλιέντε, ενώ ήταν ο άνθρωπος που κινηματογράφησε για πρώτη φορά τον Πινοσέτ σε μια ταινία που στη συνέχεια προβλήθηκε σε ολόκληρη την υφήλιο.

Έχει εργαστεί στη Γαλλία ως ελεύθερος συνεργάτης σε περιοδικά για τον κινηματογράφο, αλλά και ως ξένος ανταποκριτής για ελληνικές εφημερίδες, ενώ στο Μεξικό, όπου έζησε από το 1967 έως το 1978, εργάστηκε ως ανταποκριτής για το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων InterPress Service και ως ελεύθερος συνεργάτης σε μεγάλες εφημερίδες της χώρας.
Στην Ελλάδα, υπήρξε εκδότης και συντάκτης του περιοδικού «Ελληνικός Κινηματογράφος», ενώ από το 1978 και μετά εργάστηκε ως ξένος ανταποκριτής σε μεξικάνικες εφημερίδες καθώς και σε εμπορικά έντυπα κινηματογραφικού περιεχομένου.

Υπήρξε ακόμα επικεφαλής της προώθησης διεθνώς της μεξικάνικης κινηματογραφικής βιομηχανίας και σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου σε θέματα διεθνών φεστιβάλ και προώθησης.
Είναι κύριος εκπρόσωπος / σύμβουλος για διεθνή φεστιβάλ για το μεξικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (IMCINE), συμμετέχει ως αντιπρόσωπος διαφόρων φεστιβάλ (μεταξύ των οποίων Βερολίνου και Γκουανταλαχάρα), ενώ από το 1998 μέχρι το 2011 ήταν υπεύθυνος για τον Ξένο Τύπο και για το διεθνή συντονισμό του προγράμματος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου, της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Ελλάδα και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ στην πολύχρονη καριέρα του έχει αποσπάσει πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις.

Η Εύα Στεφανή, γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1964. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Ντοκιμαντέρ «Ateliers Varan» στο Παρίσι, στο New York University (MA in Cinema Studies) και στο National Film and Television School στη Βρετανία, όπου ειδικεύτηκε στη σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ. Το 1997 τελείωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα «Οι Αναπαραστάσεις της Ελλάδας στις εθνογραφικές ταινίες ξένων δημιουργών: 1960-1980». Δίδαξε θεωρία κινηματογράφου και εθνογραφικό ντοκιμαντέρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Τμήμα Συγκριτικής Φιλολογίας του ΑΠΘ (1998-2001). Επίσης, δίδαξε ντοκιμαντέρ σε σεμινάρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN (European Documentary Network).
Είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου διδάσκει θεωρία και ιστορία κινηματογράφου από το 2001. Είναι υπεύθυνη της σειράς «Κινηματογραφικές Σπουδές» στις Εκδόσεις Πατάκη. Οι ταινίες της έχουν προβληθεί σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ αποσπώντας αρκετές διακρίσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.